K1 vs. Thai-box?
mi a különbség a K1 és a Thai-box között?
melyiket érdemesebb űzni?

Mások a szabályok.
Milyen elvek alapján kérdezed, hogy melyiket érdemesebb űzni? Szerintem például egyiket sem. Szerintem harcművészetet érdemes gyakorolni, ami minimum segít megtanulni megvédeni magad, adott helyzetben.. de ennél többet is ad, idővel. Vagy ha kesztyűzni és szórakozni akar valaki, akkor komoly küzdősportokat választanék: ökölvívást, savate-ot, birkózást. Én nagyon nem Thai-oznék. Aztán persze thai box és k1 szabályrendszerekben el lehet járni versenyezgetni, bizonyára jó móka.

Na ez nagyon dühítő hozzászólás volt. Mindenkinek megvan a maga véleménye ezért tiszteletben tartom, de arra utalni, hogy a thai box-al vagy a k1-el nem lehet megvédeni magunkat sértő.
6 évig karatéztam és most thai boxolok.
A karate az első években nagyon "merevé"tett harc terén, a formai kötöttségek és a versenyek pontrendszere miatt. Mára már érettebb vagyok így egyszere több harc stílust is gyakorlok és az utolsó karate versenyeimen is inkább a gyors-erős-pontos támadásokra koncentráltam.
Viszont a full kontaktot hiányoltam, ami erősen jelen van egy utca harc során.
Bármilyen harcművészet és bármilyen küzdősport ha azt kitartóan tanulod jó lehet önvédelemre, márha figyelembe veszel más tényezőket is.
A gyorsaság, állóképesség és erő sokat számít. Ha megkell védened magak akkor nincsenek szabályok-mert aki(k) megtámad(nak) nem fognak várni míg felkészülsz.
A fegyverek elleni küzdelemre jó felkészülni (krav maga, aikido), az ütést-rúgást rendesen megkell tanulni +fizikai és elméleti tudást is kell szerezni.

"és bármilyen küzdősport ha azt kitartóan tanulod jó lehet önvédelemre,"
Bocsánat, mondja ezt egy karateversenyző? Na, ezért nem beszélek karatésokkal.
"A gyorsaság, állóképesség és erő sokat számít"
Igen, számít. De azért nem árt, ha közelharchoz is ért valaki, és nem csak kesztyűzéshez..
"Ha megkell védened magak akkor nincsenek szabályok"
Nem is én edzem szabályok között. A küzdősportolók már igen. De biztos tévedek.
"A fegyverek elleni küzdelemre jó felkészülni (krav maga"
Nem. Ez az elképzelés addig jó, amíg az ember amatőr, vagy karatés.. de hozzáértő ember nem tápolja a kravmagát. Az egy f.os, amit jó pénzért el lehet adni a sok csórinak. Ugyan ez a sok csóri megy zumbázni és flabeloszozni, meg fogyibogyókat szed. Miért? Mert nekik bármi megfelel, de persze sosem lesz nekik jó.. mert nincsenek fogyasztószerek, és mert nem túl hatékony önvédelemre a civil kravmaga, legalábbis itthoni oktatási színvonallal. De lehet álmodozni hogy az, nekem 8 ..
"Mindenkinek megvan a maga véleménye ezért tiszteletben tartom,"
Nem tisztelni kell, hanem elfogadni vagy megcáfolni.
"6 évig karatéztam és most thai boxolok. "
Tehát hosszú tapasztalat van, csak komolynak nem nevezném. Mind a karate, mind a thai agyatlan ringbunyók. Igazi okinawai karatét meg nem tanítanak itthon (de, pár helyen igen) aki viszont versenykaratét tanult, tök mindegy hány évig, az.. most írjak nagyon bunkón? Jó, versenysportolók, ne szóljanak már bele önvédelem (közelharc) kérdésbe.. nem ezt gyakoroljátok, szabályok között védőcuccban verekedtek, ez teljesen más mint a valóság. Más technikákat használtok.. még a fullcontact thai-osok taktikai készségei is csapnivaló. De nem baj, csak ne jöjjenek önvédelmi szöveggel.. Sikerült szépen fogalmaznom?

Hogy hogy ne szóljunk bele? Én valamiért nem látom, hogy a kérdező meghatározta volna a réteget akinek a véleményére kíváncsi.
A versenykaratét mindenhol leszólják amit egy részt megértek, de amíg nem tudják milyen edzéseken vettem részt addig engem bíráljanak.
Igen seiken védőt használtunk azért, hogy ne ártsunk annyira a másiknak. Mert mi nem úgy kumite-ztünk, hogy ütök aztán megállok. A harc addig tart amíg az edző le nem állít.
Nyilván több a tapasztalatod, oké ezt elfogadom. Helyre teszed a kommentemben lévő hibákat és téves nézeteket, nekem ezzel nincs bajom. Egyik fontos célom az életben a fejlődés.
Viszont nem tudok elmenni okinawára karatézni, a környékemen nincs "rendes" karate ezért csak versenykaratét tudtam tanulni. Abba is hagytam, thai boxra a kondi miatt járok.
Vannak önvédelmi tanfolyam, lehet rájuk menni. Mutatnak pár jó fogást de ha nincs hozzá "erőd"/kondit akkor nem olyan hatásosak.

"Én valamiért nem látom, hogy a kérdező meghatározta volna a réteget akinek a véleményére kíváncsi. "
Felőlem. Várok egy sakkozót is, hogy taktikai tanácsot adjon önvédelmi kérdésben :))
"amíg nem tudják milyen edzéseken vettem részt addig engem bíráljanak"
Csigavér. Muszáj valamennyire általánosítani.. Ez nem rossz indulat.. valamennyire skatulyázni kell a világot. Küzdj azért, hogy a Karate elismert legyen, hatékony és a skatulya az legye, hogy -> persze, menjetek karatézni ott tanulni fogtok, azt csináljátok. Ez a karatésokon áll (nem rajtam..)
"Igen seiken védőt használtunk azért, hogy ne ártsunk annyira a másiknak."
A boxolók pedig ~10 unciás kesztyűt. Gyakorolj boxolókkal. Én hozzájuk viszonyítom az embereket. Ha valakit lenyom egy boxoló, akkor jó, jó, de gyakoroljon még. Ellenben aki sportos küzdelemben ki tud állni (meg tud állni) egy ökölvívóval szemben, sőt talán még dominál is, na az ért valamit a kéztechnikához. Ennyire egyszerű mércét felállítani. Azon kell elgondolkodni, hogy a karatésok hol vannak a mércén. Ennyi.
"Nyilván több a tapasztalatod, oké ezt elfogadom. "
Mester, akkor mi már tiszteljük egymást, és ez a szép. Nem tiszteletlenül akartam írni.. Nem több, csak más a tapasztalatom. És így kerek a világ.
További jó edzést, és remélem összefutunk még legalább itt a fórumon!
Erőt, egészséget kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!