Melyik a jobb utcára a birkózás vagy a judo ha már van 7 év tapasztalat ütő-rugó stílusban?
Én birkózom, judogiben nincs sok tapasztalatom, csak párszor küzdöttem benne. Annyit még hozzáfűznék, hogy a judo, szerintem, kevésbé erő- tömeg- és méretcentrikus mint a birkózás.
Továbbá birkózásból könnyebb áttérni a judóra, mint fordítva.
Jó pár birkózó sikeresen versenyzett cselgáncsban is, országos ismertségűek közül Bárdosi Sanyit tudnám említeni.
Van lábsöprés, csak nem olyan gyakori, ugyanis nehezebb lenne kivitelezni, mivel döntött törzsű a beállás, judóban viszont nem, ezáltal ott könnyebb lábsöprést, gáncsot csinálni. A magasabb, hosszú végtagokkal rendelkező birkózók szoktak lábsöpréssel, gánccsal próbálkozni, illetve kötöttfogásban van passzív lábhasználat, amikor nem tevőlegesen használod a lábad, hanem "átrántod" a "véletlenül" elől maradt lábadon az ellenfelet, ez most tudom nem érthető így, de nehéz leírni.
Így nem igaz, hogy egy birkózó inkább két lábon áll, akkor is tudni kell küzdeni, ha az egyik lábadat az ellenfél fogja és a másikon ugrálsz. Erre van is egy mondás, hogy az igazi szabadfogású akkor érzi magát jól, ha az egyik lába a levegőben van. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!