Testépítők! Minden étkezésnek tartalmaznia kell fehérjét és CH-t is egyben?
nem kötelező mindnek tartalmazni,nálam nap folyamán együtt megy a fehérje a ch-val de este már csak protein megy leginkább.
napközben nehéz elkerülni mert mondjuk a rizst magába nem olyan jó enni, én mindig csirkemellem eszem,és a csirkemellet sem jó rizs nélkül.
GreenTea
Van aki szétbontja a kajálásokat ch-ra és fehérjére kimondottan az emésztés miatt. Én nem látom értelmét, de hallottam már olyat, hogy valakinek bejött...
Ez a céljaidtól függ.
A szénhidrát nem eszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet elő tudja állítani más makronutriensből is.
Fehérje minden étkezésnél kell, mivel ez az egyetlen makronutriens, ami nem tárolódik a szervezetben, így folyamatosan kell a véráramba juttatni az aminosavakat, hogy ne alakuljon ki hiányállapot. (amikor az izomfehérjék lebontásra kerülnek)
A tápanyagok akkor jutnak be a sejtek belsejébe, ha az inzulin erre "utasítást ad". A fehérje önmagában csak lassan és kis mértékben emeli az inzulinszintet, a szénhidrát gyorsabban, attól függően hogy mennyi ideig tart a glukózzá bontás. (tehát egyszerű cukrok gyorsan, összetett ch. lassan)
Azonkívül a szénhidrátok hiány csökkenti annak az enzimnek az aktivitását, ami a pajzsmirigyhormon átalakítását végzi aktív T3 hormonná.
Így a szénhidrátszegény táplálkozás csökkenti az anyagcsere sebességét, mivel ezt a pajzsmirigy szabályozza.
Hogy még bonyolultabb legyen, az üres gyomor termel egy hormont, a Ghrelint, ami a növekedési hormon kiválasztást szabályozza. (serkenti azt)
Ebből is látszik, hogy a kérdésed nem értelmezhető így, mivel ez egy bonyolult, összetett stratégiát igényel és az mindenkinél más.
(az egyéni igények és célok különbözősége miatt)
GreenTea
Tudtommal ez a fehérje szénhidrát szétbontás kb úgy néz ki, hogy megeszed a fehérjét és kb fél óra múlva a CH-t is. Sose próbáltam, nem is hiszem hogy szükségem lenne rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!