A Magas Tátra, Sas út 1 nap alatt teljesíthető?
ha még aktuális a dolog és nem késő
mi anno 4kor indultunk Zakopane-ból augusztusban, hogy ne azonnal kapjuk a hőséget és hogy ne kelljen sok folyadékkal menni, mert ugye a gerincen hátrány a nehéz hátizsák a mászásoknál.
számolni kell a sorbanállásokkal is a csorbánál és a gránátok előtt. kb 10-20 perc, ha nincsen gond.
az időjárásra alapos figyelem kell! egyszerűen kockázatos magas zivataros esélyek mellett belevágni. elbújni és pláne leereszkedni a gerincről gyorsan nem lehet.
érdemes kesztyűt és sisakot is vinni. előbbi a csúszós láncok miatt (izzad tenyérből) utóbbi a sziklás kapaszkodásnál a meredekebb részeknél.
fejlámpa akkor is legyen a táskában ha sötétedés előtt terveztek visszaérni. ha nem jön ki a lépés, az erdős mellékgerincen jól jöhet.
legyen biztosítás az út előtt.
legyen feltöltött telefon (esetleg plusz powerbank)
alap egészségügyi csomag.
ezek a tapasztalatok és tanácsok
jó túrát, sok szerencsét! :)
apartmanunk volt parkolóval.
a jegypénztárnál nem volt senki ott (és este 8 után se mikor visszafele lejöttünk) persze ezt nem tudom megmondani h ma hogyan végzik a dolgukat a ranger-ek.
ha jól értem a zerge csorbánál szálltok be az útba, ami jó mert nem kell lemásznotok azon a kitett szakaszon, viszont nekem speciel nehezebb volt a fekete-fali-rés (jól emlékszem így hívták) ahol majdnem duplája a zerge csorba ereszkedéshez képest és többször meg kellett lesnem hogy hova léphetek ki.
itt kell megjegyeznem, hogy akklimatizáció (24ó) nélkül nem érdemes belevágni. az apró tünetek is gátolhatják a koncentrációt + nem túlélni akarjátok gondolom a hegyet, hanem élvezni a kalandot. erre is időt kell hagyni.
(tipp: ugorjatok fel a közeli Nosal oromra előtte. megéri a látvány a magasság mellett 😉)
meg elődordulhatnak biztonsági problémák, ha torlódások alakulnak ki, de
a hegyen is próbáljatok követési távolságot tartani másoktó..tht ne rántsatok ki senkit állásából, ha a láncot fogja! egy fix szakaszon csak egy ember mozogjon.
mászáskor ha tudtok jelezzetek a kimozdult/veszélyes sziklákról! semmi esetre se szabad kiemelni onnét, ledobni.stb
na egy Lorenz hágó túra jó tapasztalat, mert megköveteli a biztos lépéseket az átkelős szakasz. nice job! :)
a Tengerszem csúcsot északról vagy délről teljesítettétek? mind2 oldal fain, viszont északról több magashegyi tapasztalatot lehet szerezni és a sas-út se esik olyan távol tőle aztán. ez érdekelne
kíváncsi vagyok :)
a hófolt veszélyes része az ilyen utaknak, ha épp nincs csúszást gátló eszköz.
talán még a szintemelkedés az amit bírni kell itt, mert nekünk kb 2200m volt erre a teljes körre, ami nem egész 30km volt összesen.
szoktatok teljesítménytúrázni hegyekben? mert az sokat hoz ide is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!