A tejsavó fontosságának kiindulására alapozva lehet, hogy az aludttej fogyasztása is szolgálhat félmegoldás gyanánt (könnyen emészthető, hamar felszívódó fehérjebevitel szempontjából)?
Főleg azért ötlött belém a kérdés, mert az aludttej is tartalmaz tejsavót, és elvileg a túrót az aludttej leszűréséből nyerik, ami meg kicsöpög, az a tejsavó lesz. Tehát elvileg fel lehet fogni úgy az aludttejet, mint túró és a tejsavó együttesét? Nyilván ez nem ilyen egyszerű, de a tejsavanyodás után lényegében nem történik szerkezeti változás a tejben tudtommal, tehát a túró és savó szétválasztása talán csak afféle gasztronómiai fogás.
Ezek tippek, és nem vagyok jártas benne. Nem igazán találtam ezekre információt, ezért megköszönném a segítségeteket!
Legfeljebb annyi, hogy tejsavót közvetlenül edzés után, túrót pedig kicsivel később ajánlatos fogyasztani a felszívódás ideje, és az emészthetőség könnyedsége miatt.
Az aludttejnek talán ebben lehet egy kis hátránya, hogy nehezebb az emésztése...
A gond az ott van, hogy 1 liter tejben van 35 g fehérje, ennek 80%-a kazein és csak 20%-a tejsavó. Tehát jó sok tejből jönne össze ez a mennyiség ezzel még bevinnél 45g tejcukrot is + tejzsírt. Ez pedig nem szerencsés.
A tejsavó proteineket úgy állítják elő, hogy a savót még ultraszűrőkön szűrik, hogy megszabadítsák a tejcukortól.
Szerintem ne alapozz a tejre, anyagilag sem jobb megoldás, veszel egy tejsavó proteint 2,3 kg-osat, abból 35 g tiszta protein kb 210 ft, és 1liter tej is 200 ft felett van, sőt.
Amúgy egy kérdés: a tejcukorral mi a gond? Nagyon sok helyen olvastam hasonlókat róla, és nem igazán értem, mert az is szénhidrát, azaz létszükség. Nem túl "hasznos" szénhidrát, ez a gond? Nem igazán értem.
Köszönöm a válaszokat!
"A gond az ott van, hogy 1 liter tejben van 35 g fehérje, ennek 80%-a kazein és csak 20%-a tejsavó. Tehát jó sok tejből jönne össze ez a mennyiség ezzel még bevinnél 45g tejcukrot is + tejzsírt. Ez pedig nem szerencsés."
Azonban 1 liter aludttejben már nincs ott 35 gramm fehérje, sőt, elvileg tejsavvá alakítják a baktériumok.
Továbbá: tisztában vagyok vele, hogy a tejsavóproteint semmi sem pótolja, de kiegészítő tápláléknak, fehérjeforrásnak megfelel-e az aludttej, mondjuk lefekvés előtt egy-két órával? Tehát a tejhez viszonyítva mindenképpen előnyösebb a szervezet számára?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!