Fél éve futok aktívan, az utóbbi hónapokban heti 4x 10 km-t és szeretném még növelni a távot. Viszont az orvosom azt mondta, hogy -annak ellenére is, hogy most nincs semmilyen problémám- ez túl sok és tönkremegy a térdem, stb. tehát most eléggé beijedtem. Nem tudnám abbahagyni a futást, viszont a heti 3x5km (amit az orvos tanácsolt) túl kevés nekem, ráadásul félek, hogy az enyhébb edzés miatt lassan lerakódna rajtam a zsír...
Szerintetek tényleg vegyek vissza? Ti mennyit szoktatok lefutni hetente?
Vegyél egy izületvédőt meg egy multi vitamint vmilyen testépítő boltban és csináld amit szeretsz:) vagy rendeld meg online
2012. okt. 13. 20:09
2/10 anonim válasza:
szerintem nem vészesen sok, viszont az tény hogy a térdeknek nem tesz túl jót. futáson kívül mozogsz valamit? mert az pl jó alternatív megoldás lenne ha minden második futásodat kiváltanád mondjuk egy súlyzós edzséssel, vagy kettlebell, vagy mittomén amihez kedved van
2012. okt. 13. 20:12
3/10 anonim válasza:
SZerintem meg rengeteg.. Helyedben heti 3x5 km futnék (amit orvos mondott..)+ járj el konditerembe. Vagy otthon saját testsúlyos edzés
2012. okt. 13. 20:17
4/10 A kérdező kommentje:
1.) Az izületvédő még eddig nem jutott az eszembe, köszi! :)
2.) Igen, heti 6x tornázom: 3x alsótest, 3x felsőtest (ami súlyzózást is tartalmaz, a kettlebell vétele pedig tervben van:)
2012. okt. 13. 20:17
5/10 anonim válasza:
az orvos nem normális!heti 40km az nem sok.de a táv nagy részét próbáld ne betonon futni.Van aki 20-30 éve fut kb.:heti 60 -70 km-t is akár és semmi baja a térdének.Én magam 20 éve sportolok,ebből 10 év a futás és én is kb.:ennyit futok,valamikor többet,de semmi baja a térdemnek csak a bokám rossz az is a foci miatt.
2012. okt. 13. 20:22
6/10 A kérdező kommentje:
5.) Terepen futok-csak és kizárólag. Akkor ugye nem lehet olyan nagy gond..?
2012. okt. 13. 20:28
7/10 anonim válasza:
nem!
2012. okt. 13. 20:35
8/10 anonim válasza:
Mihez képest? Rengeteg szerintem már perverz ember van, aki két hét alatt 3-400 km-t fut (endomondo gps-es tracker app honlapján challengekben van ilyen "havi ki tud többet futni" verseny, ahol látom). De átlag, sportos életvitelű emberek inkább maradnak a heti 1-2 x 5-10 kmnél. Már ez a táv is olyan, hogy lehetetlen mellette hízni (extrém eseteket kivéve) Én kb. fél éve kezdtem futni, legtöbb egyvégtében 15 km volt, akkor nagyon szétcsesztem a térdeimet. Utána egyszer próbáltam 10 km-t, ment is, de a fájdalom is jött másnap. Azóta fogadtam meg, hogy 5 km-nél többet nem futok, max ezen a távon dolgozok egy jobb szintidőért. Azt javaslom, hogy mindenképpen szerezz be egy komolyabb futócipőt. Ha nem vagy térdfájós, lassan növeld a távot, de ha bármi kellemetlen dolgot érzel, én a helyedben inkább próbálnám az alkalmak számát növelni és maradni a 10 km távnál.
2012. okt. 14. 01:47
9/10 A kérdező kommentje:
8.) Szerintem komolynak nevezhető futócipőm van (Asics Gel Trabuco 13), a térdem nem szokott fájni, de voltak kisebb sérüléseim (ínhüvelygyulladás pl.-az oka a hirtelen távnövelés volt talán), de akkor mindig pihentem és rendbejött-tehát ezzel nincs gond, csak mégis megijesztett, ahogy azt mondta az orvos, hogy szerinte felesleges mert hát nem akarok élsportoló lenni és hogy nincs értelme ennyit edzeni.. hiába, aki nem sportol, az nem érti meg, milyen az, ha újra és újra "célba érhetek".. :)
2012. okt. 14. 17:42
10/10 anonim válasza:
Némely orvos helyből akkora hülyeségeket tud mondani, mint más nekifutásból. Ha a térdeddel eddig nem volt probléma, akkor az ilyen feltevés, hogy "márpedig így tönkreteszed a térded" alaptalan. Ezt csak azért mondják, mert egy elterjedt tévhit. Nem mindegy, hogy az ember hol fut és hogyan. Maratoni futók többet is futnak, és hogy valaki jár-e versenyre vagy nem, az mindenki saját döntése. Egy ilyen doki, aki utoljára a gimiben futott, ne akarja bemesélni neked, hogy ki az élsportoló meg hogy minek van értelme meg minek nincs.
Mindamellett, az ízületvédő jó ötlet, de inkább gyógyszertárakban próbáld beszerezni, online sok a kamu.
Ha teheted, inkább sportorvossal vizsgáltasd ki magad, annak érteni kéne hozzá.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!