Milyen gyakorlattal tudom szélesiteni a vállamat?
Válledzés Arnold-módra
A fiatal testépítők gyakran abba a hibába esnek, hogy nem veszik figyelembe, mennyire komplex izom a vállizom. Ezek a testépítők többnyire annyit tudnak, hogy a széles V-alakhoz széles váll kell, azonban ha megvizsgáljuk a vállizmokat, kiderül, hogy a szélességen kívül más dimenziók is léteznek.
Először is, ott vannak a deltaizmok. Ezek az izmok emelik fel a karunkat a fejünk fölé, azonban ahol a kar a törzzsel találkozik, ott egy komplex ízület található. Az olyan ízületekkel ellentétben, mint pl. a térd, a vállízület képes arra hogy a kart körbeforgassa, széles mozgástartományban.
Hogy ezt a mozgástartományt kezelni tudja, a deltaizom három fejből áll: első, oldalsó és hátsó fejből. Nyilvánvaló, hogy számos mozgásformára szükséged lesz a válledzésedben, hogy hatékonyan meg tudd dolgoztatni mindhárom fejet. Ezért aztán, szerettem a delta-trapézizom együttest a többi testépítőhöz képest sok sorozattal edzeni - akár 50 sorozattal is esetenként, de 30 sorozatot mindenképpen elvégeztem.
Jól olvastad, legalább 30 kemény sorozat heti három alkalommal vállra és trapézizomra. Manapság, amikor a kevesebb néha több elv dívik, még mindig ragaszkodom ahhoz a nézetemhez, hogy ha a versenyzői éveimben nem ilyen volumennel edzettem volna, nem érhettem volna el olyan magasságokba, mint ahová végül sikerült eljutnom.
Általában nyomásokkal kezdem a válledzéseimet. Az évek során megszámlálhatatlan nyomást végeztem mellről és nyakból egyaránt. Mindkettő kiválóan alkalmas az oldalsó fejek fejlesztésére (is! - a ford.), mindkettő más szögből biztosít terhelést. Gyakran edzésről edzésre váltogattam ezeket. A kézisúlyzós nyomásokkal is lehet helyettesíteni a rudas nyomásokat, ha pedig valami egész másra vágysz. kipróbálhatod a speciális Arnold nyomásomat.
Az Arnold nyomásokhoz a súlyzókat tartsd a vállad előtt, a tenyerek az arcod felé nézzenek (mint egy bicepszhajlítás csúcsösszehúzódási pontján - a ford.). A kinyomás közben forgasd a súlyzókat kifelé, hogy a felső ponton a tenyerek már előrefelé nézzenek. Nagyon szeretem az Arnold nyomások által biztosított mozgástartományt, ami a szokványos változattól eltér.
A nyomások végzése során ne akasszuk ki könyökünket a csúcsponton - ez egy, a kezdők által gyakran elkövetett hiba. Ha kiakasztod a könyöködet, leveszed a terhelést azokról az izmokról, melyekre dolgozni szeretnél (és áthelyezed azt az ízületekre - a ford.).
A nyomások után általában emelő mozdulatokat végzek. Oldalemelésekkel folytatom, hogy az oldalsó delták további terhelést kapjanak. Az előreemelésekkel remekül lehet az elülső deltákat fejleszteni, a döntött oldalemelésekkel pedig a hátsó deltát. Egy általam kedvelt változata az oldalemelésnek a padon oldalt fekvő oldalemelés, amit egy korábbi cikkben már kiveséztünk. A kábeles oldalemelésekkel ugyancsak változatosságot vihetünk az edzéseinkbe.
A trapézizomra is van pár variációs lehetőség: állighúzások, szakítások, vállvonogatások. A válledzéseimet gyakran ezek valamelyikével zártam. NE feledjük, hogy az állighúzás és a szakítás kivitelezése során a delták is dolgoznak, így számítsunk rá, hogy ezek fáradtabbak lesznek már, és a trapézizom edzésekor gyenge pontot jelentenek a gyakorlatok végzése során.
Nincs annál látványosabb, mikor egy férfi széles vállakkal és nagy csuklyával rendelkezik, de ezek kidolgozása sok munkát kíván meg. Adj esélyt az alábbi programnak, és figyeld, ahogy a vállad soha nem látott méreteket ölt!
Ez a cikk pontosan e probléma orvoslására íródott, javaslom alaposan átolvasni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!