Olyan emberek tapasztalataira lennék kiíváncsi, akik hozzám hasonlóan a nulláról kezdtek el futni. Mennyi idő alatt kezdted el érezni, hogy van valami ténylees hatása a futásnak?
Egyik nap rádöbbentem, hogy elég sok túlsúlyta tettem szert az elmúlt években, köszönhetően a rossz étkezési szokásaimnak, a testpedségnek, a lustaságnak. Mit szépítsek, ez van. :(((( :)
Elhatároztam, hogy futni kezdek, sokan dícsérik, hogy remek alakot csinál. Na, rá is szántam magam. Már nincs olyan meleg esténként, amikor is még a létezés is fáj. A nagy mlegben sajnos én szó szerint rosszul vagyok, szédülök, minden bajom van, amióta élek, azóta csak túlélem a nyarat, de nem tudom élvezni, mint más ember. De amint hűlik a levegő, a közérzetem is jobb lesz.
Szóval, az este erőt vettem magamon, és elhívtam a páromat egy kis kocogásra. Rendesen be is melegítettem, és elkezdtünk kocogni. És itt jött a döbbenet. Amíg a párom majdhogynem egy helyben toporgott, mert neki lassú volt a tempó, addig én kidőltem a sorból. alig tudtam megtenni 1 háznyit az utcában, már éreztem, hogy nem kapok levegőt, meg kell állni. Ekkor sétálni kezdtünk, majd újra kocogás, de egy ház után megint csak séta következett. Megdöbbentt, hogy ennyire nem bírom, ennél azért azt hittem, hogy nagyobb az állóképességem.
Kíváncsi lennék azok tapasztalataira, akik szintén a nulláról kezdtek el futni, hogy mennyi idő elteltével tudtak elérni egy normál szintet,most mennyit futnak naponta (idő, távolság, stb), mennyit, és mennyi idő alatt javult az állóképességük, az edzettségük, és nem utolsó sorban: mennyi idő után kezdett el az alakjukon is látszani a testmozgás?
Hogyan tartottak ki, hogy nem menjen el a kedvük? Mi motiválta őket?
Elnézést a gépelési hibákért...
Azt még elfelejtettem írni, hogy én egész évben allargiás vagyokhol err, hol arra, úgyhogy a helyes légzést nem tudom betartani. az orromon egyszerűen nem kapok levegőt évek óta...
...orrcsep?
Szóval a futással kapcsolatban:
Én a helyedben nem futnék betonon egyáltalán.
Én a helyedben beiratkoznék egy konditerembe.
A futás csak a kondíciót javítja, erősíti a szívet, érrendszert. Igazán jó eredményt kombinált súlyzós edzéssel lehet elérni.
Mivel a súlyzós edzés anaerob mozgásforma, ezért nem kell különösebb kondíció hozzá. Van elég idő pihenni a sorozatok közt. Ez pont neked való.
Súlyzó után jöhet egy kis futógép.
Ezek több millió forintos, nagyon profi gépek, ízületkímélő, precízen beállítható terheléssel.
Tíz perc tempós gyaloglás 7-8°-os emelkedőre állítva a gépet kezdetnek jó. (én is annyit bírtam eleinte, 107 kilósan)
Ezt minden edzésen 2 percel növeld, amig a 20-at el nem éred. Ha elérted, akkor pedig vagy a tempót vagy a dőlésszöget növeld, mindíg egy kicsivel.
Az izmokat a súlyzózással meg kell erősítened, mert azok védik, stabilizálják az izületeket.
Ha edzetlen egyén elkezd futni, főleg betonon, nem megfelelő cipőben, túlsúlyosan, az jobb ha bejelentkezik előre egy térdműtétre.
Ja, elfelejtettem írni, hogy testépítő szakedző vagyok, tehát a 107 kiló az nem elhízás miatt annyi.
:-)
Én is a nulláról kezdtem valaha, mint mindenki, csak hát az alkatunk eléggé más (180/60 F). Én nagyon könnyen és gyorsan haladtam; egy hossz margitszigettel kezdtem (2,5 km)és ma már egy félmaraton meg se kottyan, ez az alap. Pár hétig futottam egy távot, és már éreztem is, hogy kevés, és így növeltem folyamatosan.
Na te ezt így nem fogod tudni, és nem is azért írtam hogy elkedvetlenítselek, sőt. Amit azért elleshetsz tőlem az a fokozatosság és a rendszeresség. Rendszeresség (heti 3-4 alkalom) nélkül nincs semmi, csak kínlódás és esetleg sérülés. És hát azt neked kell érezni, hogy mennyit bírsz, mikor mi és mennyi esik jól. Lehet nagyon kevésről is indítani, és viszonylag alacsony szintre felfejlődni, de szerintem nincs reménytelen eset, és te sem vagy az.
Ennyiben nem értek teljesen egyet az előzővel, bár ő biztos jobban ért hozzá. De abban abszolut igaza van, hogy futni lehetőleg nem betonon kéne, és kell egy legalább 20 ezer Ft-os futócipő is. Ezt nem lehet, és nem érdemes megspórolni.
És látok egy alapvető hibát a gondolkodásodban, illetve a kérdésfeltevésedben. Nem azért futunk, hogy szebbek legyünk, vagy hogy lefogyjunk, hanem azért, mert futni jó. Mert jó kinn lenni a levegőn, jó a mozgás. Úgy soha nem viszed semmire, ha a futást egy hülye nyűgös dolognak tartod, mert meleg van, mert hideg van, mert bedugul az orrod, mert stb, de magadra erőlteted, mert ettől lesz jó az alakot. A futás legyen a cél maga.
És akkor az utolsó: Nem kell párban futni. Minden ember más, mások a képességei stb., és ez futásnál nagyon kijön. Én már vagy egy évtizede futok, és én is próbálkoztam másokkal, de mindig csak frusztrált, hogy valaki ott tötyög mellettem, akitől nem tudok haladni, illetve a fordítottja se túl jó, hogy lóhalálában próbálok valakit követni. A futás egy egyéni műfaj. Nem kizárt, hogy találsz valakit, aki illik hozzád, de nagyon kicsi az esélye.
Szia! Én 2005 szeptembere óta futok rendszeresen.A kedvedért előszedtem a régi edzésnaplómat, mert az első pillanattól órával futok, és vezetem a kilométereket.
Az első alkalommal másfél percet tudtam futni. :)
Következő alkalommal úgy edzettem, hogy 2 perc futás, 3 (!) perc séta. A futás perceit alkalomról alkalomra növeltem. A második hét végén már gond nélkül 7 percet futottam és három percet gyalogoltam.Minden második nap edzettem, és átlag negyven percet.
A hatodik hét végén megállás nélkül egy szigetkört letoltam 31 perc alatt.
A tizedik hét végén 8 km-t futottam (másfél sziget kör).
Egy évvel később már többször 20 km-t futottam.
A futást 31 évesen, 10 kiló felesleggel kezdtem. Egy év alatt lement. Alig kellett fogyózni. :)
A motivációm? Napról napra jobban éreztem magam. Nem a súlyveszteség miatt... valami mástól. Ura voltam a testemnek. Nem tudom megfogalmazni.
Kezdj futni, adj magadnak két hetet, érezni fogod a változást, és meglesz a motiváció. :) Ne felejtsd, minden második nap, negyven perc. :)
Sajnos, azóta a súly visszajött,mert beteg is voltam, kevesebbet edzettem.
Most kb. három hete edzek újra intenzívebben. Első tíz km-es versenyemre készülök. A célom: beérni a záróbusz előtt :) Remélem, a fogyás is újra megindul.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!