Tényleg az győz a szkanderban, akinek hosszabb a keze?
Nem tudom miről beszéltek,pont hogy a hosszabb karú embernek van nagyobb esélye.
Egy egyszerű példa rá,amit mindenki megért:
Van egy nyitott ajtó.
Hogy könnyebb becsukni, ott ahol van a kilincs, vagy beljebb a közepe fele?
Így van ez a szkánderben is,minél messzebb van a kar a forgástengelytől, annál kevesebb erő kifejtésére van szükség.
Fizika
Pont ez az. De a kar az ajtó!
A forgástengelytől minél messzebb dolgozol, annál nagyobb erővel hatsz az ajtóra (kisebb erővel is kinyitod). Azaz minél messzebb dolgozunk a könyökömtől mint tengely, annál kisebb erő is elég hozzá hogy rám NAGY erővel hassanak.
Adott erő (én most 1kg súlyát írtam) 2 különböző erőkar esetén a hosszabb erőkarnál fog nagyobb forgatónyomatékot biztosítani. Azaz az én könyököm fog szanaszét szakadni, mert elég hosszú karom van ugyan akkora erőkifejtésre.
A szemléletes példa: tarts ki egy gerendát, mihez kell több erő ha hosszú, vagy ha rövid? :) (azonos tömeget feltételezve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!