Rendszeresen futók/kocogók, válaszolnátok néhány kérdésemre?
Az első, hogy egy jó kondiban lévő (rendszeresen sportoló) 14 éves lány milyen tempóban és mennyit fusson, hogy azért ne legyen teljesen hulla, hanem edzésben tartsa magát? Ti milyen gyakran jártok futni? Milyen terepen egyszerűbb? Füves/földes vagy betonos talaj? (Megfelelő futócipőm van.) A futás egyébként nem egy nagy erősségem, egy-két kilométert le tudok elég gyorsan futni, de utána elfárdok, így először csak kocognék. :)
Ti szoktatok közben zenét hallgatni vagy élvezitek a csendet? :D
Szia! Én heti 2x futok kb 10km-eket.
Én azt mondom, a tempót magadnak kell érezned. vki 6perc/km-rel élvezi a futást, más meg 4perc/km-rel.
Elkezdesz kocogni egy idő után úgyis érzed, hogy gyors, vagy lassú-e a tempó.
Az hogy ki hol fut az is egyéni. Én futópályán futok, de nagy vágyam a terepfutás, én sokkal izgalmasabbnak tartom. Más a technikája a terep és az utcai futásnak. kinek ez kinek az jön be. Amúgy a megfelelő cipőd mit jelent? hiszen cipőben is van terep ás utcai cipő. Persze van ami jó könnyebb terepre és utcára is.
Én általában nem hallgatok zenét, ha tudok nézelődni, de a téli sötét estéken van hogy beteszem a fülest, hogy "történjen" vmi. Zenére könnyebb tempót tartani és eltereli a figyelmed a km-ekről.
Ha teheted, messziről kerüld el az aszfaltot, inkább füves terepen fuss. Nem kell minden nap kocognod, elég heti 2-3x. Eleinte kocogj időre, lassan növelve a mennyiséget (először csak 20 perc, majd 25 stb.). Szerintem alkalmanként 40-50 perc kocogás elég, a sebesség is mindegy eleinte, ha nem versenyzőnek készülsz.
Én mindig zenét hallgatok közben. És engem nagyon motivál, ha van valamilyen cél, amelyet el szeretnék érni, például megkerülhető TV-torony, vagy egy hosszú pályán 5 kör.
És ne feledd, a futás önmagában nem elegendő sport alakformáláshoz. Kell mellette az izmaidat is edzened, hogy legyen valamilyen formád. Vagy menj konditerembe, vagy vedd meg (töltsd le) a Fegyencedzés című könyvet, és kezdj el saját testsúllyal edzeni a kocogás mellett. A kocogás zsírt éget, javítja a vérkeringésedet, de nem ad szép formát.
Már régóta csinálom a kardio edzést, kisebb súlyokkal is edzek, 14 évesen még nem akarok kondi terembe menni, majd kb. 2 év múlva. :)
És milyen zene motivál titeket? :) Ha tudtok, akkor légyszi küldjetek linket is. :)
Én heti 4-5x kocogok, de szigorúan csak kocogok és nem futok. Korábban zenére kocogtam, de amióta ilyen nagy telefonok vannak, nem fér el a zsebemben, vagy nincs is zsebem, és anélkül megyek.
A zene segít átlendíteni a holtpontokon, egy-egy szám felpörgethet, vagy elsimíthat, klassz.
De így, zenen nélkül tényleg a saját tempómban tudok kocogni, nem zavar össze semmi.
Én is azt mondom, hogy ha csak teheted, kerüld a betont, aszfaltot.
És futás előtt, legalább egy kicsit melegíts be. Mozgasd át a bokádat, térdeidet, derekadat. Az első pár 100 m legyen bemelegítő kocogás, aztán majd érzed, hogy mennyire lódulhatsz meg.
Futás után pedig nyújts mindig. Én sajnos néha elhagyom, és másnap érzem is, de főleg a vádlimban, és ez bekorlátoz.
Szánd rá a nyújtásra azt a 2-3 percet legalább.
Ja, és még egy. Ez egy kicsit ciki, de elmesélem, tanulj más kárából.
Én olyan vagyok, hogy hiába megyek el wc-re indulás előtt, ott kint a gáton tuti rámjön valamelyik mehetnék. Én ezért mindig viszek magammal némi papírzsepit. Iszonyú kellemetlen, mikor már elhaladtál pár km-t, és még vissza van pár, és neked meg menned kéne... oda. Szerencsére én olyan helyen kocogok, ahol van hely kitérőre :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!