Karate sportoktatóival tarthatnék szakkört iskolákba?
Igen, gyermekkorba tényleg nem alkalmazható semmire, sőt felnőtt korban is csak akkor alkalmazható ha valaki teljes odafigyeléssel csinálja.
Viszont az izületekkel kapcsolatban, nem csak annak megy szét az izülete akinek "hajlamos rá"?! Mert mint említettem én 5 éves koromtól kezdve csináltam 4 éven át és semmi baja az izületeimnek. Mit gondolsz róla? :)
Remélem nem baj, hogy bele szolók, de ilyen alapon szinte az összes sportág ki esik a palettáról!
Mert mindegyik magában foglal sérülés veszélyt is.
Ráadásul az sem mindegy, hogy ki mennyire intenziven, milyen szinten, és gyakorisággal csinálja a sportot.
Hogy kinem mennyire bírják az izületei, az inkább genetika! Találkoztam olyannal, akinek semmi baja nem volt... szidtam is a genetikámat rendesen, hogy én sajnos nem tartozok azok közé:S
Nekem nem rögtön kezdtek el fájni az izületeim, hanem rendszeres és több éves "munka" után! Tehát ha valaki érzi, hogy valami nem oké, akkor még van ideje időben abba hagyni azt a sportot!
Én teniszeztem kiskoromban, jó pár évet, közepes mennyiségben (heti 3x-4x), és nem lett tőle semmi baja a könyökömnek.
Viszont ilyen alapon a táncok közül az összeset betilthatnák egytől eggyig! Mert azt fiatal korban érdemes elkezdeni (hadd ne részletezzem miért), sok műfaja, nem izület roncsoló, hanem izület gyilkos!
Némelyik nem kiméli még a csontokat sem (lásd klaszikus balett), és a lelki oldalát, már ne is emlitsük...
Ez elmondható minden olyan sportról, amibe nagyon sokat kell áldozni, az életedet hozzá kell igazitani (nem mondom azt, hogy rátenni, mert mindenki több mint pl.: csak egy focista, balerina stb.).
Aztán meg gondolkozol azon, hogy vajon megérte-e ennyit küszködni, a sérülésekkel bajlódni, csomó dologból kimaradni miatta, amikor tudod, hogy egyszer eljön az-az idő amikor már vége lesz mindennek...
Én jelen pillanatban, nem bánok semmit:)
Gondolom a karatét is jobb gyerekként elkezdeni, szóval nyugodtan oktasd suliban:)
Én is teniszeztem gyerekkoromban közepes mennyiségben, és nem lett tőle semmi bajom. Ugyanennyi mennyiségtől már szétment volna a karatétól a térdem. Nem igaz, hogy minden sport ugyanannyira megterhelő. Vegyük pl. a focit, ahol ugyan érhetik traumák a lábat vagy akár a fejet is (a foci a hatodik az agysérülési világranglistán, míg a boksz csak a tizenhetedik!), mégsem jellemző az, hogy a kis focistákat szétműtik.
Na de mindenki sportoljon azt, amit csak akar, én csak elmondtam a véleményemet mint négygyermekes szülő és mint ex-karatéka. Osu! :)
Nem tudom, hogy suliba belehete vinni mint szakkört. Viszont azt meglehet csinálni, hogy akikre vonatkozik ez az emelt óra szám /1.-5.-9./ azoknak adsz ilyen papírt, hogy járna edzésre legalább 2 alkalommal és akkor a két óra tömegsportról fellesznek mentve.
Illetve mi azt szoktuk csinálni, hogy készítünk plakátokat. Az ált.isi.-be jár tanítani az egyik lány ott Ő szokta tele plakátolni a középsuliba meg én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!