Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Van olyan, aki felnőttként...

Van olyan, aki felnőttként kezdett balettozni és megszokta, megszerette? Hány éves volt, milyen paraméterekkel?

Figyelt kérdés
NEM akarok balettművész lenni, csak kipróbálnám és táncolnék...
2012. márc. 27. 12:18
1 2
 1/11 anonim válasza:

én igen:)

47/F

2012. márc. 27. 12:28
 2/11 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy van ilyen. Rövid időre kipróbáltam én is, pedig kifejezetten sportos, izmos alakom van, nem egy vékonyka, mint a balettosoknak általában. Engem mondjuk különösen nem hozott lázba, de sokan kezdik el felnőtt korban. Balettművész valóban nem leszel, de az alapokat szerintem gyorsan meg lehet tanulni.
2012. márc. 27. 13:00
 3/11 *Glissade* ***** válasza:
66%

Szia!

Szerintem nem érdemes felnőttként elkezdeni!

Már egészen kiskorban is, csak az arra alkatilag alkalmas gyerekek kezdhetik el.

Nyilván lehet hobbi szinten csinálni, bármilyen alakkal (saját fellelőségre), hiszen a te döntésed az, hogy mibe hajszolod bele a testedet!

Ebbe én nem szeretnék bele szólni... csak elmondanám a véleményemet.

A balett valójában a végletek tánca, erőteljesen feszegeti a testi határokat, nem éppen egészséges írányba(lásd: kiforgatott lábtartás). Az anatómiához nem sok köze van, épp hogy azt próbálja meg meghazudtolni.

Ahhoz hogy valaki erre képes legyen, nem átlagos edzésben kell részesülnie, és ehhez egy bizonyos alkat szükséges. Ill. az, hogy fiatal legyen, de ahhoz már elég idős, hogy készen álljon ennek a táncnak a befogadására! Elég kitartó stb., mert nagyon sok idő kell a testnek hozzá.

Balett valóban nagyon jó, mert fejleszti a hajlékonyságot és erősíti (különösen a comb) izmokat.

Tartást add és magabiztosságot és elégedetté, boldoggá tesz az, hogy műveled.

DE

Rengeteg sport van ami sokkal inkább alkalmasabb az alakformálásra, hajlékonyság fejlesztésére.

A rúd gyakorlatok a balett alapjai, és 5 lábpozició van (de a 3. poziciót nem használják)amit már egy sima plié-nél is használni kell. Tehát hiába mondod azt, hogy te csak ki próbálod, attól még ugyanúgy bele hajszolod magadat.

Mivel idősebb korban már merevebbek az izmaid és az izületeid, tehát hosszú távon nem fog jót tenni ez az erőltetés és sérülés lehet a vége.

Ha meg nem veszed ennyire komolyan... teljesen felesleges járnod! A balett nem szorakozás, hanem kő kemény munka!

2012. márc. 29. 03:04
 4/11 *Glissade* ***** válasza:

Röviden annyi, hogy az óra első percétől kezdve egy olyan edzésnek teszed ki magadat amire már egészen biztosan nem alkalmas a tested és lehet, hogy soha nem is volt rá alkalmas.

Ha meg mázlid van, és felnőtként derül ki, hogy neked a balett igen is fekszik, már akkor is késő lesz, mert hivatásos művész már nem lehet belőled.

2012. márc. 29. 03:11
 5/11 A kérdező kommentje:

Aranyos vagy, hogy válaszoltál, de több dologban nem értek egyet veled. Igazad van abban, hogy speciális mozgásforma, speciális terhelés, ehhez mérten kell edzeni. De nem hiszem, hogy aki idősebb vagy nem olyan alkat vagy nem tehetséges, annak nem érdemes kipróbálnia - ha érdekli. Természetesen figyelembe kell venni az embernek a korlátait (izmok, izületek). Nyilván nem fogom 100%-osan csinálni. Azt mondod, nincs így értelme?

Szerintem van.

A táncosok (vagy nem táncosok) nem szoktak énekelni? Az ugyanolyan. Kellenek hozzá hangi adottságok. Hangszalagjai mindenkinek vannak - ahogy lábai is. Lehet "ezdeni" mindegyiket, az egyiket balettórán, a másikat énekórán. A balett sérülést okozhat, ha nem jól csinálják. Az éneklés hangszálgyulladást, hangszálcsomót (amit műteni kell), bevérzéseket, ha nem jól csinálják.

Mindegyiknél megvan az ajánlott életkor, amikor érdemes elkezdeni - balettnál gyerekként, énekelni mutálás után, de még 20 alatt, minél hamarabb, ahogy lezajlott a mutálás. Ha valaki komolyan gondolja. Ha nem, akkor bármikor el lehet kezdeni. Nyilván nem fogy úgy működni, mint időben kezdve, de a kipróbálni ki lehet.

Attól, hogy valaki énekel otthon, vagy jár tanárhoz, még nem lesz énekművész. De énekelni jó, ezt tudom. Vagy soha senki ne énekeljen, aki nem (lesz) operaénekes?

Énekelni lehet jól és rosszul. Rosszul is érdemes, mert javítja a légzésen keresztül a test állapotát. Csak aki rosszul énekel, az ne legyen énekes, énekeljen magának, de énekeljen, ha akar. Táncolni is lehet jól és rosszul, szerintem akkor is érdemes, ha nem 100%-os minden mozdulat, vagy éppen az egyiket meg sem tudom csinálni...

2012. márc. 30. 12:02
 6/11 anonim ***** válasza:

Glissade, én sem értek egyet veled. Hidd el, az alapok nem kínzások, nekem a balettórák meg se kottyantak. Nem fájt, nem sérültem. Annyi, hogy ha merevebb vagy, kedves kérdező, akkor a nyújtás az óra végén nem lesz túl kellemes, de azt is ki lehet bírni.

Ha érdekel, mindenképpen próbáld ki, és menj el. Maximum azt mondod: hát, ez nem nekem való, nem jött be. Nincs olyan sport, amit csak bizonyos kiváltságosak végezhetnek.

2012. márc. 30. 22:47
 7/11 *Glissade* ***** válasza:

kedves kérdező, örülök ennek a hosszú válasznak és, hogy bővebben kifejtetted, hogy miért nem értesz velem egyett:)

Jó látni, hogy nem csak 10 évesek és fogyatékosok járnak erre az oldalra:)

Nos... régebben én is potosan azon a véleményen voltam amin te, mindenkit bíztattam arra, hogy igen is menjen táncolni, sosem késő balettozni és hihetetlenül boldog leszel tőle. Hiszen a balett nem hasonlítható semmilyen más mozgásformához (mint ahogyan más sem a baletthez).

Egy olyan életérzést kapsz tőle amit mástól nem! Tudom, hogy furcsán hangzik, "de lélekben elkezdesz tőle szárnyalni, amit egy idő után a tested is elkezd követni, de sosem fogja utolérni, pláne nem felnőttként".

Így remélem már érted, hogy mire akartam kilyukatni...

Nagyon jó dolog, de tudnod kell, hogy hol a határ...

Már önmagában is nagyon bosszantó dolog tudd lenni az, hogy folyamatosan a saját határaidat feszegeted, folyamatosan egy elérhetetlen mérce után futsz!

Aztán telnek az évek... és még mindig van egy csomó dolog amit nem tudsz, még mindig ott a mérce.

Néha már azt sem tudod, hogy mit várnak tőled és hogy valójában minek/kinek is kéne megfelelned!

Mint tudjuk a balett egy elég speciális tánc, gyakran még annak sem sikerűl a művészi pályára lépnie, aki elvileg "erre született". Minden tánchoz kell valamilyen adottság (az egy hatalmas baromság, hogy nem), de mindegyikhez könyebben megszerezhető mint a baletthez!

Bármelyiket jobban fel tudnád fejleszteni mint a baletett!

"A balett sérülést okozhat, ha nem jól csinálják."

Ez igaz, de ha nem mondják el részletesen, vagy te nem érted meg rendesen, vagy a hajlékonyságod miatt nem tudod "jól csinálni", akkor hosszú távon többet fog ártani, mint használni!

De mint tudjuk a "jól csinálninak" is vannak fokozatai...

Én azt gondolom, hogy annak érdemes csinálni, aki komolyabban foglalkozik más tánc műfajjal/ műfajokkal.

Aki eleve hajlékony/abb.

Vagy akinek tényleg ez minden álma.

Ebben a 3rom esetben azt mondom keress fel egy tanárt, más külömben inkább keress másik táncot.

"Táncolni is lehet jól és rosszul, szerintem akkor is érdemes, ha nem 100%-os minden mozdulat, vagy éppen az egyiket meg sem tudom csinálni..."

A tánc pont egy olyan műfaj, ahol nagyon "oda kell tenned magadat".

Addig ez nem fog menni, ameddig el nem hiszed magadról, hogy sikerűlhet!

Ha eleve tudod, hogy nem gondolod komolyan, szerinted meddig fogsz jutni?

Gondold komolyan és jó lesz! Ha ezt nem teszed, hatalmas csalódások várnak rád!

Ez alapján azt gondolom, hogy a balett ki esett a praxisból.

"ha nem 100%-os minden mozdulat"

100% nem létezik, csak az arra való törekvés.

2012. márc. 30. 22:49
 8/11 *Glissade* ***** válasza:

ma 22:47

Nyilván mindenki máshonnan jött... máshová tart... és mást szeretne/vagy nem szeretne elérni a táncban:)

2012. márc. 30. 23:01
 9/11 anonim válasza:
kedves *Glissade* ! szerintem te sajnálod a balett által nyújtott élményt másoktól:) szerintem simán ki lehet próbálni bárkinek:)
2013. febr. 14. 19:58
 10/11 anonim ***** válasza:
ja,az utolsóval egyetértek:)
2013. aug. 11. 10:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!