Wing Chun vagy japán Jujutsu?
Sziasztok!
Nem tudom eldönteni, hogy melyik harcművészetet vegyem fel a kettő közül. Elsősorban érdekelne, hogy melyiket oktatják jobban Magyarországon, azon belül is Budapesten. Illetve, hogy mennyire tanítanak meg ütni Jujutsuban, mert videókon csak dobásokat és szorításokat láttam. Valamint melyik jobb önvédelem szempontjából? Alkatom szempontjából melyiket lenne érdemesebb választani? (185cm, 100kg)
Mindkettőhöz lehet jó alkatod.
De biztos, hogy pont ezek közül választanál?
Mármint, biztos biztos? Miért?
Vannak jó kézitusások a Margit-hídnál, ők végülis jujutsuznak. De jó Wingchun edzőt találni Budapesten, ahhoz már eleve nagy művésznek kell lenned.
Gondolom olyan edzést keresnél, ami nem gyengébb mondjuk egy box edzésnél..
Ju jutsu nincs, hanem ju jitsu Magyarországon.
A kettő ugyanaz, csak egyik japán nyelven van, a másik angolul.
Ugyanez a jiu jitsu is. De nem a brazil!
Én voltam próbaedzésen mindkettőn.
A ju jitsu szerintem sokkal jobb, most keresek dojot.
De még gondolkodom, hogy bujinkan lesz belőle.
A WCh az ütés kivéséig megy el, tovább nem.
A jitsu egy ember ütés, rugását hárítják és majd földrekényszerítését végzik,hogy ne támadjon tovább.
TEK-eseket is erre tanítják. Szerintem ennél nem kell több érv :)
Youtube-on keress rá így: "TEK ju jitsu" és nézegesd meg az első néhány videót
Ez a Kelemen Ryu.
Az alkat szerintem nem kérdés, mert minden harcművészetnél kell mozogni, tehát, ha elkezded, fogyni is tudsz, ha akarsz.
Persze a fogyás kérdése 80%-ban táplálék 20% mozgás.
Ha arra is kiváncsi vagy, abban is tudok tippeket adni.
Előző "boxos" kommentelőnek csak annyit, hogy nem lehet a körtét az almával összehasonlítani.
A box és a kickbox a leg"aerobabb" küzdősport, de a fentiek pedig harcművészetek.
Erőnlét más jellegű.
Edzője és stílusa válogatja. Attól függ, mennyi az "elmélet" és figyelős rész, mennyire aktív az óra.
Az is mozgat jitsunál, hogy átdobálod a másikat, vagy felkelsz többször a padlóról.. De a földharc is lefáraszt.
Valahol van zsákolás, meg rúgópárnázás is.. intenzív "lengyel boxos" gyakorlat
Wing chunnál az is jól megmozgat, ha úgy végzed, mint Bruce Lee :)
Jitsu amúgy a legkomplexebb pusztakezes harcművészet, mert összes rúgást, amit a karate is használ, de nem elégszik meg ütéssel-rúgással, hanem kivédi és hárítja, és hátraszorítja az ember kezét, vagyis támadásképtelenné teszi.
Emelett boval és műkéssel is meg lehet ismerni, ha el akarják venni tőled, vagy azzal támadnak.
Magasabb szinten sai, nunchaku és tonfa is van..
Akkor olvasgass tovább meg nézz meg edzéseket.
Oké, én nem vagyok egy kravmagakedvelő. De hogy kravmaga helyett wingchun.. azért mellette boxolj is és akkor lesz mihez viszonyítanod :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!