A sakkban a patt miért döntetlent jelent? Ha az egyik játékos annyira szerencsétlen, hogy már mozdulni sem tud, akkor miért úgy végződik a játszma, mintha egyenlően zárták volna a játékot?
A te gondolatmenetedet használva, akkor ennyi erővel a másik a szerencsétlen, mert olyan helyzetet hozott össze, amivel nincs sakkban az ellenfél királya, viszont lépni sem tud.
Amúgy meg a 100%-osan helyes válasz: azért, mert ez van a játékszabályban.
Tudom én, hogy ez a szabály, de miért nem írják át? :)
Az egész játék nagyon jól van kitalálva, de nekem ez a történet teljesen illogikus.
A játék alapvetően két királyság összecsapását szimbolizálja. Ha a királyt kivégzik (matt), vagy börtönbe dugják (patt), akkor értelemszerűen a másik királyság nyer. Azonban ebben a játékban nem. Van bármi logikus magyarázat?
Azért nem írják át, mert több ezer éves a játék. Igaz, hogy a reformer és "boldog" 21. században élünk, de ezt hagyjuk meg a hagyomány útján.
Az, hogy a vereségre álló játékos kihoz a meccsből egy pattot, nem az ő szerencsétlenségét jelenti, hanem azt, hogy jól sakkozik. Azért lesz döntetlen, mert a nyerésre álló nem tudott mattot adni a másiknak, mielőtt az pattolt. Ebből kifolyólag a patt megjátszása a vesztésre állónak ad egy esélyt a döntetlen kivívására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!