Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Szójafehérje. Mi is az igazság?

Szójafehérje. Mi is az igazság?

Figyelt kérdés

Szakértő nem vagyok a témában, de olvasgattam oldalakat, és igen ambivalens képet tudtam leszűrni a szójaproteinről. Ahogy én megfigyeltem, az egyik oldal erősen ellene van, fitoösztrogén szintje miatt (de nem ez a legszaftosabb, olvastam prosztatarákról, pajzsmirigyrákról, allergizáló hatásról, szívrohamról is). A másik oldal épp az ellenkezője, csak jókat tud mondani a szójafehérjéről. Erősíti a csontokat, csökkenti a koleszterinszintet, sőt, a szívre általánosságban jó hatást fejt ki, stb.

Ha túl szakszerű nem is volt a fenti összefoglaló, remélem azért érthető. ÉS ez kb 5-10 perc gúglizás után derült ki. Pusztán ennyi idő alatt össze lehet szedni különböző forrású írásokat a szójáról, melyek homlokegyenest ellentmondanak egymásnak. A kérdésem tehát: mi az igazság?

(bocsi, ha túl hosszú lett)

2013. márc. 9. 18:32
 1/8 anonim ***** válasza:

szar!!

növényi ösztrögén szerű anyagok vannak benne:

férfi testépítőknek egyenesen kerülni kellene, mert csak felesleges zsírosodást és vizesedét okoz.

NŐKNEK JÓ!

2013. márc. 9. 18:34
 2/8 anonim ***** válasza:
Én 3 hónapja használom, nem tiszta szója, de azért van benne rendesen. Még élek, nem zsírosodok tőle, vérnyomásom koleszterinem rendben van. De én is erősen gondolkozok hogy maradok a kevert fehérjénél, de áttérek a borsóra.
2013. márc. 9. 18:40
 3/8 anonim ***** válasza:
Sokra nem mész vele, hogy megkérdezed, mert aki válaszol, az nyilván a saját maga által igaznak véltet fogja mondani. Pont ugyanúgy, ahogy eddig tapasztaltad.
2013. márc. 9. 18:41
 4/8 anonim ***** válasza:
A tényakkor és tény marad. A szója egy nem teljes aminoprofilú, alacsony BV értékű, növényi fehérjeforrás. Fingani fogsz, gyomorpuffadásod lesz. Iszonyatos fűrészporos ízű. És totál olcsón adják. Nem véletlenül!! Azt pedig, hogy itt fenntebb valaki azt írja ő eszi és semmi problémát nem érez, majd pár éve múlva megint leírhatja mit érez?!?!
2013. márc. 9. 19:46
 5/8 anonim ***** válasza:
2013. márc. 9. 19:49
 6/8 snack16 ***** válasza:

Ne azzal foglalkozz hogy az okostojások mit hordanak össze, én tudtam fejlődni a kevert fehérjétől(power protein). Nekem feldolgozza a szervezetem, ahogy jópár embernek is. Sajnos vannak akiknél nem jó. Ez az én tapasztalatom. Nem puffasok tőle, nem görcsöl a hasam, nem "púzok" tőle mint a görény,nem vizesedtem be, nem zsírosodtam többet mint a várt, nem lett nagyobb a mellem(volt ott alapból felesleg, de az ott is maradt a szálkásítás hiányában). Egy power protein/Power pro+ alanin aminósav és jó vagy.

Egy próbát megér mivel olcsó. Ha jó használd tovább ha nem, akkor kerüld el. Amúgy hasznosulni ugyanúgy hasznosul, csak kevesebb nitrogént tart vissza a szervezeted. (pozitív nitrogén egyensúly=anabolizmus métréke). A magas arginin és glutamin tartalom sem egy rossz tulajdonság. Elismerem, csak szója fehérjén nem elhet élni. De kiegészítés képp tejsavóval miért ne?!

Felszívódási sebessége valamivel lassúbb a tejsavónál, de az ára is. Ha ki akrod használni a fehérjék jó tulajdonságát, több fehérje forrást kombinálsz.

Én pozitívat csalódtam benne hogy őszinte legyek.

A "tudományos" kutatásokkal sok baj van:

1, Elméletileg objektívek, egy laborban készültek és csak adott dolgokat vizsgálnak(vagy csak a rossz dolgokat találják meg), és néha a körülményeket nem említik.

2, Befolyásolva vannak, aki pénzeli az beleszól abba mit írjon le a tanulmány. Üzlet, ellen üzlet

3, Megtévesztőek, ha talál is jó dolgot direkt nem írja le(vagy fordítva), és vagy a túladagolást is beleszámítják, vagy csak megtévesztően állítják be az adatokat, esetleg az alanyokat más módon kezelik(kevesebb étel,szteroid kúra utáni alanyokat használnak-) tesztoszteron csökkentő hatást kimutató kutatást megcáfolták stb.

4. Mindenki csak erre alapozza a dolgokat. Mert ez a cikk megmondta, az az orvos leírta... ha más a tapasztalatom, miért higgyek másénak? Amit nem is magán vett észre...

5,Elfelejtik közölni hogy minden ember máshogy reagál, "volt akinek kutya baja sem lett és volt aki majdnem belehalt" lásd gyógyszerek mellékhatásai: ottvan de vagy nem tapasztalod vagy csak egy részét. Ezt ne felejtsük már el!!! Az (túl-/)érzékenység nem az élelmiszer hibája. Aki tudja hogy érzékeny az kerülje el!

Ez az ösztrogénezés is... lejárt lemez. Szerkezete nem ugyanolyan, csak hasonlít az ösztrogénhez. Az ösztrogén receptoroknak alfa és béta receptorai vannak, de ezt már sehol nem írják le. A szója sok forrás szerint SERM(selective estrogen receptor modulator) tehát egyes szövetekhez kötődik elsődlegesen, másokhoz nem igazán. A szója izoflavonjai a B-hez kötődnek ami jó(csontok,erek,agy -ban van béta ahol jó hatási vannak az ösztrogénnek). Nem lehet ösztrogén erejű a hatása hiszen a szerkezete nem is UGYAN AZ(nincs teljes szterán váza)! A gyengébb ösztrogén elfoglalja "dokkol" az emberi ösztrogén helyére. Ezt több helyen olvastam és ez tényleg elég logikusnak hangzik. Sokaknak nem tetszik a megközelítésem, de szerintem ez is egy álláspont és el elhet gondolkodni rajta. Ez kicsit túl van, az ezt olvastam a neten dolgon.

2013. aug. 22. 22:46
 7/8 snack16 ***** válasza:
jah és te nem is a tanulmányt olvasod, csak a valaki által összefoglalt összegzést, megállapítást. Ez a teljesen elfogult, a esetek nagy részében.
2013. aug. 23. 15:48
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :)
2014. febr. 3. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!