A növényi eredetü fehérjét bele kell számolni a napi fehérjebevilbe?
persze.
a növényi (limitáló) fehérjék és az állati eredetű (teljes értékű) között annyi csak a különbség, mint közted és egy boci között. a szarvasmarhák növényt esznek, és mondjuk meg is vannak a korlátjaik.. emberként (és ez 1. sorban a növekedési életszakaszra igaz) szükséges egy embernek a megfelelő mennyiségű, teljes értékű fehérje bevitel. a szója egy takarmány növény, de azokban az országokban, ahol nincs milliárd ember számára elég hús, ott jobb az éhezésnél.
szóval számold be, persze, de a fehérjebeviteled nagyobb részét állati eredetű táplálékkal kéne fedezned, amennyiben még ~20 évnél fiatalabb vagy.
------------------------
rövidség miatt kicsit sarkítottam, ha érdekel a téma, inkább keress rá "limitáló aminosavakra". ha egy hozzáértő ember olvasná amit írtam, igazából beleköthetne, tehát csak laikus szinten helyes amit írtam, de megfogadhatod ;)
fel se tűnt az elírás. :P
remélem így világos, de részben ezt tanulom, úgyhogy ha van egyéb kérdésed, ne fogd vissza magad! hátha tudok segíteni egyetemesdi tanulmányaimmal :)
így igaz!! Fosd le azokat akik szerint nem számít a növényi fehérjebevitel, mert tipikusan csak drugs bunny okoskodását olvasgatják!
A fehérje az fehérje!
Nekem volt, hogy fél évig csak növényi fehérjén éltem, és még formásodtam is. Ráadásul vannak vega testépítők is, igencsak irigylésre méltó formával...
itt újra megjegyezném, eszenciális fehérjék (amiket az emberi szervezet NEM tud előállítani, csak a felnőtt tud újrahasznosítani) csak a húsokban vannak megfelelő mennyiségben! akkor már hagyjuk a google-t szegényt, leírom.
az én tudásom szerint (amit az elmúlt ~1 évben tanultan ilyen témában) a növények nem tartalmaznak az ember fejlődéséhesz megfelelő ARÁNYBAN bizonyos aminosavakat. tehát izmot építhetsz szójából, olivábós stb. a gond akkor adódna, ha egy mondjuk 12 éves gyermek idegrendszeréhez, hormonjaihoz (stb.stb) nem kap megfelelő teljes értékű fehérjéket.
tehát lehet sikeres vega testépítő, mert növényekből is lehetne koncentrált fehérjeport csinálni meg ilyesmi, a probléma a növényi fehérjék összetételében van.
limitáló aminosav az, ami a szükségletekhez képest kisebb mennyiségben áll rendelkezésre. növényeknél az a gáz (pl. búza esetében talán a Lysin ilyen) hogy eszel egy csomót, és viszel be eszenciális fehérjéket, de a limitáló aminosav - amiből kevés van- korlátozni fogja az összes hasznosulását. így pont minőségi éhezés léphet fel, holott x kg búza elfogyasztásával mondjuk fedeztél 100 kilós embernek elég fehérjeigényt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!