Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen önvédelmi sportot...

Ledzep kérdése:

Milyen önvédelmi sportot ajánlotok?

Figyelt kérdés

melyik a jobb aikido, kung fu, karate, esetleg krav-maga?

vagy mit tudtok ajánlani

és miért?

2011. febr. 11. 19:46
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

klisé..

de olyan hogy önvédelmi sport tényleg nincs.

2011. febr. 12. 15:51
 12/18 anonim ***** válasza:
lehet, hogy klisé, de mint te is elismerted, igaz.
2011. febr. 12. 16:15
 13/18 anonim ***** válasza:

hopphopp én azt írtam, hogy ha valaki olyan edzésre jár, ami mondjuk kungfu de nem gyakorolnak jól, tehát egy utolsó mocsok az egész mert komoly pénzeket elkérnek a SEMMIRE, na ekkor születnek azok a sztereotípiák, hogy a kungfu és egyéb harcművészetek nem érnek sokat vagy csak nagyon sok gyakorlás után.

a valóság egészen más, aki igazi harcművészetet űz, a puszta kezével képes ölni másodpercek alatt. vagy harcképtelenné tenni, ez már mentalitás kérdése.

az olyan dojo-kat meg ahol használhatatlan harcosokat "képeznek" hivatalosan, szépen le kéne rombolni, a mester elküldeni tanulni még, mielőtt tanítana amikor még alkalmatlan. de magyarországon nincs nagy hagyománya a komoly harcművészeteknek, és itt most tiszteletemet felyezném ki a kivételeknek.

2011. febr. 12. 17:34
 14/18 anonim ***** válasza:
Aczér mi bajod van a capoeirával? Nagyon jó harcművészet ha még nem is annak látszik.
2011. febr. 12. 19:09
 15/18 anonim ***** válasza:

csak a fennt említett klisé :)

egy capoeirást sem láttam még, aki táncon és láblendítésen kívül (ami ok. szuperül néz ki!) alkalmazott harctechnikát tudott volna használni.

emellett egy harcművészetnek hatékonynak kell lennie. persze lehet, hogy az én tájékozatlanságom miatt van ez, de én hatékonytalannak tartom a capoeirát.

Azért válaszolok, mert igazán várom az ellenérvedet! nem leszólni akartam a capoeirát, és nincs bajom vele, csak a fentebb említettek miatt én nem hasonlítanám más, keleti harcművészetekhez.

2011. febr. 12. 19:34
 16/18 anonim ***** válasza:

"ekkor születnek azok a sztereotípiák, hogy a kungfu és egyéb harcművészetek nem érnek sokat vagy csak nagyon sok gyakorlás után. "

és ezek a sztereotípiák valamelyest helytállóak is. Ha sz@rul tartják az edzést, akkor van az első eset, ha jól, akkor a második eset, ha nem is évtizedek kellenek hozzá, de a gyakorlást nem lehet megúszni, és főleg pl. a kung funál jóval több szükséges belőle, amíg használható szintre érsz el, mint mondjuk egy küzdősportnál (pl. box) vagy kifejezetten önvédelmi cucc esetében - más is lesz mondjuk a hosszútávú végeredmény.

Kellően fel kell edzeni a testet, megtanítani neki a helyes tartásokat, az erő képzését, kivezetését, megérteni és megérezni a technikák lényegét, taktikai szerepét, ez pedig idő és gyakorlás - stílustól függhet, hogy egy használható szintig mennyi kell, egy belső stílushoz jóval több, mint mondjuk egy WT-hez, de mindenképp kell. Amíg nem szeded fel a kellő alapokat, addig lényegében egy számodra még természetellenes mozdulatokból álló varázslást csinálsz, anélkül, hogy annak a varázslásnak a valós értelmét átlátnád, ami adott esetben akár kevésbé lehet hatékony, mintha a természetes mozgásoddal és józan paraszti eszeddel állnál oda.

Az önvédelmi cuccok azért adnak gyorsabban hatékonyabb eredményt képzetlen támadókkal szemben, mert a későbbiek során sem akarnak valami nagy harcost faragni belőled, hanem gyorsan egy esetek jó részében használható tudást és főleg rutint adni, ezért nem szórakoznak olyanokkal, hogy akkor felépítsük a helyes erőképzést, természetessé tegyük a technikákat, stb., eleve sokkal természetesebb mozdulatokkal operálnak, és jobban rámennek a valós szituációk kezelésére, köztük a stresszhelyzet kezelésére is, ezért is törekszenek a technikák természetességére, mert azok ilyen helyzetekben is jobban mennek. Megjegyzem, ennek megfelelő is az átlag krav magás mozgáskoordinációja, de az éles helyzetek nagy részét egy 1 éve krav magázó gyerek valószínűleg jobban le fogja tudni kezelni az edzésen elsajátított rutinjával, amin kifejezetten ezt gyakorolták, mint egy 1 éve kung fuzó gyerek, ahol még sok szempontból inkább még az alapozás megy.

2011. febr. 12. 21:54
 17/18 anonim ***** válasza:

Húú eleinte nem akartam egyetérteni veled.

aztán ahogy végigolvastam, beláttam az igazadat. átlag harcműv edzésen valóban akár 1-2 évig olyan alapozás megy, hogy még akár 1 ellenfelet sem tudna a tanuló legyőzni.

ez egyszerűen helytelen. a harcművészeteknek fel kellene venniük a lépést a küzdősport és önvédelmi rendszerekkel..

mert az hogy az 5-10 éves eredmény "fantasztikus" még nem zárja ki azt, hogy már 1-2 hónap alatt megtanítsana egy egyszerűbb ütést.. emellett amíg egy kezdő nem tud védekezni, harcműv edzésen is megtaníthatnák, hogy emelje fel a kezét stb.

köszönöm hogy ilyen szépen és jól megfogalmazottan írtál!

2011. febr. 12. 22:20
 18/18 anonim ***** válasza:
Az az az úgymond tánc az egész alapja. Nem is szabad összehasonlítani más harcművészetekkel. Teljesen más. Míg a többi harcművészetben az ütés,fogás stb.. a fontos, itt lábon van a hangsúly. Meg azon hogy megfelelően összhangba kerülj az adott ritmussal. Igaz az utcán mikor megtámadnak nincsen zene, de akkor is már benned van hogyan kell mozogni.(ajánlom figyelmed be Csak az erős győzhet(only the strong) című filmet.
2011. febr. 16. 08:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!