Télen futás, hogyan?
Soha nem futottam,előrebocsátom...46 vagyok,túlsúlyos...
Elkezdtem kocogni, de lomhának lassúnak érzem magam, és 10 percnél tovább nem is bírom...Az orromon át nem is tudom szedni a levegőt, és félek, hogy a hideg levegőtől megfázik a torkom.
Adjatok tanácsot, hogyan csináljam,hogy ne veszítsem el a kedvem...
Trollok, becsmérlők, beszólogatósok ugorják át a kérdésemet....!
Én 52 vagyok, de nem túlsúlyos, inkább sovány, és rendszeresen futok nagy távokat télen-nyáron. Szerintem a télnek abszolút semmi jelentősége nincs futási szempontból, különösen úgy hogy már el is múlt. Sokszor leírtam már itt is ilyen kérdésre, hogy a tüdő -15 fokig probléma nélkül fel tudja melegíteni a levegőt, ezért legalább ilyen hidegig nyugodtan lehet futni. Kell hozzá téli futóruha, ami egy külön téma, utána lehet nézni.
A hideg levegőtől nem fog megfázni a torkod (de ez most nincs is), legfeljebb attól fázik meg, ha ezt beképzeled magadnak.
Nagyobb és valós probléma a túlsúly. Ezt így a távolból nem igen lehet megmondani, hogy ilyen korban és túlsúllyal nem árt-e a futás. Neked kell érezni, hogy nem terhel-e meg túlzottan. Alapszabály a rendszeresség és a fokozatosság, azaz a távolság és a sebesség fokozatos növelése. Az nem baj, ha nagyon alulról indulsz. 10 perc futás alapnak jó lehet, amit aztán lehet továbbfokozni, ha legalább már ez megvan stabilan.
Mennyi az a túlsúly? Kár lenne tönkrevágni az ízületeid.
Az elején inkább szobabiciklizz. Akkor hideg sincs meg nagy terhelés sincs, egy jó étrenddel lemegy a túlsúly és akkor már lehet futni, addigra az idő is jó lesz épp :)
Koszi..
70 vagyok.2 hete 73 voltam
160 cm ..
A mellem,fenekem nagy...de hasbol combbol se artana fogynom..
Ha már lemenne a túlsúly, nem biztos hogy akkor is futnék...:)
Pont azért gondoltam a futás, meg a diéta együtt hatásosabb lenne!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!