Szerintetek van a harcművészeteknek is evolúciója?
A globalizálódással a különböző népek küzdősportjai összetalálkoztak, és konvergálnak is – tanulnak egymástól, megméretnek kevert versenyeken stb. Tanulnak egymástól a boxolók és muay thai-osok, a judósok és a birkózók; vagy legalábbis megfigyelhető egyfajta evolúció, amely a még magasabb hatékonyság felé mutatnak. Új stílusok is kialakulnak, mint az MMA (amely tudom, tudom, hogy egy szabályrendszer - de amúgy ez nem teljesen igaz, mert mára már egy önálló stílusnak is mondható talán).
Szerintetek az un. harcművészetek is konvergálnak? Kirostálódnak a kevésbé hatékonyak? Tanulnak egymástól? Kialakulnak kevert stílusok?
Mindenféleképpen.
Nagy váltás a k1 bejövetelekor volt, a karatésok pl azonnal észrevették, hogy mennyire is hiányos az a szabályrendszer más stílusokhoz képest, amit ők képviselnek. Így egy karatés vagy otthagyta a k1et vagy változtatott az edzésmódján (de az akkor már nem is karate ?!)
Szerintem 2 féle útvonalat lehet megkülönbözteti a közelharcban. Az éles küzdelemre kitalált kézi tusákat, illetve a versenysportot. Mind a kettő folyamatosan fejlődik és szerintem jó irányba. Folyamatosan csiszolódnak egy kempos mma versenyző megtanulja a tust a brikozó mma edzőjétől, mind a ketten mmasok, mégis mást tudnak. Ki tudja, ha egyszer az a srác kempo edző lesz, lehet hogy kempo edzésen tanítani fogja a tust, és máris összefojt a két dolog. A versenysportokban nagyon gyors folyamat, ha az egyik versenyző lát egy hatékony technikát egy másik stílusban küzdő ellenfelénél, azt igyekszik minél hamarabb átalakítani. A versenysportban szerintem a k1, de inkább az mma ami a modern küzdősportokat legkorrektebben foglalja magában egy tisztességes és világos szabályrendszerben.
Az éles közelharc ami esetén neked akár olyan technikát is alkalmaznod kell ami az ellenfelem halált okozhatja is hasonlóképpen működik. Ott van a krav maga, defendo stb. Egyik se több ezer éves harcművészet, más stílusokban mester fokozattal rendelkező eberek fejlesztették ki őket, legjobb tudások szerint úgy, hogy az a csatatéren a legjobb szolgálatot tegye. Ma már civilek is tanulhatják. Ettől függetlenül jól látható az a vonal amit talán a harcművészet evolúciójának nevezhetünk.
Pontosan ahogy Honved irja!
Annyit meg hozzafuznek, hogy azok a harcmuveszetek amik hagyomanyorzesen kivul semmire sem jok a mai napig itt vannak es uj dolgokat sosem fogadnak be. Ilyen pl az aikido ami szerrintem az egyik legszebb harcmuveszet. A regi ninjitut is ide sorolnam amit Masaaki Hatsumi mestrr tanit de az o 'evolucioja' a pink haj volt semmi mas.
A mozgaskultura es az egesz szemlelet szep es a regi kor szellemet idezi de ma mar nincs letjogosultsaga.
Olyan mint a karate chop. Jo a hangja es latvanyos de ki a fene tamad manapsag igy? En is tanultam es tetszett de mar elavult.
Azonban a mostani generacio mar inkabb hajlamos uj dolgokat belevinni a stilusaba mint a regiek. Leginkabb a 'modern' jelzovel latjak el a a stilust ezzel jelezve, hogy up to date :)
Kuzdosportokban sokkal egyszerubb ez a valtas es regebben is jelen volt mar.
Például a birkózásban 20 évvel ezelőtt sokkal több gáncsolás volt, földharcban pedig kar-és lábkulcsok, ezek ma már kevésbé jellemzőek, leginkább pörgetnek földön.
Vagy akár az 1980-as években birkózók és judósok együtt próbálkoztak szórakozásból kitalálni egy szabadabb földharcra épülő rendszert, ami folytatódik a tus vagy a leszorítás után, lényegében nem jártak sok sikerrel ennek terén. Ma pedig itt van a BJJ és a grappling, mint önálló sportágak, elterjedve szerte a világon.
Hát hogyne! A Karatéknak, Kung-fu stílusoknak elég nagy, de a Muay Thai-nak is. Az ilyen birkónak és Boxnak úgy nem hiszem. Viszont a Kung-fu stílusok mindegyike komoly fejlődésen ment át és amik manapság a leghíresebbek (egyéb állatok, Wudang, Wing Tsun/Chun, Choy Lay Fut... stb) azok kiemelkedően jól teljesítettek a háborúkban és rengeteg harci tapasztalat után érték el mai formájukat. És igen, cseszhetik, mert a mai silány oktatás miatt csak a kimagasló tehetségek kezében effektívek.
A Karate viszont már más. Mikor az találkozott a Kung-fu-val, akkor jelentősen meg volt rektelve, mert nagyon kemények voltak, viszont a technikáik eléggé alulmaradtak a Kung-fu-val szemben, aztán ezért lettek benne újítások, vagy akár teljesen más Karate irányzatok is lettek.
Szóval igen, az ilyen ősi stílusoknak nagy múltja van, viszont tény, hogy minden mai stílus átment egy fejlődésen és végül ilyen lett, mint amilyen most.
" azok kiemelkedően jól teljesítettek a háborúkban és rengeteg harci tapasztalat után érték el mai formájukat"
Olyannyira, hogy ha megnézel bármilyen kínai katonai oktatóvideót, akkor annak már a legkisebb köze sincs a kung-fukhoz, hanem rendes katonai kézitusát tanítanak, nyugati (kick-)box állásokkal és technikákkal. Biztosan mert a kung-fu annyira hatékony volt a háborúkban. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!