Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen küzdősport lenne a...

Milyen küzdősport lenne a legalkalmasabb önvédelemre egy nőnek?

Figyelt kérdés

2012. aug. 1. 18:06
 1/10 A kérdező kommentje:
Persze az önvédelem mellett fontos lenne, hogy jó kondíciót is adjon. Olyan műfaj érdekelne, ami jól használható egy esetleges utcai támadás során és a megszerzett tudás könnyen hasznosítható, nem kell éveket várni a "beérésre". Hosszú távban és nem 1-2 alkalmas kurzusokban gondolkodom!
2012. aug. 1. 18:07
 2/10 anonim ***** válasza:
ninjutsubudapest.com/noionvedelem/
2012. aug. 1. 18:21
 3/10 anonim válasza:
Határozottan ajánlom a kick-box-ot mivel ebben a küzdősportban fontos szerepet játszik a mozgékonyság és a logika. (Bár csak heti két-három edzés szokott lenni és az imént is írtad, hogy nem olyat keresel de hidd el, hogy az a 2-3 edzés elég mert hosszúak. Például én kick-boxolok és csak két edzés van hetente, de délután hattól egészen fél tízig is eltart.) A kikc-boxban vannak ütések és rúgások egyaránt. Továbbá ajánlanám még a thai-box-ot, mert ez egy kicsit agresszívabb küzdősport mint a kick-box, de ebben már vannak könyöklések,lábra rúgások és fejre rúgások. Végül pedig még a kyokushin karatét ajánlom, mert ez egy nagyon kemény sport és itt megtanítanak sokféle támadás kivédésére és még késes támadások elhárítását is megtanítják.
2012. aug. 1. 18:27
 4/10 A kérdező kommentje:

18:27:

Köszönöm szépen a segítséget! Utána olvasok és nézek mind a három sportágnak amit írtál, aztán választok egyet közülük. A kyokushin karaté nagyon szimpatikus, de lehet hogy végül mégis a thai- vagy a kick box mellett döntök. Egyébként az 1-2 alkalmas kurzusok alatt, a most nagyon divatos, "gyere és 2*60 perc alatt megtanítjuk, hogyan rúgd t*kön a másikat" tanfolyamokat értettem.

Az ilyen intenzív sportokból, mint amiket mondtál, a rendszeres heti 2-3 edzést is bőven elégnek gondolok. Ha mégis kevés lenne, akkor még mindig maradhatnak az erőnléti edzések.

2012. aug. 1. 20:38
 5/10 anonim ***** válasza:

Na várj csak!

Mi az, hogy nem kell éveket várni a beérésre? Ez ugyanolyan, mintha olyan nyelvet akarnál megtanulni, amikhez nem kell éveket várni, hogy folyékonyan tud beszélni.

A megszerzett tudás könnyen hasznosítható már akkor, ha tényleg tudod. De pont ehhez kellenek az évek. Teszem azt, karatézol már egy éve, tudsz egy csomó technikát, még sárga öved is van, hű de király vagy. Aztán neked jön valaki az utcán, fenyeget, kiabál, lökdös, bántani akar. Te pedig nem fogod tudni hirtelen mit csinálj, fölmegy az adrenalin, csőlátás, bepánikolsz, és leblokkolsz. Pedig ott van egy kemény év a hátad mögött, és nem mentél vele semmire. Aztán meg azt mondod, hogy sz@r a karate (biztos az ő hibája) mert nem tudtad magad vele megvédeni, és elmész krav magázni... Ez nem így működik kéremszépen!

Egy éles szituációban csak az ösztönös reflexeidre hagyatkozhatsz. Nem lesz időd gondolkodni, azt kell csinálnia a testednek, amit ösztönösen tud. "Akkor miért küzdő sportolok?" Kérdezhetnéd. Hát éppen azért kell sok év, mire ez beérik, mert az edzéseken tanult védelmi, harci és taktikai mozdulatok rengeteg gyakorlással beleépülnek a természetes mozgásodba, mondhatni felülírják a reflexeid. Persze ez nagyon alaphangon is 3 év. Amire meg alapszinten meg tudod magad védeni, az kb 5 év, persze tőled is függ minden. Hogy mennyi energiát fektetsz bele, hogy mennyire pontosan követed az edző utasításait, mennyire jó azt adott mozgáskultúra a testi adottságaidhoz (pl ha vagy 175 centi és 50 kiló, akkor értelemszerűen nem kezdesz el szumózni). És persze kell egy kis szerencse is, hogy megtaláld a megfelelő mestert, ugyanis a használhatóság rajtad kívül nagyban függ az edzőtől és az oktatás színvonalától.

Ezeket jó, ha tudatosítod magadban, mielőtt bármit is elkezdenél.

Maga a stílus nem annyira lényeges, a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát találj, ami illik a testi adottságaidhoz. No meg persze hogy jól legyen oktatva, ne verjenek át. Idővel minden stílus használható, ha a harcos kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. Persze értelemszerűen egy 2 méteres, száz kilós tengerészgyalogos harci technikái nem feltétlenül lesznek használhatók egy 50 kilós lány számára. Próbálj olyat találni, amiben nagy múltja van a nőknek is. Ilyen például a Japán Ju Jitsu, melyet ugye az "apró" japán szamurájok találtak ki Ugyanakkor a szamurájnők között is voltak igen kiemelkedő jujutsu mesterek. Nézd csak meg milyen sikeresek női judo-saink. Vagy kapásból ott van a Wing Chun Kung Fu, egy olyan kung fu stílus, amit egy apácanő fejlesztett ki. Lehet azt is érdemes lenne megnézned (persze nem keverendő a Máday-féle Wing Tsun kung fu-val, mert ott sajnos sok helyen, sokat legombolnak az emberekről, és közel semmi használhatót nem tanulsz).

Persze mi hiába ajánlgatunk itt neked bármit is, csak te tudhatod, hogy mi a jó neked. Néz szét, milyen edzéslehetőségek vannak a környékeden, próbáld ki az összes edzést, és maradj meg annál, ami a legjobban illik hozzád, amiben ki tudsz teljesedni...

2012. aug. 2. 12:49
 6/10 A kérdező kommentje:

12:49:

Köszönöm a hozzászólásod! Bár rendelkezem sport múlttal, a küzdősportok eddig kimaradtak az életemből. Mivel gyerek korom óta versenyszerűen táncolok, tudom, hogy nincs olyan mozgásforma, amit 1-2 óra után a magadénak tudhatsz.

Viszont azt is tudom, hogy van, amit -nyilván a saját adottságaidtól függően könnyebben vagy épp nehezebben sajátítasz el. Azért kértem itt tanácsot, mert mivel nem ismerem a lehetőségeket, ötletem sincs melyik irányba induljak el a harcművészeti ágakon belül. Tényleg fontos lenne, hogy minél hamarabb -ahogy írtad is, egy esetleges utcai támadás során meg tudjam magam védeni, ergo alkalmazható tudáshoz jussak, de emellett keresek egy olyan mozgásformát is, ami karbantart, élénkíti a testet és az elmét egyaránt. Az sem utolsó szempont, hogy akár versenyezni is elkezdhessek, persze csak a megfelelő idő után.

Egyébként viszonylag hajlékony vagyok, 172 cm magas és 56-58 kiló. Szóval nem vagyok cérnaszál, de szumó típus sem.

2012. aug. 2. 22:36
 7/10 anonim ***** válasza:
Döntened kell, hogy az önvédelem vagy a verseny fontos neked. ha az önvédelem akkor harcművészetet keresel, ha verseny akkor küzdősportot. Küzdősporton barátságosan legyőzni tanulod a másikat fair play körülmények között, harcművészeten meg megsemmisíteni vagy harcképtelenné tenni. Egy valódi önvédelmi szituációban bántani kell a támadót (egy részeg seggtapizó nem számít komoly támadónak), ha érzi, hogy nem akarod bántani csak lebeszélni a támadásról pár tolórúgással, akkor véged van.
2012. aug. 3. 05:19
 8/10 anonim ***** válasza:
Boksz és Savate. Heti 3 Boksz és 2 Savate edzés.
2016. márc. 16. 19:52
 9/10 anonim ***** válasza:
2016. márc. 16. 19:56
 10/10 Tóth Alexandra jolán válasza:

Szia 5 éve ketrecharcozom es k1! szerintem a k1 es a ketrecharcot tudom ajanlani!

De ha megtamadnak pl az utcan nem hasznalhatod fel az uteseket rugasokat csak a fogasokat!

2016. dec. 6. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!