Melyik harcművészetben a legnehezebb megszerezni a fekete övet? Hány év után lesz valaki mester?
Hány év kell hozzá átlagban a különböző harcművészetben?
Mikortól számít valaki mesternek?
A fekete öv már az?
Ez érvényes küzdősportokra és önvédelmi rendszerekre is.
Eskrima, kravmaga, hapkido, capoeira, BJJ, muay thai, kick box, box, judo, kung fu, wusu stb
18. “ezzel szemben egy fekete oves,aki mar tobb meccsen reszt vett es akar 1 ora kesztyuzes sem donti le a labarol,gondoljatok,hogy csak ugy ki lesz utve?”
Nem jó a példád, mert a kick-box nagyon hasonló a sima boxhoz, sok edzőteremben együtt edzenek a boxolókkal, vagy van külön boxedzőjük vagy boxedzésük. Én is edzettem több ilyen helyen, kick-boxosokkal együtt. Tehát alapból nem jó ötlet egy fekete öves, több éve versenyző harcost egy kezdővel összeengedni.
De a beszélgetés tárgya most az, hogy egy “sima” boxversenyző, akinek semmilyen öve nincs, és mondjuk 5 éve edz, hogyan viszonyul egy szintén 5 éve edző fekete öves kick-boxolóhoz. A helyes válasz az, hogy ez egyéni képességektől függ, övtől függetlenül. (A másik helyes válasz pedig az, hogy a boxolók 99%-ban elpáholják a kick-boxolókat, muay thai-osokat némi lábedzés után. Tehát többet ér 4 év box + 1 év kick-box, mint 5 év kick-box, ismételten: egyéni képességektől függően. De ez egy másik beszélgetés.)
Szóval mindent egybevetve, a fekete öv valóban jelez egyrészt edzésidőt, másrészt technikai felkészültséget – de valóban nem garantálja azt, hogy az illető jó harcos is. Karatés koromban láttam már zöld öves edzéstársamat fekete öveseket kiverni versenyen…
Az egyetlen kivétel talán a BJJ, ahol egy kék öv is többet ér, mint a többi stílusban egy fekete öv, szóval stílustól is függ. A legtöbb fekete öves aikidóst meg egy sárga öves kick-boxos is fél kézzel leKO-z.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!