Szerintetek az ókorban, hogy tudtak ekkora izmokat felépíteni?
Teljesen laikus vagyok, itthon szoktam edzeni, nincs sajna pénzem teremre sőt sajnos táplálék kiegészítőre sincs, fölösleges havonta. Ezért elhatároztam, hogy itthon edzek, tisztában vagyok vele, hogy nem ér fel az edzőtermi edzéssel. Viszont vettem egy húzódzkodó "állványt" és van 16 kilóig kézi súlyzóm ami nem túl sok tudom...
Nem rég kezdtem el, elég vékony vagyok 60 kiló 179 centi... és igazából az lenne a kérdésem, hogy ha én egy egézségesen izmos szálkás alakot szeretnék elérni akkor ez lehetséges ilyen körülmények között? a másik kérdésem az lenne, hogy mi a véleményetek arról, főleg a mai testépítés korában amikor szinte mindenki tömegnövelőt vagy fehérjét szed, hogy ez annyira nélkülözhetetlen dolog? akkor régen az ókorban hogy létezhettek izmos, nagydarab srácok? mert ugye sok bizonyíték van, hogy léteztek kidolgozott izmokkal rendelkező emberek:D ezt mégis hogy csinálták akkoriban? szimplán kajával és rengeteg edzéssel? a két kérdésemre a válaszokat előre is köszönöm! még egyszer mondom teljesen laikus vagyok :)
Ez tényleg jó kérdés, már én is gondolkodtam ezen. Valószínű, hogy nem a fehérjeport zabálták gyorcéhával..:D
Viszont egyrészt ők gyerekkoruktól fogva sokat mozogtak; vagy túrták a földet, vagy katonaként sokat edzettek, vagy kereskedőként hatalmas távolságokat gyalogoltak... Mindenképpen ismeretlen volt az otthonülős életmód a nem uralkodó néptömegek körében. Ma mindenki hónapok, vagy 1-2 év alatt akar izomgolyóvá duzzadni, míg ők egy évek alatt, az életmódjuk folytán lettek annyira izmosak, amennyire ez biológiailag indokolt.
Másrészt alacsonyabbak is voltak akkortájt az emberek, szóval szerintem kevesebb anyagra volt szükség ugyanolyan arányos testhez, mint ma egy kétméteres embernek.
Annyi idővel ezelőtt a műtrágya,permetezés,légszennyezés megjelenése előtt sokkal jobb volt az alap kaja.
Egy átlagos csirke/alma stb. is a többszörösét tartalmazta a mai tápértékének.Amit ma csak kiszámolt étrenddel és fehérjeporral lehet azt az ókori ember bőven megkapta egy sima napi kajából.
Az àtlagos ember nem sokkal volt izmosabb de viszont szálkásabb volt.Érthető mert ha akart valamit gyalogolt vagy lovagolt,mezőn dolgozott,vizet húzott a kútból,rönköket cipelt stb.
A fizikai munkások mint a rakodók,kovácsok persze izmosodtak a munkától.
A sportolók és a katonák persze hogy azok voltak a rengeteg edzéstől.De ezek a dolgok inkább inkább szálkás,inas testet fejjlesztettek mint nagyon izmosat teház aki hatalmasra nőtt azt a genetikájának köszönhette.
Az ábrázolások,szobrok,képek meg jócskán heroizáltak tehát szépítik a valóságot..egyfajta ókori Photoshop.
Pl. Claudius császár minden feljegyzés szerint gyenge alkatú,betegeskedő ember volt,a róla fennmaradt szobron mégis olyan formája van mint egy amatőr testépítőnek..
A bizonyí
Így van
A Claudius Császár szobra viszont igazából nem azt bizonyítja, hogy ő volt kigyúrt, hanem azt, hogy lehetett látni ilyen testet. Máskülönben honnan tudták volna a szobrászok ilyen anatómiai pontossággal lemodellezni?
téves. az egy baromság, hogy fehérjedúsabb volt az alma stb. meg nem volt benne permetszer meg ilyenek aztán attól lett erősebb... ez jó nagy hülyeség.
semmivel sem volt jobb az alma, max fele termés kukacos volt meg rohadt. a termés is sokkal gyérebb volt, mivel nem volt műtrágya. ha rendes trágyát alkalmaztak, akkor az úgy oké, de nem hiszem, hogy minden sort megtrágyáztak. azt hiszem az 1400-as években terjedt el a 3 nyomásos gazdálkodás.
de nézzük a fő kérdést. így van, nem szedtek tömegnövelőt, de ettek húst, ugyanis a fehérje abban van, és attól lehet fejlődni. izmosak különösebben a rabszolgák voltak, azok akiket gladiátoriskolákban neveltek gyerekkoruktól fogva.
a gazdag plebejusok el voltak hízva vagy átlagos testalkattal rendelkeztek, nem harcoltak.
Biztos volt pár kivételes genetikájú ember (ahogy manapság is), de a többség egyáltalán nem volt kigyúrva, inkább olyasmi lehetett, mint manapság egy útépítő munkás - minimális zsír és vékony, de szívós fizikum.
Az ókori szobrok sokszor egy ideáltípust ábrázolnak, ezért nem bizonyítanak semmit (ahogyan egy mostani Barbie-baba sem bizonyítaná 2000 év múlva, hogy a 20-21. században minden nő anorexiás volt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!