Hazai rendőröknek és katonáknak Combat-Wing Tsun?
Sziaztok.
A hazai rendőrök, katonák, egyéb rendvédelmiek Wing Tsun Kung Fu-t tanulnak. Gondolom ez olyan lehet mint a Navy Seal-nek a Combat Jujitsu.
Azt hangoztatják itt és még máshol is, hogy a wing TSUN parasztvakítás, na de akkor hogy is van ez? Miért tanulnak Wing Tsun-t a redőreink, katonáink sőt még testőrök is ha nem ér semmit?
ITT A LINK!
PS: Én nem vagyok vingcsunos :)
Idehaza ez a fő: [link] Ezt kombinálják más edzésekkel.
Mellesleg országonként változik,hogy hol és mi az alap stílus.
Izrael: Krav Maga
Orosz területek: Sambo és Systema
Japán: Jujitsu
USA-tengerészgyalogság: MCMAC
Korea: Hapkido és taekwondo
milyen érdekes, hogy a kelemenesek, meg a vingchunosok is azzal nenőznek, hogy ők "tanítják" a katonákat, rendőröket. Azért, mert ötévente egyszer tartanak nekik egy bemutató edzést.
nekem az edzőtársaim harmada rendőr, meg rendvédelmis. és nem wingcsunozok énse...
Elmondom, ez hogy megy, amennyire én tudom.
Van egy alap tornaóra a rendvédelmiseknek/katonáknak stb. és ezt tanulják, minimális óraszámban. Ha ez érdekel, van ennél sokkal jobb anyag a neten, tessék: [link]
Ezen felül amilyen a sporttiszt, azt tanítja amihez ért. Ha judós múltja van, akkor olyasmit; ha jiu jitsus akkor azt; ha kyokushinkaios akkor meg azt. Továbbá, haveri, baráti alapon tanítanak ezt-azt, vannak edzések stb. Van, aki boxol, van, aki krav magázik stb.
Másszóval tiszteletre méltó, aki tanít valamit valahol, de korántsem biztos, hogy amit tanít, az a legjobb arra a célra. Például Furkó mester nagyon komoly karatés, ő volt a szolnoki desszantosok sporttisztje. Mit tanultak az ejtőernyősök? Kyot.
Persze előnyben vannak azok a stílusok, amelyekben eleve vannak eszközök (ju jitsu, aikido stb) mivel a katonának mindig van valami eszköz a kezében.
Köszönöm a linket.
Megnéztem ezt a Kelemen Ryu nevü jujitsut és azt már korábbról tudtam, hogy a TEK-nek tart képzést valóban elég hatásosnak látszik a rendszer.
Ezt néztem még meg róla https://www.youtube.com/watch?v=X87BicHpf0c
Felfedeztem benne tradicionális (japán és nem magyar) ninjitsu elemeket is.
Kicsit kutatva a témában a Wing Tsun-t összehasonlítva a Kelemen ryu-val nem látom alkalmasnak rendvédelmis oktatásra baráti alapon sem.
A kettő között hatalmas szakadék van alkalmasság szempontjából.
Ha már szóba került: ne mondjátok már, hogy ez a mókusbox egy katonánál megállja a helyét... Még a sarki kocsmában se, nemhogy egy ölésre szakosodott rohamosztagosnál...
Érdemes belenézni egy normális katonai stílusba, hogy miket tanulnak. Nagyrészt rendes kick-box, néhány egyszerű judo dobás és pár aikidós technika; illetve fegyveres technikák. Nincs túlbonyolítva, semmi mókusbox és semmi varázslás.
Így már értem!
Simicskó ajánlotta (elrendelte) ezt a stílust.
Remélem a TEK sem fog váltani, mert komoly bajban lennének. Gondoljatok bele!
Tudom, hogy ez csak bemutató, de lehet látni rajtuk, hogy nem most kezdték és ez is valódi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!