Mi a különbség a Thai box és a Kick box között? Melyik a jobb?
a thai box (muay thai) és a kickbox között az a legfőbb különbség, hogy a kickbox Amerikából származik, a muay thai pedig Thaiföldről. A kickbox több távolkeleti harcművészetből kölcsönzött elemeket (köztük a muay thaiból is, karatéból is), azokat továbbfejlesztve, box technikával ötvözve, versenysport céllal alakult. Ezzel szemben a muay thai tradícionális thai technika (anno sziámi), amely nagy múltra tekint vissza. Egészen az elmúlt pár évig még kötelező tananyag is volt a thai iskolákban.
A technikát nézve az elsődleges különbség az, hogy a muay thai-ban megengedett a térd és a könyök használata és csak full kontakt (teljes erejű ütések/rúgások engedélyezettek) szabályrendszerben fut. A kickbox semi-, light- és full kontakt szabályrendszerben futhat, valamint van thaxkickbox rendszer is, amire lényegében a muay thai szabályai érvényesek.. tehát itt a kettő összemosódik. Még az is különbség, hogy a tradícionális muay thai-ban fegyverek használata is jelen volt, a mostani már csak versenysportra "szelidített" verzió. Ezen kívül a muay thai rúgás legendásan effektív, brutális. Ezen kívül az alapállás is kicsit különbözik, a kickboxban egy kicsit "hosszabban" állnak, mint muay thai-ban (ahol kb. egy négyzet két ellentétes sarkán van a két láb), mivel a legtöbb szabályrendszerben tilos a lábat támadni. Ezen kívül, ha jól tudom, a kickboxban nincsenek kulcsolások, míg muay thai-ban vannak. Muay thai-ban szabad. A küzdelmek kickbox esetén változó hosszúak, versenykiírástól függ, míg muay thai esetén az 5 három perces menet a jellemző.
Egyiket sem tudom ajánlani, mivel nem tudom, hogy mi vonz téged, de leegyszerűsítve, ha a nyers erő, a fájdalom és az effektív technika érdekel, akkor a muay thai-t ajánlom, ha viszont félsz a fájdalomtól, de szeretnél valami mutatós küzdősportot tanulni, ami karbantart és magabiztosságot ad, akkor a kickboxot válaszd.
Krav Maga
Ezt az Iraki hadsereg fejlesztette ki pont az ilyen célokra, mint az önvédelem, a lefegyverzés és a gyillkolás. Lényege, hogy magad alá gyűrd az a támadódat. Csak ajánlani tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!