Elkezdeni futni, ha egyszerűen nem megy, és soha nem is ment?
Vilag eletemben gyuloltem futni, es ez nagyon enyhe kifejezes.
Magaval a sportolassal nem volt bajom, evekig tancoltam, lovagoltam, jogaztam, gorkoriztam, es setalni is szeretek, gyakran van mehetnekem, heti tobbszor osszejon az 5-8 km, de csak addig, amig nem kell dombnak felfele menni. Kicsinek asztmas voltam, es szerintem nekem azota sincs olyan tudom/allokepessegem, mint egy korombelinek (24/L).
Mar ovodaban is az utolsok kozott ertem celba, altalanos iskolaban pedig allando piszkalodas targya voltam, mert a tornasor elejen allva en futottam elol, a tobbieknek pedig libasorban kellett volna mogottem, de nyilvan mindenki gyorsabb volt nalam, es tobbet is birt futni. Kozepiskolaban 2 km-en 20 perc alatt vergodtem magam vegig (haromnegyede seta volt), inganal pedig ami 30 oda-vissza futastol lett volna a minimum szint es az egeszseges hatar, nekem 16-ig ment. Egyszeruen kicsi megeroltetesre sem kapok mar levegot (vagy 15-20 eve nem volt asztmas rohamom), felforr a fejem, es azt erzem, le kell ulnom, mert olyan faradt leszek, allni nem birok.
Kb. fel eve gondoltam egyet, hogy csakazertis megtanulok futni, es eljutok legalabb 5 km-ig. Par, maximum 4 nap "futas" (80%-a annak is seta volt), ugy szedszedte a terdeim, hogy 7-10 napig alig birtam labra allni, es a wc-re is sirva totyogtam ki, pedig nem volt 5 meterre se. Instant izuleti gyulladas mindket terdemben, akkor meg is rontgeneztek, es latszott, hogy mar ennyi idosen el is vagyok kopva. Ortopedus szerint se ne fussak, se ne biciklizzek.
De en ezt nem akarom elhinni, sem elfogadni, kepesnek szeretnek lenni futni, es jo lenne valami allokepesseg is. De azt sem tudom, hol alljak neki.
Minden edzesterv, amit a neten talaltam, ugy indul, hogy fuss le 1-3-5 percet, majd seta, de en egy percet sem birok. Talan 30 mp menne, esetleg 50/100 meter, de az is csak egyszer, sorozatban szerintem ott halnek meg.
Erdemes lenne esetleg eroltetni a futast? Vagy akar el is temethetem magam, ha ennyi idosen itt tartok?
Szerintem ha orvos is azt mondta ne erő ki tesd akkor tényleg nem kéne.
Van még pár sport amit kiprobálhatnál.
Úszás nem tetszene? Az is állóképességet fejleszt és a tüdőt is edzi.
1. Mivel utálod a futást, fölösleges erőltetni, úgyis csak szenvedés lennek.
2. Mivel nem tudsz rendesen futni, értelmetlen dolog.
3. Mivel az orvos azt mondta, ne fuss, fogadd meg a tanácsát, mielött teljesen lerokkansz!
Rengeteg egyéb mozgásforma van, amivel sportolni tudsz, a futás az egyiek leginkább túlértékelt, és föleg nöknek általában káros dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!