Az echte szlovének mit sportolnak profi szinten?
A focit ki is zárnám, mióta csak létezik Szlovének, szinte nem is volt soha echte szlovén játékos a keretben. Itt olyanokra gondolok, akik nem szerb, horvát vagy bosnyák (vagy más) felmenőkkel, szülőkkel rendelkeznek, hanem tényleg echte szlovének.
Ha valaki mégis tud ilyet, írja le.
Akkor ezek az echte szlovének mit sportolnak?
Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az ország lakossága csak olyanokból áll, akik nem is echte szlovének. Gondolom ők mennek inkább focizni, akik más felmenőkkel rendelkeznek.
Vagy hogy van ez?
"A focit ki is zárnám, mióta csak létezik Szlovének"
Szlovénia akart lenni, bocsi xdd
Miért zárnád ki a focit?
Én sok szlovént láttam, ha keretre mentem. Igaz, ezek klubszinten voltak.
De ennyi erővel.Franciaországban sem népszerű a foci, hiszen alig volt francia a legutóbbi vbn is pl.
Viszont a kérdés jó. Ez engem is foglalkoztatott már. De engem nem érdekel annyira egy Budapest méretű (népességre) ország.
Az viszont kétségtelen, hogy az osztrák majd a jugoszláv hatalommal jól jártak. Utóbbit úgy értve, hogy a nagyszerb igát viszonylag könnyen lerázták.
"Én sok szlovént láttam, ha keretre mentem. Igaz, ezek klubszinten voltak."
És miben lehet megkülönböztetni egy olyantól akinek más felmenői, szülei vannak?
Mondok egy példát: Zlatko Zahovic. Na ő bosnyák. Miben másabb egy echte szlovéntől?
Szerintem a jelenlegi Szlovénia egy meglehetősen homogén országnak számít még Európán belül is, ahogy Magyarország is. Az más kérdés, hogy ennek ellenére a 4-esnek igaza van, ennek ellenére mindegyikünk ősei között van mindenféle.
Laktam Szlovéniában, bár nem érdekel a sport. Kimenni a természetbe szeretnek, egy igazi szlovén férfi mindenképpen felmegy a Triglávra.
Állítólag bringába sem rosszak.
Az, hogy mit látsz egy fociválogatottban az tök mindegy.
#2es vagyok.
Szerintem a kérdezőnél nem teljesen tiszta ez a "délstláv helyzet". Hogy valaki akár Karintiában lehet mondjuk "Kovacic" névvel szlovén, horvát, bosnyák, szerb stb. Vagy akár bolgár (is).
A kérdésre így nincs megfelelő válasz...
Délszlávoknál ez a helyzet.
Ha valakinek bosnyák felmenői vannak, vagy bosnyák légiós pl. fociban, az lehet a horváton, szerben túl bosnyák. Meg ennek a kombói.
Az, hogy a szlovének mennyire "tiszták", az ebben a koordinátarendszetben necces és egyszerű is. A mai Szlovénia területén élő népesség, némi olasz, magyar és német "régiókat" leszámítva viszonylag homogén. A délszláv kérdéskörbe illetve meg már esetleges. Pl. hogy mennyire szlovén egy átmeneti nyelvjárást, népességet tekintve, ami megint beleillik a délszlávságba.
A kérdés önmagában értelmezhetetlen. A sport kategóriát leszámítva.
Ennyi erővel mennyire cseh, morva egy nyugat, vagy kelet szlovákiai szlovák, mikor alapból van és "nincs" egyezés.
8-as, nem érted amit mondani akarok.
"Szerintem a kérdezőnél nem teljesen tiszta ez a "délstláv helyzet". Hogy valaki akár Karintiában lehet mondjuk "Kovacic" névvel szlovén, horvát, bosnyák, szerb stb. Vagy akár bolgár (is)."
Nem ez a lényeg.
"Ha valakinek bosnyák felmenői vannak, vagy bosnyák légiós pl. fociban, az lehet a horváton, szerben túl bosnyák. Meg ennek a kombói."
Oké, vegyes a kép, nyilván. Én az olyan szlovénekre gondolok most, akiknek közelibb ágon (nem a nagyon meszsi őskorba nyúló) nincs más exjugó felmenője.
Csak hogy értsd, rakok be egy példát egy cikkből.
Az 1980-as évek végén, annak a politikai válságnak a tetőpontján, amely miatt Szlovénia 1991-ben kikiáltotta függetlenségét, és a balkáni ellenségeskedések kitörésekor a népesség 10%-át más köztársaságokból származó bevándorlók és leszármazottaik tették ki, amely nem érte el a 2 főt. több millió lakos. Tíz évvel később a világban a sportnak és a szlovén identitásnak tekintélyt adó válogatott fele-fele arányban szerb származású vagy más régióból érkező játékosokból áll. Zoni Novak, Darko Milanic, a már említett Milenko Acimovic, Amir Karic, Zoran Pavlovic, Marko Simeunovic valójában mind második generációs bevándorlók, akik nagyrészt a sokat ellenző Szerbiából érkeznek. A '60-as és '70-es évek között Szerbiából érkezett Jusuf és Zineta Zahovic, a csapat legfontosabb játékosának, az egész szlovén futballban túl sok "de" nélküli Zlatko szülei is. Zlatko Zahovic neve az egyetlen a válogatásból, amely az Európa-bajnokság előestéjén mond valamit a szurkolóknak, még a legügyesebbeknek is, "a verseny legegzotikusabb csapatának egyetlen felismerhető arca"
Erre gondolok. A felsorolt nevek nem echte szlovének, hanem szerb szülőktől származnak (Zlatko Zahovic éppenséggel szerbiai bosnyák, de ez most lényegtelen itt).
Remélem érthető.
Illetve Srecko Katanectől idézet.
Apa és anya is horvát?
SK: Igen. Apa elment, mert meghalt. Mindketten a Litostrojban dolgoztak. Először apám jött, közönséges munkás, de aztán elhozta Szlovéniába anyámat, aki szakács volt. Szlovéniában születtem.
Összességében azonban közel sem olyan kaliberűek, mint egy másik Međimurje a ljubljanai és šiškari születésű szülők egykori labdarúgója, a szlovén és jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok győztes edzője, Srečko Katanec.. Apa a Litostrojban dolgozott, anyja is ott dolgozott, litosztroj tömbökben laktak. Srečko megtévedt és büszke szlovén Évekkel ezelőtt, amikor a horvát futballedzői posztért versenyzett, a horvátok feltételhez kötötték, hogy az övéket válassza, de ő nyugodtan visszautasította őket: nagyon röviden és egyértelműen elmondta, hogy a szülei. horvát származásúak voltak, de ő mindig is szlovén volt, és az is marad.
Nesze, ő se echte szlovén.
Érthető, hogy mire gondolok???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!