Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » 25 évesen nem késő még elkezde...

25 évesen nem késő még elkezdeni önvédelmi sportot? És egy alacsony vékony alkatú nőnek (viszonylag gyors reflexekkel) melyik a legalkalmasabb?

Figyelt kérdés
2010. márc. 6. 21:32
 1/8 anonim ***** válasza:
Sosem késő, ha nem olimpiára készülsz:)
2010. márc. 6. 21:54
 2/8 A kérdező kommentje:
Olimpiára nem. :-) Csak úgy érzem, bármikor szükségem lehet rá.
2010. márc. 6. 21:56
 3/8 anonim ***** válasza:

két teljesen különböző dolgot említesz: önvédelem és sport. Ez a kettő teljesen más. Döntsd el, mi a célod:

- egy sport, ahol mozogsz, versenyezhetsz az adott szabályrendszerben (ehhez 25évesen elkezdeni lehet, hogy késő, de nem feltétlenül), kondiban tarthatod magad, stb.

Itt rengeteg lehetőség van, nézz utána, melyik tetszik.

- önvédelem, ha megtámadnak az utcán, akkor a lehető legnagyobb valószínűséggel megússzad épségben. Ez független az életkortól, 25évesen ugyanúgy javíthatod az esélyeidet megfelelő felkészüléssel, mint 20 vagy 30évesen.

Ha ez a célod, akkor kifejezetten önvédelmi tréninget keress, ne küzdősportot vagy harcművészetet.

Erre a krav magát szokták ajánlani, kifejezetten a valós életre megy rá mind a technikai, de főleg a pszichés és taktikai felkészítésben.

2010. márc. 6. 22:05
 4/8 A kérdező kommentje:
Nézd, ne lovagoljunk a kifejezéseken, kedves második, én mindig önvédelmi sportként hallottam és láttam szórólapokon azt, ami érdekel, hogy ők tévedtek, az nem az én hibám, hogy én másképp nem hallottam és láttam, azt meg nem a te dolgod felülbírálni.
2010. márc. 6. 22:08
 5/8 anonim ***** válasza:

kicsilány, ez messze nem szavakon lovagolás, te kérdeztél valamit, amire én válaszoltam, hogy itt két választási lehetőség előtt állsz, ami között dönteni kell.

A sport egy nagyon jó és hasznos dolog, egészségmegőrzéstől kezdve a mozgáskoordináció, a koncentráció, a kitartás fejlesztésén át versenyeredmények eléréséhez, rengeteg dologra alkalmas.

De ha neked nem ezek az elsődleges szempontjaid, hanem csak annyi, hogy az utcán jó eséllyel megúszd, ha véletlenül olyan helyzetbe kerülnél, akkor ne sportot válasszál, mert az nem erre készít fel - bármennyire is lehet, hogy ezzel reklámozzák.

Amennyiben csak az önvédelem érdekel, akkor kifejezetten önvédelmi kurzusra járjál. Ott alapból nem csak a harc részét tanítják, hanem a zűrős szituációk észlelését, elkerülését, kezelését, és ha ezek nem jöttek össze, akkor azokat technikákat/taktikákat, amikkel a legnagyobb valószínűséggel még nem képzett harcművészként is (aminek elérése hosszú évekbe telik, és még akkor sem kifejezetten a valós helyzetekre készítettek fel) működnek. Itt nem szabályrendszer szerinti küzdelemre készítenek fel, hanem minél gyorsabb helyzetfelismerésre, a stressz kezelésére (mert lehet, hogy te edzésen gyönyörűen megcsinálod a technikákat, de éles helyzetben a stressz miatt simán leblokkolhatsz, aztán az összes technikád semmit se ér), a lehetséges veszélyforrások felismerésére, a menekülőutak gyors megtalálására. Olyanra, ha pl kés van a másiknál, mit csinálj, ha többen vannak, ha ... kismillió lehetőség van, amire a sport nem készít fel.

Ha nem vagy kíváncsi a válaszokra, akkor ne tegyél fel kérdést.

2010. márc. 6. 23:33
 6/8 A kérdező kommentje:
Az elsőnek már leírtam, hogy nem versenyszerűen akarom űzni, azt hiszem, én egyértelmű voltam, te kötöttél bele, de hagyjuk, nem érdemes vitatkozni olyannal, aki nem tud olvasni. :-)
2010. márc. 7. 00:33
 7/8 anonim ***** válasza:
igazad van, én kérek elnézést, hogy válaszoltam.
2010. márc. 7. 08:21
 8/8 anonim ***** válasza:
A box elég jó alakformáló:) Nőknek is van külön. Ezenkívül a karatét és a cselgáncsot próbáltam még, mindkettő jó állóképességet biztosít.
2010. márc. 7. 16:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!