Miért fulladok ki ilyen hamar futás közben?
Figyelt kérdés
18 éves F vagyok. Nem vagyok elhízott, de még túlsúlyos sem (192cm 83kg). Sportolni mostanában nem szoktam, de újabban mozgás gyanánt futni járok.
3-4 perc intenzív futás után máris úgy érzem, mintha "kiköpném a tüdőmet", a lábaim bár kevéssé fáradnak el, de emiatt megállásra kényszerülök. Egy 10 percnyi alkalom után általában úgy szédülök, mintha egy poroltóval tarkónba$ztak volna, hányingerem is van (pedig üres a gyomrom).
Miképp lehet ezen a problémán segíteni? A mozgást semmiképp nem szeretném feladni...
2011. jún. 8. 05:00
1/5 anonim válasza:
Pont ez az, hogy nem sportoltál az utóbbi időben. Állóképességed nagyon leromlik ilyenkor. Mikor egyetemista voltam, 1 év alatt úgy leépültem, mint a huzat. Egy szűk évig nem csináltam jóformán semmit, 70kg, de még annyi se voltam, aztán az első 1km-es futás után azt hittem, hívni kell a mentőt. Rendszeres mozgással visszajön majd az állóképességed, ne aggódj.
2/5 anonim válasza:
Pontosan, az elsőnél a pont. Te most annyit tehetsz, h nem intenzív futással kezdesz, hanem mondjuk kocogva indulsz, és figyelsz a légzésedre, h ne kapkodva, hanem egyenletesen vedd a levegőt. Ha ez lassan megy, gyorsíts egy kicsit! Ha megint úgy érzed, h kapkodod a levegőt, lassíts!
3/5 anonim válasza:
Jól írták az előttem szólók, ne kezdj rögtön intenzív futásba. Fokozatosság! Először csak kocogj, de nyugodtan váltogathatod a futást és a sétát. Érezni fogod, hogy mindig egy picivel többet bírsz! És az sem jó ám, ha teljesen üres gyomorral futsz, mert akkor azért nincs energiád. Persze ne is teli gyomorral, rögtön evés után, de kb. 2 órával futás előtt egyél valamit. A legjobb a fehérje és a szénhidrát. Szénhidrátra mindenképp szüksége van a szervezetednek a mozgáshoz. Elég akár egy szendvics is.
4/5 anonim válasza:
Ja.Gyenge az állóképesség.
2perc kocogás/fél perc sétával indíts váltogatva.
5/5 anonim válasza:
Nálam is ez van, de csak a futással, a hosszútávfutással. Leginkább a kifulladás miatt kell lassítanom, ami a tesi felméréseken nem jön jól. Az első 200 méteren nagyon jól meg, néha meglepően jól, aztán mintha nem kapnék levegőt, és jön a hányinger, és így kell végigszenvedni még 200 métert a 400 méternél. A cooperről nem is beszélve. Az a vicces, hogy néha 100 kilométereket biciklizek egy nap, és egyáltalán nem fáradok el, izomlázam sincs. Mellúszásban végig tudnám úszni a Balatont, mert nem jelentkezik a légszomj, gyorsúszásban meg szinte azonnal lefulladok. A légzéstechnika nagyon számít, és ha nem futottál még, akkor azt be kell tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!