Kali vs. Canné de combat -- melyiket tanuljam és miért?
Szeretnék megtanulni rendesen botharcolni (konkrétabban viperával bánni), sokáig késharcon gondolkodtam, de talán ez hasznosabb kés ellen is (és nem akarok sem embert ölni, sem emberölési kísérletért a dutyiban ülni, szóval megint kiújult a régi késellenességem :D).
Hogyan viszonyul egymáshoz a kali/escrima és a canné de combat? Melyik a hasznosabb stílus egy valódi viperás csetepatéban? Nekem így videóról a francia stílus a nagyobb küzdőtávolság miatt jobbnak tűnik, de túl cikormányos a mozgáskultúrájuk, ezek kellenek? Én aikidóban is a szűk, direkt, célratörő stílust preferálom, felesleges cifraságok nélkül. Szerintetek melyik a hatékonyabb?
én 1x kipróbáltam a canné-t.
leizzasztottam ez edzőt rendesen a hülyeségeimmel meg a kérdéseimmel,mert folyamatosan a legrövidebb távolságot akartam a bottal,itt meg mindennek széles íve van a lehető legváratlanabb,lehetetlen,cseles szögekből,ezért viszont nem feltétlen életszerűen kell lecsapni.
szóval a cikormányosság a cselezés és a váratlanság része.
de az igazi olasz késharcos schermások is táncolnak,meg mutogatnak harc közben,szóval máshol is van hasonló.
amúgy 15 perc alatt olyan szinten bedurrant tőle a lábbicepszem,meg szétterhelődött a térdem,hogy meg kellett állnom pihenni,nem könnyű.
A bot és a vipera azért eléggé eltér, súlyeloszlásban pl., tehát egy kicsit más technika kell hozzá.
A standard vipera amúgy is rövid a hosszú bothoz képest; a leghosszabb vipera 26"-os (kb. 67 centi), de már kicsit több, mint fél kiló.
Vipera hatékony használatáról létezik egy egy órás oktató DVD; én még viperához kaptam, akcióban.
Itt érdeklődj:
Az eskrimát ismerem, a canné de combat-ról csak hallottam.
Ha minőségi eskrimát akarsz tanulni, akkor ezt ajánlom:
Az oldalon megtalálod az iskolák elérhetőségeit. Egyébként most lesznek a tagfelvételek. Budapesten és Debrecenben van külön késharc edzés is.
A Doce Pares Eskrimában 3 küzdőtáv van: rövid, közép és hosszú.
Annyira nem vagyok kés ellenes, hogy ne akarjam megtanulni (mi is gyakorlunk aikidón kés ellen -- más kérdés, hogy mit ér), csak a botra szeretnék koncentrálni, mert ezt tudom magamnál hordani.
Köszönöm a válaszaitokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!