A Krav Maga utcai harcra lett kifejlesztve? Érdemes első küzdősportként elkezdeni?
Igen, katonai kozelharc. De az otthon tanitott valtozatanak nem sok koze van az eredeti dologhoz, ellenben eleg draga.
Dontsd el, hogy versenysportot vagy onvedelmet akarsz-e tanulni es olyan edzest keresni.
Ha mindkettot akko ajanlom a kempo-t. Abban van allo kuzdelem, foldharc, es onvedelem is. Versenyeken is lehet indulni, de az allokepesseged, onfegyelmed javitasara is jo. Az otthoni K1-es versenyzok nagy resze kempo-s volt, es miutan ott megnyertek egy-ket vilagbajnoksagot akkor vatottak profi, penzert is vivhato kuzdosportra.
Az itthoni kraw maga, civil embereknek oktatott önvédelmi és taktikai rendszer (nem közelharc!). Arra megfelelő, hogy egy balhéból élve hazajuss. De hogy te legyél mondjuk a VIII. kerület legjobb streetfightere, ahhoz már küzdősport kell és rengeteg tapasztalat (!!!)
Ha meg arra hajtasz, hogy aki belédköt azt félkézzel megöld akkor a harcművészet (és annak hosszú éveken át tartó gyakorlása!) szükséges.
De hogy teljesen a kérdésedre válaszoljak. Ha te most 0 harci tapasztalattal szeretnél túlélni egy utcai verekedést, akkor arra kezdésként megfelelő lesz a kraw maga.
"Ha te most 0 harci tapasztalattal szeretnél túlélni egy utcai verekedést, akkor arra kezdésként megfelelő lesz a kraw maga."
Na ezzel azért vitatkoznék. Főleg amit otthon tanítanak.
Kezdjed elsőként ezzel,ez abszolút kezdőként felvértez a magabiztossággal,és a jó önvédelemmel. Később úgyis fölébred benned a vágy,hogy kipróbálj mást,és kell is más. Folytatásnak a ju jitsut ajánlom,a mozgásanyaga a normális emberi mozgástól rendkívül eltérő,ezért lassabban rögzül az idegpályákba,viszont erre nincs fölkészülve az esetleges támadó. Míg az ütő-rúgó sportokkal nehezebb szembeszállni velük,ugyanis 'ezek' gyerekkoruk óta mindig ütöttek-rúgtak parasztban,és ebben bizony gyakorlatot szereztek. Tehát tudnak. Ezért ütő-rúgó sportban nagyon kell tudni már,hogy sikeresen megvédjük magunkat,min. több év,és versenyzés. Verseny nélkül nincs sok esély még 5 év után se. Ugyanis az edzések nem pótolják az éles harcot. Még ha néha full contactban is csináltatja veletek az edző,az sem olyan,mert az edzőtársaiddal nem 'gyilkoljátok'egymás valódi élesben. Ju jitsuban a fekete öv 1 Dan elérése nem átlagosan 7(akár 6) év,mint pl.karatéban,judoban,teek won doban,hanem tíz év fölött,nemritkán 13-14,akár 15 év is lehet. Mindez a fent említett átlagos emberi mozgástól teljesen idegen új mozgásanyag elsajátítása végett. De ebben rejlik az ereje is. Ha koronát lehetne tenni a küzdősportokra,akkor a jitsu esélyes lenne !
A jitsu a japán szamurájharc pusztakezes szelidített sportváltozata. Fegyveres formagyakorlatokat is tartalmaz,értelemszerűen egymással nem mert lekaszabolnánk egymást katanával,vagy tőrökkel,stb. Viszont van egymással fight,harc fakarddal,botokkal,hosszú,rövid,és azért ez már igen kemény tud lenni,főleg a kard.
Ütő-rúgó sportban a jó technikai szinvonala miatt a Thay won do-t ajánlom. Ez viszonylag új sportág,egy több sportágban is fekete övet szerző edző alapította,éjszakánként arról álmodva,hogyan kombinálja össze a thai boxot,a karatét,és a judót. Az összes közül szerintem,ez hasonlít kegjobban Jean Clud Van Dammehez ! És szerintem itt is a vége. Mert ha ezekre fölteszed az életed,mire ezekben mind jeles leszel,megközelíted az 50 évet. De közben igazán
szép,egészséges,eseménydús életet élhetsz. Testileg,lelkileg,mert minkettőt át fogja formálni a te jóérzésedre. S ha már 'tudni'fogsz,,nem igazán lesz szükséged rá. Mert a kisugárzásod,a félelem apró jele sem látszik rajtad,és ezt megérzik az utcai verekedők,mert megérzésük az van. Ó,kezdetektől hogy vártam,hogy utcán kipróbálni,akár megvédeni védtelent ! Kezdetben még még volt egy kettő,de később elfogytak.Először nem értettem,azt hittem jobbult a világ,de nem olvastam. Mígnem itt-ott ezek a csibészek visszamondták,hogy kiolvasható,hogy te tudsz valamit,ezt ők érzik,és a magabiztosság,a félelem nélküliség,látszik,hogy nem félsz,mondták. Miért,félnem kellene ? Kitől ? Miért ? Kérdeztem . Előbb nem akartam leírni ezt,de úgy döntöttem mégis,hogy láthatóvá váljon,milyen gyümölcsöket hoz ez a sportélet. A szamurájkódex azt tanitja,hogy ne keresd a harcot,de ne is térj ki előle.
Ha komolyan gondolod keress meg privátban,és eligazitalak,elindulni a Dó-n,az úton.
üdv Arobi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!