Jól aikidózni nagyon nehéz, szerintem.
Azért az igen kifinomult mozgást jelent valós harci sebességnél is, meg komoly kontrollt egy másik ember mozgása felett. Nehéz, de jó.
Kifejezetten tapasztalatból mondhatom, hogy ahhoz, hogy bármit is tudj belőle hasznosítani legalább 3 és fél év kell. Persze ekkor is még közel sem vagy olyan gyors, hogy maximálisan erre hagyatkozhass, illetve egy csomó fogást nem is nagyon használhatsz, mivel három helyütt törne a delikvens karja, amiért simán leültetnek 7 évre.
Ettől függetlenül, mellettem 70 éves bácsika is csinálta, és 60+ volt mikor kezdte. Mellette még számtalan 40 környéki emberrel találkoztam a felnőtt edzéseken és bírták, csinálták. Szóval cseppet sem nehezebb, mint a többi hasonló sport.
Nagyon sok gyakorlat kell ahhoz, hogy tényleg eltörjön több helyen egy ember karja.. az a 3-4 év nagyon minimum, heti 4-5 nap edzéssel, szerintem :)
De vannak jó edzésmódszerek amikkel sokat lehet fejlődni.
Átlagos edzésen megjegyezném, szerintem nem lehet használható aikido-t tanulni. Nagyon könnyű elrontani az oktatást, ha nem hagynak időt ütéstechnikák gyakorlására, zsákolásra, test-test elleni küzdelemre (vagy minimum szabad technikázásra) akkor sok harcművészet semmitérővé válik a gyakorlatban. De ez persze csak edzéstechnikák (tehát edző) kérdése szerintem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!