Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Görkorcsolya vásárlásnál mit...

Görkorcsolya vásárlásnál mit vegyek figyelembe?

Figyelt kérdés

Szeretnék új görkorit,de nem igazán tudom,mit kell figyelembe venni.Olyat is hallottam,hogy egy számmal nagyobb kori méret kell,mint a lábunk,ez tényleg így van?

Illetve milyen árban kaphatóak a viszonylag jó görkorcsolyák?

14/L

2012. júl. 24. 19:12
 1/8 anonim válasza:
azt, hogy kényelmes legyen, és jól tartsa a bokádat
2012. júl. 24. 22:25
 2/8 anonim ***** válasza:

A görkoriknál legtöbbször olyat kell venni, mint cipőt, nem nagyobbat!

Legfontosabbak a kényelmi szempontok, hogy jól tartsa a bokád, ne tudjon mozogni benne (főleg ha kezdő koris vagy).

A nem gagyi kategóriás (amitől megutálnád a korizást) felnőtt görkorik kb 14-20ezer forint körül kezdődnek.

Am görkori vásárlásnál a szempontok amit figyelembe vehetsz:

-kényelem (legfontosabb)

-kerekek nagysága (a nagyobb kerekekkel nagyobb sebességet érhetsz el, azonban használatuk nehezebb, mivel többek között kevésbé manőverezhetőek az ilyen görkorcsolyák. Tanulni én egy 76-80mm-es kerékméretű korcsolyát választanék ha fitneszkoriról van szó)

-csapágyak minősége (bár ez számodra kevésbé lesz még fontos így, de minimum ABEC-5 minősítésnek megfelelő csapágyasat válassz, azzal már nem hiszem h bármi bajod lenne. (csak a számot nézd amit a csapágy fajta után írnak, minél nagyobb, annál jobb.)

2012. júl. 26. 14:24
 3/8 A kérdező kommentje:

Nem kezdő koris vagyok.

Azért szeretnék új korit,mert ami most van nekem az vágja a lábam,a kerekek már nagyon el vannak kopva,nagyon könnyen meg is csúszik és megrántja a lábam.A nyelvét meg hozzávarrtam a korihoz,mert az meg kicsúszott a csat alól. :/

Ezért szeretnék újat.Felírom a számokat,és az alapján nézelődök majd.Köszönöm!! :)

2012. júl. 27. 06:19
 4/8 anonim ***** válasza:

Igen, ezek a tényezők vannak:

- kényelem

- kerékméret

- kerék keménység

- csapágy

Kényelemre fel kellene próbálni. Én próbáltam két 40ezres korit is, de az egyik (ami jobban is nézett ki) elviselhetetlen volt a lábamon.

Kerékméret. Minél nagyobb annál jobb. 14éves vagy, így gondolom a te lábadra nem lesz túl nagy kerékméret, de próbáld meg a lehető legnagyobbat választani

Kerék keménység. Első szabály, csak is gumikerekűt vegyél. Emelett van a keréknek egy keménységi száma: kb 78A - 86A. Lehet, hogy szélesebb a határ azt nem tudom pontosan, de általában ezek között vannak ráírva. Na 78A-s kerék elég puha. Ezáltal jól tapad, de nagyon kopik is! Egy 86A-s kerék már keménynek számít, kevésbé tapad kanyarban, viszont azt nem igen kell majd cserélned, mert elkopott. 83-84A lehetne a legjobb megoldás, tapad is és azért mégse kopik úgy el, mint egy 78A-s.

Csapágy. Abec 1, 3, 5, 7, 9. Amennyiben nem abec, akkor hagyd is ott a görkorit. Minél nagyobb a szám, annál precízebben van elkészítve a csapágy. 5-ös az már jó szokott lenni, az alatt nem vennék. DE ne várja senki, hogy egy elvileg abec7-es SPARTAN kori csapágya jobban, vagy akár ugyanúgy teljesít majd, mint egy ROLLERBLADE abec 7-es. Tehát full gagyi koriknál azt írnak rá szerintem, amit akarnak. Márkásoknál már hihetünk neki azért, de megpörgeted a kereket és meglátod ;)

Árra nem tudok jót mondani, mert nem tudom, hogy a te méretedben milyeneket árulhatnak.

Amúgy jobb márkák pl: K2, Rollerblade, Roces, Powerslide stb.

2012. júl. 27. 07:43
 5/8 A kérdező kommentje:

Nekem xfact állítható korim van jelenleg.Vonalzóval néztem meg saccra a kerekek átmérőjét,60 mm.

Köszönöm szépen a válaszokat!Remélem sikerül jó korit találni. :))

2012. júl. 27. 15:33
 6/8 A kérdező kommentje:

Hervisbe vettünk,Rollerblade,22 300Ft-ra volt leárazva. :)

A férfi aki segített,aki elmondta a dolgokat róla,azt mondta,hogy ABEC7-es csapágya van,ezt ráírva nem találtam.

80mm-82mm-es a kereke,82A-s amire azt mondta,hogy nagyon jól tapad,de kopik,viszont ha elkopott az egyik oldal,bevihetem a korit és ők megcserélik,hogy a másik oldal is kopjon.

Kényelmes,bár levétellel,felvevéssel küszködtem egy kicsit.

Azt mondta még a márkára,hogy nem volt eddig még rá panasz,strapabíró korik.

Remélem jól választottam,köszönöm a segítséget tőletek! :)

2012. júl. 28. 14:38
 7/8 anonim ***** válasza:
Rollerblade az jó márka, biztos nem lesz gond vele. De a kerekeket te magad is ki tudod cserélni, egy imbuszkulcs kell hozzá, de azt szerintem adtak is hozzá. Jó korizást ;)
2012. júl. 29. 12:54
 8/8 anonim válasza:
14 éve korcsolyázom hobbi szinten. Jelenleg egy Rollerblade EVO 08W korim van, már évek óta használom, gondja nincs, csak sajna kinőttem. Nem szeretnék gagyit venni, hasonlóan jó korcsolyát szeretnék, de nem tudom, melyik lenne a megfelelő. Ezen a korin 78mm-es kerekek vannak 78A-s keménységgel, ABEC 5-ös csapágyakkal. 40.000 forint körüli árban szeretnék korcsolyát, lehetőleg Rollerbladet, de más hasonlóan jó márka is szóba jöhet. Tanácsok ? :)
2015. márc. 23. 19:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!