Olyan sportok, ahol valami koreót, figurát, mozdulatsort (pl karate katák, salsa figurák) kell megtanulni, miért felejtem el élesben?
Olyan sportok, ahol valami koreót, figurát, mozdulatsort (akár karate katák, akár salsa figurák) kell megtanulni, miért felejtem el élesben?
Tehát egyedül megy, minden de élesben elfelejtem. Ezt hogy lehet lekűzdeni?
a verseny, fellépés stresszt jelent. a stressz hatással van a teljesítményedre. Az egyszerű, vagy jól begyakorolt mozdulatsorok végrehajtása hatékonyabb lesz, de a bonyolult, nem begyakorolt feladatokban a teljesítmény romlani fog.
A problémád az, hogy összekevered a megtanulás, és a begyakorlás fogalmát. A megtanulás egész más agyi területeket érint, ez egy verbális alapú tudás, a halántékebenyben tárolódik. amikor elő kell adnod, először emlékezni kell rá, elő kell hívni a tudást (ezt nevezik rekollekciónak), ez eljut a homloklebenybe, majd a motoros kortexbe, ami a fali lebenyben található.
Begyakorlásnál a már említett fali lebeny egy apró kis része, az un SMA (szekunder motoros area) eltárolja a mozgást, mint motoros sémát (ez nem tartalmazza azt, hogy mi jön mi után, csak a mozgáshoz szükséges idegimpulzusok egyedi mintáját tárolja el) így az bármikor "elsüthető". így sokkal kevesebb agyi munka vezet ugyanazon mozdulathoz, vagyis az felgyorsul, folyamatos lesz.
A begyakorlás, a sok ismétlés teszi lehetővé azt, hogy az SMA-ban kialakuljon egy motoros séma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!