116-ról 77 kg ra fogytam. Segítene a konditerem?
8 hónap alatt fogytam 116 kg ról 77 kg ra.
De a súlyom 5 hónapja stagnál,hiába táplálkozok egyre egészségesebben.
62 kg a cél. Mivel a súlyom nem mozdul,úgy döntöttem eljárok konditerembe. Segítene szerintetek a futópad stb..?
19/L
eddig nem! max a kertet ástam fel meg a mátrába járunk hetente túrázni.
de úgy igazi edzést nem csináltam
Először is gratulálok az eredményhez! Az egészséges táplálkozás egy nagyon tág fogalom. Egészséges lehet egy szálkásító de egy tömegnövelő étrend is.
A fogyás lényege a kalóriadeficit. A szervezet metabolizmusát tulajdonképpen leegyszerűsítve úgy lehetne jellemezni, hogy amég kap üzemanyagot (szénhidrátok, zsírok) addig azokat használja. Ha ezekből nem tud elég energiát nyerni - mert nem viszel be eleget -, akkor a saját készleteihez nyúl és zsírt illetve izmot "éget el". Tehát a lényeg, hogy több kalóriát égess el, mint amennyit beviszel. Kalóriát persze nem csak aktív fizikai tevékenységgel lehet égetni, egy relatíve nulla aktivitású ember életfunkcióhoz is kell kalória. Itt fontos megjegyezni, hogy a makronutriensek (szénhidrát, fehérje, zsír) és a kalória kéz a kézben járnak.
A szénhidrát és fehérje esetében ezekből 1-1g 4,5kcal energiát tartalmaz, a zsír grammja viszont 9kcal-t!
A testmozgás jó és kell is, mivel gyorsítja az anyagcserét és fokozza a kalóriadeficitet. Viszont ügyelni kell a fehérjebevitelre, különben a szervezeted az izmaidat fogja energiaforrásnak használni és izomból is fogyni fogsz, ami viszont nem jó, mert arányait tekintve a testzsírszázalékod nem igen fog változni és így a "formád" sem és sosem leszel elég feszes.
A Te esetedben a cél konkrétan olyan napi 1200-1300kcal, 100g fehérjével 100g szénhidráttal illetve kb 30g zsírral. Az egyes ételek kalória és makronutriens tartalmát például itt tudhatod meg:
www.kalóriaguru.hu
További eredményes fogyást! :)
Még annyi kiegészítés amit elfelejtettem, hogy a napi 100g szénhidrátot ne cukrokból illetve "egyszerű", gyorsan felszívódó szénhidrátokból nyerd, mert ezek az egekbe röpítik az inzulinszintet, s mivel a testednek nem kell egyszerre ennyi energia, a felesleget elraktározza zsír formájában.
Amit kerülj:
- ABONETT (pufirizs)
- Fehér rizs
- Fehér kenyér
- Tészták
- Gyümölcs (napi 1x)
Amit lehet és KELL:
- Zöldségek, kivéve krumpli, kukorica
- Teljes kiőrlésű kenyerek
- Durum tészta
- Hüvelyesek
- Brokkoli, kelbimbó
Ha esetleg így sem indul meg a fogyás, akkor még lehet csökkenteni a szénhidrát mennyiségét, én napi 50-60g-al fogytam le 77ről 73-ra nem egész 1 hónap alatt. Az étrend kb 60-70%-ban fontos az eredményes fogyáshoz, így ha ez nincs meg, akkor valóban stagnálni fogsz egy idő után. Mindig az utolsó pár kilótól a legnehezebb megszabadulni. :)
a súlyzós edzés több kalóriát éget,mint a futópad.
szóval ha odamész,akkor 1 óra súlyzós edzés és fél óra futópad legyen az arány.
meg persze szálkásító diéta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!