Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Igaz, hogy a csúcsforma...

Igaz, hogy a csúcsforma időzítés hülyeség?

Figyelt kérdés
Hallottam olyanokat, hogy a csúcsforma időzítésnek leáldozott a kora, és most már inkább úgy tekintenek a versenyekre, mint az edzésekre. Ez mennyiben igaz?

2015. máj. 28. 03:39
 1/3 A kérdező kommentje:
Közben utánanéztem, erősen versenyző és sportág függő lehet a dolog. Ha valakinek sok versenye van az évben, az nem tud hagyományosan készülni, szóval, hogy mondjuk évi 2-3 csúcsformát időzít. Folyamatosan csinálnia kell minden típusú gyakorlatot, hogy minden képessége szinten legyen tartva. Annyi különbség lehet, hogy 1-1 mezociklus jobban ráfekszik 1-1 képességre, és ezért az arra való edzések dominálnak a mikrociklusaiban. Így van lehetőség egy-egy képesség fejlesztésére, de csúcsforma közelében marad a versenyző egész évben, mert minden képességét szinten tartja. Azt hiszem valami ilyesmit fogok csinálni én is, szeretnék versenyezni többször, de nem akarok kimondottan egy konkrét versenyre csúcsformát időzíteni. Fontosabb nekem a versenyek hangulata, mint a helyezés. Persze attól még jó dobogón állni. :-)
2015. máj. 28. 05:18
 2/3 anonim ***** válasza:

Van olyan periodizacio hogy LP és van DUP. (Meg van amugy mas is)

A linearis periodizacio(LP) arrol szol hogy egy ket ciklusban kicsit visszaesel bizonyos teljesitmenyekben de az ido soran igy fejlodsz a legtobbet osszessegeben. A Naponta valtozo periodizacioval (DUP) kevesebbet lehet oszessegeben fejlodni de a teljesitmenyeid sose esnek vissza mindig versenyre kesz vagy. LP azoknak erdemes akinkek van offszezon mrg versenyszezon. A DUP azoknak akiknek mindig szuksege van mindenre, gyakrabban vannak versenyek.

2015. máj. 28. 09:44
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi!

Azt mondják a hagyományos LP-nél jobb egy alfaja; a block periodization (BP), amiben felosztod egymásra épülő blokkokra, hogy mire edzel. Pl hypertrophy -> strength -> power blokkokat lehet csinálni. A LP-nél azt mondják elég vegyesen, akár még esetlegesen is vannak az edzés típusok. A BP-nél meg egy bizonyos dologra koncentrálsz jobban egy bizonyos blokkban, és más típusú edzésekből sokkal kevesebbet tolsz. Mindkettőt lehet versenyre időzíteni. Én valszeg egy olyan változatot fogok csinálni, aminél több energiát fordítok a szinten tartásra, és kevesebbet a fejlesztésre, mint egy átlagos BP-nél szoktak. De azért így is felosztom blokkokra az időmet, mert jónak tartom ezt az egymásra épülős logikát. Nem lehet csak úgy a vak világba edzeni. Nem versenyre fogok edzeni, hanem önfejlesztésre.

A DUP-nál azt írják, hogy nem lineáris, szóval nincs ilyen egymásra épülés, hanem minden típusú gyakorlatból kell csinálni legalább egyszer egy héten, és egyenletesen fejleszteni minden izmot. Ja én is ilyesmit szeretnék csinálni, de csak annyit, ami szinten tartásra elég, a maradék edzéseket meg BP alapon osztanám fel, hogy csak egy dolgot fejlesszenek. Én mondjuk nem is súlyzóval és nem csak erőre edzek. Most elsősorban futásra (azon belül is félmaratonra, majd maratonra, szóval állóképességre), másodsorban a többi izomra. Elképzelhető, hogy később változtatok, mondjuk csinálok egy rudas 3 hónapos blokkot, amikor rúddal meg gyűrűvel edzek saját testsúllyal, mellette meg a futást csak szinten tartom. Kell a változatosság. Nálam tényleg nem a verseny a lényeg, hanem hogy egy stabil edzéstervet alakítsak ki, amit a következő 50-100 évben ugyanúgy tudok csinálni. Az, hogy mellette mondjuk helyi versenyeket nyerek (vagy jó helyezést érek el) csak mellékes, bár nagyon jól eső dolog.

2015. máj. 29. 05:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!