Kiskoromban nem sportoltam semmit, és ezért kevesebbnek érzem magam másoknál. Jogosan? (Lent részletezem)
Sziasztok,
kiskoromban elég félénk gyerek voltam és erre rátett még egy lapáttal apám alkoholizmusa is. De az, hogy mondjuk valamit 3 évesen elkezdtem volna sportolni, teljesen kimaradt az életemből. Néptáncoltam alsós koromban 1,5 évet, fél évig tanultam egy harcművészetet amit karddal vívnak, azonkívül 1 évig lovagoltam. De ennyi a gyerekkori sportteljesítményem.
És állandóan, mikor szóbakerül vagy pl. új tanároknak pár mondatban be kell mutatkozni, és mindenki mondja hogy hát. 8-10-13 éve úszok, focizok, evezek, kosarazok, stb., akkor az nekem annyira el tudja venni az életkedvemet.
Komolyabban csak 1 éve sportolok (ökölvívás, heti 3x 1,5 óra hobbiszinten), és ezt komolyan is veszem, de még mindig sokkal kevesebbnek érzem magam azoknál, akiknek közel egy évtizedes sportmúltjuk van 16 éves korukra.
És úgy érzem, soha nem érhetek már el olyan dolgokat mint ők. Szeretnék sok mindent csinálni, pl. táncolni is, csak sajnos az anyagiak jelenleg nem engedik meg, mert most ugyan csak boxolni járok, de arra is rendesen spórolni kell pedig nem drága, csak nincs pénzünk (3500 FT / hó egyébként.)
Mások nem szoktak emiatt beszólni nekem meg nem néznek le amiatt hogy nincs 8-10 éves sportmúltam valamilyen sportágban, de én sokkal kevesebbnek érzem magam és ha ez a dolog szóba kerül akkor előjön belőlem egy bizonyos kisebbségi érzés. Jogosan érzem ezt? Vagy szerintetek hogyan kellene megközelíteni a témát?
Tervezem, hogy több mindent elkezdek, pl. a testépítés jelenleg nagyon érdekel, meg azt is mondta pár ebben járatosabb ismerősöm hogy ezt nem is nagyon érdemes 17 éves kornál előbb elkezdeni, mert kb. ilyenkorra ,,érik" meg rá a test. Csak még ha mondjuk 3 évnyi kemény munkával el is érek egy viszonylag izmosabbnak mondható testalkatot, akkor is ott lesz bennem hogy ettől függetlenül még mindig többet ér nálam aki mondjuk 10 éve csinál valamit.
Tehát szerintetek hogy kéne megközelítenem ezt a dolgot? Köszönöm előre a válaszaitokat!
16/F.
magasságod testsúlyod most hogy áll?
box edzéseken, szoktatok súlyzózni stb ugye? beiktathatnál heti 2-3 alkalom kondizást és felhúzhatnád a súlyod . még több erő még több önbizalom :D
akkor te valami szuper felső tagozatos suliba járhatsz.
a kölykök 99% semmit nem csinál a fészezésen kívül.
Köszi a válaszokat.
Elsőnek: ott speciel súlyzózni nem szoktunk, de saját testsúllyal végzett gyakorlatokkal erősítünk. Beiktatnék én konditermet igazából, csak azért az egy havi 10ezret tuti elemésztene. Mondjuk 5000 a kondibérlet és akkor még az étrendet is ki kell hozni valahogyan, és az sem olcsó... ezt most sajnos nem engedhetjük meg magunknak. De igyekszem ott edzésen a maximumot kihozni magamból.
Harmadik: igazat adok neked, de én mégis a saját hibámnak érzem, hogy 5-6 évesen nem nyaggattam anyámat (mert hát apám az rohadtul nem törődött velünk), hogy ilyen meg olyan edzésre akarok menni. Nem tudom miért, valahogy ezt a saját hibámnak érzem. És az hogy többet elértek mint én azt úgy értem, hogy pl. versenyekre járnak vagy fellépéseik vannak, de szimplán csak arra is gondolhatunk hogy jobb a fizikumuk mint nekem. És nekem ezek kimaradtak az életemből és ki is fognak sajnos úgy érzem.
Ezzel a kisebbségi komplexusos dologgal valahol igazad lehet, mert őszintén szólva nem sok önbizalmam van.
A ,,nem sportoló fiatalokról" pedig az a meglátásom, hogy körülöttem azért elég sokan sportolnak. Vagy ha már nem is, akkor sportoltak, csak abbahagyták valami miatt, de jópár évet lehúztak előtte. És nekem ez az ami úgy kimaradt.
Valóban hiba rágódsz a múlton, azt már nem tudod visszacsinálni. Elmúlt, már csak illúzió! Arra törekedj, hogy a jelenedből a lehető legtöbbet hozd ki! De ez nem fog úgy menni, ha állandóan sanyargatod magad a múltaddal.
Érted?? Nincs értelme a múlton töprengeni, egyrészt azért, mert már úgysem tudsz vele mit kezdeni, másrészt pedig ez befolyásolja a jelenlegi lelki állapotodat, így a teljesítményedet is.
Egyébként én is hasonló cipőben járok. 18 évesen kezdtem el sportolni, előtte csak a tesi órákon vettem részt. Csak akkor döbbentem rá, hogy a sport mennyire jó dolog, mennyit segít az embernek minden téren. Kicsit bántam én is, hogy miért nem korábban kezdtem, de hát ezzel már nem tudok mit kezdeni, inkább azon vagyok, hogy a lehetőségeimhez mérten a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Ma már el sem tudnám képzelni az életem sport nélkül.
Szia!
Nem olvastam végig az összes hozzászólást!
Ha fontos számodra a box, akkor nagyon könnyen abba a hibába eshetsz, hogy az ottani teljesítményed alapján itéled meg saját magadat.
Ha azt érzed, hogy nem jól megy, akkor szomorú leszel, és elkezded keresni ennek az okát.
Ami valamilyen szinten jó dolog, mert így fogsz fejlődni. Ugyanakkor elsősorban magaddal kéne törödnöd, és nem a társadra mutogatni, hogy biztos neki azért megy jobban, mert 10 éve úszik stb.
1. Nézd meg, hogy más hogyan boxol, de ne mérd hozza a saját teljesítményedet, ill. ne csak az elért eredményeid alapján itélt meg magadat. Sokkal több vagy annál! Tudom, hogy lehetlen nem másokhoz mérni a szintedet... de ha már ezt teszed, akkor legalább hidd el magadról, hogy te is jó vagy!(másban, esetleg máskép)
Soha nem a végcél a lényeg, hanem az oda vezető út.
Régebben évekig küszködtem valamiért amit nagyon el akartam érni! Azt hittem eljön a világmegváltás, ha sikerűl.
Aztán amikor végre "megszereztem" ledöbenve tapasztaltam, hogy sem történt semmi:D
Csak pár perc volt, ami el is illant... ugyanaz vagyok, aki voltam.
2. Nem feltétlenűl jó a sport múlt, mert ha valaki nem vigyáz, igen fiatalon kiéghet. Lehet hogy nem lesz már sehol sem, míg te még javában boxolgatsz:)
(sérülések stb.)
3. Nem feltétlenűl kell elhinni amit más mond, az is lehet, hogy kamuzik, hogy saját magát fényezze.
Mindenki szeretne jobb lenni a sportjában, ha más nem legalább úgy, hogy más azt hiszi róla, hogy jó!
Tehát ne törödj velük:)
Azért van kisebbségi érzésed, mert önbizalom hiányod van, amit a sportba csomagolsz bele!
Ha türelmes vagy és kitartó, akkor segíteni is fog... csak ahhoz sok munka kell (természetesen ésszel), vagy östehetségnek lenned:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!