Hogyan kell szállkásítani?
Figyelt kérdés
Jelenleg orvosi egyetemen tanulok, és a tanulmányaim során egyre világosabbá válik, hogy a bármilyen jellegű kalória deficit nem feltétlen vezet hatékony fogyáshoz.. úgy értem, hogy ha pl. magas cukor tartalmú ételt fogyasztok, aztán olyan izommunkát végzek, ahol leginkább aerob illetve anaerob glikolízis folyik le, akkor igazából a zsír égetésben nem jutottam annyival előrébb.. igaz ha a cukros étel után az edzéssel deficitbe kerülök, akkor a különbség az kizárólagosan saját tartalék elégetéséből adódik, de hogy az nem feltétlen lesz zsír (Igaz, ebben az esetben előrébb jutottam abban, hogy a felesleges cukor nem megy el zsírszintézisre). Másrészről olyat is olvastam, hogy egy 12 másodpercig tartó maximális izommunka esetén a zsír metabolizmus a harmadára csökken, miközben a cukor metabolizmusa meg a harmadára növekszik, ami nem tűnik vonzónak. Így a táplálkozást és a mozgást összekeverve, arra jutottam, és igazából a kérdésemre visszamenve erre a következtetésre kérnék helyeslést vagy cáfolatot. De hogy akkor a legjobban zsírtégetni, fogyni úgy lehet, ha a táplálékban a zsír és a cukor arányát változtatom a zsír javára (de azért nem ketodiétára gondoltam, mert az már szerintem egészségtelen), a mozgást tekintve, meg sokkal kevésbé intenzivebb és hosszan tartó mozgást csinálok, hogy ne glikolízisre, hanem oxidatív keton és zsírbontásra kényszerítsem az izmaimat? Remélem érthető volt az okfejtésem, és következtetésem.ápr. 1. 02:02
1/7 anonim 

válasza:

Ha téged a szálkásítás dietetikai és biokémiai része érdekel, akkor az Egészség kategóriában fogsz választ kapni. Mi csak egyszerű gyúrósok vagyunk, akik ennyire nem gondoljuk túl, ezért vagyunk izmosak és erősek. A moderátorok át tudják helyezni a kérdést.
Ha te is szeretnél izmos és erős lenni, akkor te se gondold túl, pláne ne ennyi bullshittel. Szálkásításban a fehérje legyen 2.0 g/tskg körül, zsír 1.0 g/tskg alatt, szénhidrát pedig a kalóriakeretnek megfelelő. Olyan ételekre fókuszálj, amik rostban gazdagok, ezáltal jól telítenek. Mellette fókuszálj a bukás közeli edzésre.
2/7 anonim 

válasza:

Ha ilyen oknyomozásokra vagy kíváncsi, én sem értem, ezt miért a testépítés kategóriába írtad. Amúgy magas fehérjetartalmú kalóriadeficit hónapokig, mellette intenzív edzés. Röviden így kell. De amíg nincs rajtad komoly izomtömeg, felesleges szálkásításról beszélni.
3/7 A kérdező kommentje:
Sokat foglalkoztam gimiben edzéssel, és van rajtam megfelelő izomtömeg, hogy szálkásításra adhassam a felyemet, alapból igy sincs sok zsír rajtam, de azért még ígysem vagyok elégedett, és innen már nehezebb változásokat elérnem.. De akkor ahogy mondjátok nem kéne ezt túl gondolnom? Az első válaszolótól annyit, hogy pl. ha 75 kiló vagyok, akkor napi 150 gramm fehérjét, 37,5 gramm zsírt fogyasszak maximum, és szénhidrátból annyit számoljak ami még a megfelelő mértékben kiegészíti az ideális napi kalória fogyasztásomat? Vagy úgy érted inkább, hogy a szénhidrát részéből próbáljak a lehető legjobban visszafogni és lehetőleg ne lépjem túl az ideális kalória mennyiséget, úgy hogy rostgazdag dolgokat fogyasztok?
ápr. 1. 19:59
4/7 anonim 

válasza:

75 kg?🤨 Középiskola végén voltam 75 kg (177 cm magas vagyok), akkor volt egy izmosabb testalkatom és szinte alig volt rajtam zsír. Szóval 75 kg az nagyon nem az a kategória, ahol értelme lenne szálkásításról beszélni.
5/7 anonim 

válasza:

Nem kell ennyire túlbonyolítani, napi 150g fehérje a többit meg elég a kalóriát számolni, és ha deficitben vagy akkor fogyni fogsz. Egészség szempontjából viszont én inkább a zsírt tartanám alacsonyabban és a szénhidrátot magasabban, viszont kár ennyire belemenni a részletekbe, elég ha a fehérjét és a kalóriát számolod.
6/7 anonim 

válasza:

"szálkásításra adhassam a felyemet"
Felyedet? Orvosi egyetem, mi?
7/7 A kérdező kommentje:
#6 loool ly írtam.. igen gimiben is alig voltam hármas magyarból, no meg ha érdekel nem is vagyok tisztavérű magyar, de igen ez most picit égő xD de tényleg orvosin vagyok másodéves 🤣
ápr. 15. 19:33
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!