Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » A sakkban a patt miért döntetl...

A sakkban a patt miért döntetlent jelent? Ha az egyik játékos annyira szerencsétlen, hogy már mozdulni sem tud, akkor miért úgy végződik a játszma, mintha egyenlően zárták volna a játékot?

Figyelt kérdés
Nem lenne igazságosabb, hogyha a pattot adó kerülne ki nyertesként?

2013. dec. 28. 19:35
 1/7 Galaxis. ***** válasza:
59%
Van egy alap szabály mégpedig a matt akkor matt ha a király sakkban áll és nem tud se kilépni belőle sem pedig kivédeni. Nos ez az egyik alapszabály. Remélem akkor nem kell tovább magyaráznom...
2013. dec. 28. 19:40
 2/7 anonim ***** válasza:
69%

A te gondolatmenetedet használva, akkor ennyi erővel a másik a szerencsétlen, mert olyan helyzetet hozott össze, amivel nincs sakkban az ellenfél királya, viszont lépni sem tud.

Amúgy meg a 100%-osan helyes válasz: azért, mert ez van a játékszabályban.

2013. dec. 28. 19:48
 3/7 A kérdező kommentje:

Tudom én, hogy ez a szabály, de miért nem írják át? :)

Az egész játék nagyon jól van kitalálva, de nekem ez a történet teljesen illogikus.

A játék alapvetően két királyság összecsapását szimbolizálja. Ha a királyt kivégzik (matt), vagy börtönbe dugják (patt), akkor értelemszerűen a másik királyság nyer. Azonban ebben a játékban nem. Van bármi logikus magyarázat?

2013. dec. 28. 19:59
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
mivel patt esetében ő a következő a sorban tehát ha ez királyságokat szimbolizál, ahogy említetted, akkor nem arról szól, hogy őt börtönbe zárták, hanem, arról, hogy úgy helyezkedett, hogy valamilyen tényező miatt őt nem képesek tovább támadni, tehát élheti boldogan életét egy miniállamban :D
2013. dec. 28. 20:02
 5/7 anonim válasza:
100%

Azért nem írják át, mert több ezer éves a játék. Igaz, hogy a reformer és "boldog" 21. században élünk, de ezt hagyjuk meg a hagyomány útján.

Az, hogy a vereségre álló játékos kihoz a meccsből egy pattot, nem az ő szerencsétlenségét jelenti, hanem azt, hogy jól sakkozik. Azért lesz döntetlen, mert a nyerésre álló nem tudott mattot adni a másiknak, mielőtt az pattolt. Ebből kifolyólag a patt megjátszása a vesztésre állónak ad egy esélyt a döntetlen kivívására.

2013. dec. 29. 19:32
 6/7 Szergej55 ***** válasza:
Nehéz helyzet, kezdetben én is bosszankodtam a patt miatt, de végülis érthető, hiszen a matt a teljes megsemmisítés, hiszen a király sakkban van és csak sakkba léphetne, míg a pattnál nincs sakkban, tehát mozgásképtelen, ugyanakkor a megsemmisíttés ténye nem áll fent. Úgy kell lépni, hogy kikerüld a pattot, mert általában akkor némi ügyességgel már a matt is biztos. Ha meg szarul állsz, akkor szépen pattra játszol. :)
2013. dec. 30. 23:09
 7/7 anonim válasza:
A Patt-ot vegyed úgy hogy nem börtön, csak több katona közelében el van bújva a vár titkos falában. Amíg a királyt nem végezték ki, addig uralkodó, nem? :)
2019. nov. 2. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!