Küzdősportolók! Mit szóltok ehhez?
Egy volt az "Ős MMA"? :D
Kis videó.
http://www.youtube.com/watch?v=jI5HJVFt-Ys
(Itt egy ökölvívó küzd egy birkózó ellen.)
Ha kicsit utánaolvasol,akkor rátalálsz az eredeti görög pankrációra,ami 2500 évvel ezelőtt versenysportág volt az akkori olimpiákon.Az az igazi ősi mma,mai napig csinálják a görögök,csak a régiben nem voltak szabályok bármit lehetett csinálni.Az egyik legnagyobb bajnok pl úgy kezdte a meccseit,hogy eltörte az ellenfele újait.
Spártaiak nem indulhattak ebben a versenyszámban,mert megölték volna az ellenfelet.
Elég érdekes videó. :D
Egyébkén durva az, hogy mit olvastam az ősi görög pankrációról "Kr. e. 644-ben, a játékokon először szerepelt a pankráció, ami az ökölvívás és a birkózás nem éppen veszélytelen keveréke, mivel a szemkiszúráson kívül bármit lehetett csinálni." (Forrás: Wikipédia).
Érdekes viszont, hogy a ókori görög pankrációnak volt rendszerezett technikai anyaga is, találtam róla anyagot az angol wikipédián.
Ez nyilván nem teljes, viszont nagyon érdekes, hogy már akkori Európában is bázistechnikákra építettek egy küzdőrendszert, hasonlóan, mint Délkelet-Ázsiában.
A régebbi MMA vagy UFC izgalmasabb volt. Mert ott tényleg arról szólt, hogy egy adott stílusú harcos le tud-e győzni egy másik eltérő stílusú harcost. Például: Egy judós egy kick-boxolót, vagy birkózó a karatés ellen. Azok még izgalmasabbak voltak, mert mindenki csak a saját EGY stílusát tudta, és úgy érdekesebb volt a harc kimenetele, ott még lehetett találgatni.
A maiak már kiszámíthatóbbak és unalmasabbak és nem változatos, mert mindenki ugyanarra a szisztémára edz, a muay thai-ökölvívás-brazil jiu-jitsu kombinációra. Mindenki tanul álló és földharcot is, és a legtöbb mai MMA-s győzelmek szinte mind BJJ végtagfeszítős technikákból vannak, jó persze van néha egy-két keményebb kiütés vagy látványosabb rúgás, de inkább csak "izomföldharc". Nem tudom ki hogy van vele, de a mai modern MMA már nekem annyira nem tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!