A sakkban valóban végtelen a lépések kombinációjának a száma?
Figyelt kérdés
És ha igen miért , én nem értek a sakkhoz, de szerintem nem végtelen, legalábbis nem tudom elképzelni, hogy 1 64 kockás táblán ez a szám végtelen legyen .2012. jan. 17. 18:36
11/13 Zakathol válasza:
Az előadásjegyzet Stuart Russel, Peter Norvig - Artifical Intelligence: A Modern Approach c. könyvéből készült, abban utána lehetne nézni.
12/13 anonim válasza:
Perelman: Szórakoztató algebra c. könyvében a következő becslés áll:
"Egy átlagos játszma 40 lépésből áll
első öt lépésnél mindkét játékosnak 20-20 választása van
következő lépéseknél 30-30
tehát összesen: (20*20)ˇ5*(30*30)ˇ35 ami átalakítva és kerekítve (könyvben levezetve) : 2*10ˇ116 "
2*10ˇ116 hatalmas, felfoghatatlan szám, állítólag ennél kevesebb atomból épül fel az egész világegyetem. Matematikusok természetesen ezt a számot nem a végtelennel feleltetik meg, de egy halandó ember számára ugyanúgy felfoghatatlan, mint maga a végtelen.
Szerintem (részben) annak is igaza van aki azt mondja, h "végtelen", de természetesen véges( de hatalmas) számról van szó.
13/13 Waff válasza:
Zakhatol hatalmas baromságot írt :) az előzőnek 100%-ban igaza van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!