Muay Thai Box VS. Aikido? Ki győzne? Indokot is kérek!
Aki jobban ráerőlteti a másikra a saját harcmodorát. Szerintem. :) De látatlanban Muay Thai Boxos. Szerintem.
http://www.youtube.com/watch?v=uiWNb8YrfKE
Ajánlom figyelmedbe. :) Mondjuk nem szorosan kapcsolódik ide, de jó. :D
a muja taji az kőkemény verekedés, míg az aikido harcművészet, ergo főleg a szellemet edzi. De ha nem akkor meg arra alapoz, hogy majd elkapod a balegyenest és kicsavarod a kezét ami elég mesébe illő:D
remélem érthető:)
Az én értelmezésemben a küzdősportban kiáll két versenyző a ringbe és meghatározott ideig rúgja, üti püföli egymást. A meccs végére tele lesz lila foltokkal vérző horzsolásokkal, akár győz akár veszít. Ép ésszel nem látom értelmét, hogy miért jó ez.
Biztosan kemény meg macsó, de hol a hatékonyság ?
Ami hatékony az nem eladható a showműsorban. Ha 10 másodpercig tartana egy küzdelem senki sem venne jegyet a box meccsre.
A harcművészetek arról szóltak, hogy minél hatékonyabban, gyorsabban tegye ártalmatlanná a harcos az ellenfelet. Persze ezt sosem fogod látni a filmeken mert nem látványos. Gyors pontos és pusztító. A bemutatókon is a látványos elemeket és a show számára kitalált koreográfiát mutatják.
A távolkeleti harcművészeteket a távolkeleti emberek kultúrájához és filozófiájához alkották. A filozófiát és a mozgáskultúrát egy egységként kell vizsgálni. Az európaiak nagy része a filmekben látott műverekedések alapján rendelkezik mélyreható ismeretekkel és ez alapján formálja meg a véleményét és teszi fel az ilyen kérdéseket. Nem Segal filmekből kell az aikidot megérteni.
A kérdés alapvetően hibás. A harcban nincs súlycsoport csak a sportban. A harcban nincs szabálykönyv és védőfelszerelés. Csak egy szabály van. A győztes él a vesztes harcképtelenné válik vagy meghal. Az aikido nem sport. A technikáit az ellenfél gyors harcképtelenné tételére találták ki.
Ha egy laikus megnéz egy aikido videot vagy lemegy pár edzésre nem sokat ért meg a dolog lényegéből. Vannak olyan "technikák" amelyeknek nem sok harci értéke van, viszont az egyensúly a mozgás és a dinamika gyakorlására kiválóak és látványosak. Az igazán hatékony technikák nem látványosak.
Most jönnek azok a kommentezők, akik 2 hónap fél év gyakorlás után megállapították, hogy az aikido szar.
Bármely harcművészetet csak hosszú évek alatt lehet elsajátítani és az igazi titkait csak évtizedes gyakorlással fedi fel.
Utolsónak:
Egy aikidos soha nem fog megverni egy muay thai-ost, egy kempost vagy bjj-versenyzőt.
Nézz utána, a k1, ufc harcosoknak milyen múltja van, és milyen stílusban verekszenek.
Ezzel nem az aikidot akarom lejáratni, de tény, hogy egy harcművészeti ág nem veheti fel a kesztűt a ringben egy küzdősporttal. De ha ennyit írtál az aikidoról, tudhatnád mik az erősségei.
Azért ez egy kicsit meggondolatlan kijelentés volt, hogy egy aikidós sohasem fog megverni egy muay thai-ost. 1. Láttam már olyan mma meccset ahol, az aikidós megagyalta a thai boxolót. 2. A muay thai az küzdősport, az aikido nemcsak harcművészet, hanem önvédelem is. 3. Az aikido igen is hatásos önvédelem mert, a thai boxot még a thaiföldi hadseregben sem oktatják, míg aikidót ha hiszitek hanem a kommandósoknak is oktatnak. 4. fegyver ellen a thai box nem tanít meg védekezni, az aikido igen. 5. Ne a Tony Jaa és a Steven Segal filmeket vegyétek alapul. Mert abba sok a látványelem, kamu. 6. aki a thai boxra szavazott, annak mondom, hogy az aikido az nem csak a védekezésről, dobás/gáncsolás technikákról szól, vannak benne ütések és rúgások is.
Bár az tény, hogy a muay thai keményebb, de az nem biztos, hogy hatásosabb is. Amúgy szerintem az nyerne aki az adott szituációban, a leggyorsabban tudja végre hajtani a legegyszerűbb, leghatásosabb technikát. Amúgy én thai boxolok is és aikidozok is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!