Valaki el tudná magyarázni egyszerűen mi a különbség a szőlőcukor és a rizsben található CH között?
a szőlőcukor gyorsan felszívódik (ezért edzés után jó)
a rizs meg lassabban, napközbe jó, és nem ugrik fel tőle a vércukrod
az egyszerű cukrok sokkal gyorsabban felszívódnak, és szinte azonnal emelik a vércukor szintet, amit alapvetően el kell kerülni.
az összetett ch meg ennek ellentéte lassan szívódik fel, nem dobálózik a vércukroddal.
Egyetlen egy esetben van alapvetően szükség egyszerü cukrokra, és az edzés után , esetleg közben van.
Na...
A szőlőcukor nem emeli hanem CSÖKKENTI a vércukor szintjét (inzulinreakció által) !
A szőlőcukor 1 molekula cukor, amit nem kell tovább bontani, hanem egyből a véráramba kerül, míg a rízs hosszú szénláncokból álló szénhidrát, amit ki az emésztőenzimeknek fel kell darabolniuk szőlőcukorrá. (glükóz, dextróz ahogy tetszik)
Minden szénhidrátból ez lesz és csak így tud a véráramba kerülni.
Alapjában az inzulinreakció az, amiben teljesen másként viselkednek. Ezt másnéven glikémiás indexnek (GI) nevezik.
Néhány szénhidrát ill. alkotóelem oldhatatlan kötéssel rendelkezik, pl. bizonyos fajta rostok és cellulóz. A többiből mind dextróz lesz.
21:11
Ha neked emeli a vércukorszintet, akkor rossz hírem van:
cukorbeteg vagy és nem reagálsz az inzulinra !
Sajnállak.... :-))
Egészséges emberben a cukor magas inzulinszintet és hirtelen leeső vércukorszintet okoz. (az inzulin kisöpri a vérből a tápanyagokat és a sejtek belsejébe pumpálja azokat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!