Hogy fogadjam el, hogy egy kontúzió miatt hetekig (talán hónapokig) nem sportolhatok?
Pedig sajnos nagyon megvisel. Nem vagyok versenysportoló.
Köszönöm a választ.
Mit sportoltal?
Mi bajod lett pontosan?
Lehet,h tudunk skamlanina maradek ep testreszeid szsmara egy masik sportot…
😂😎😁
Vedd lazabban.
Hát én se tudnám lazán venni, mert végre pl eléri az ember, hogy nem zihál a lépcsőn vagy nem olyan görbe a háta, ezt mind elveszíti és az adott sportját is kezdheti elölről.
Nem tudsz mást sportolni addig?
"eléri az ember, hogy nem zihál a lépcsőn vagy nem olyan görbe a háta, ezt mind elveszíti"
Nem igazán vagy képben. Pár hét kihagyás után senkinek nem csökken vissza az állóképessége, a tüdőkapacitása, a VO2 maximuma drasztikusan, a hátad sem görbül be pár hét alatt (ezt eleve nem is értem), úgyhogy ne aggódjon a kedves kérdező.
5
Hát de.
Nálam egy-két hetek alatt volt visszaesés.
De futós cikkekben írják is.
Arról nem is beszélve, hogy lélekben visszaállni a rendszeres sportra....
"Nálam egy-két hetek alatt volt visszaesés"
Ha te pár hét kihagyás után már zihálsz a lépcsőn, és görbe a hátad, akkor neked valójában soha nem is volt igazi állóképességed, és soha nem is volt normális hátad. Sajnálom.
"futós cikkekben írják is"
Ez aztán szakmai hivatkozás.
Egyébként kérdező, pl futásnál 2 hét kihagyással is rengeteg edzettséget veszítesz, és a heti mennyiség felénél folytatod.
3 hét kihagyással elölről kezded. Nemcsak akkor, ha 30-asként kezdted a rendszeres sportot 2 éve, hanem. Mindenképp. Teljesen elölről.
Ha az aerob extenzív zónádhoz tartozott már egy 6:30-as tempó, kezded elölről 8 perces tempókkal.
Nem tudsz sétálni és abba emelkedőket iktatni, vagy ha a vállad tört el, akkor a lábadat edzeni, ha a lábad tört el, akkor a felső testedet edzeni? Vagy úszni, valami?
Fél év után tértem vissza a versenysportba. A kényszerű semmittevés lelkileg ugyan megviselt, de túléltem. Fél év kihagyás után fokozatosan visszatértem a versenysportba, két-három hónapon belül ugyanazt a szintet képes voltam hozni mint a sérülésem előtt.
Az izmok nem felejtenek.
Hát az izmok leépülnek és építheted őket vissza.
Nyilván full más egy olyan szervezet, amelyikkel gyerekkor óta sportolnak és egy, amivel 1 éve kezdtek, középkorúként.
Nekem konkrét tapasztalatom azon túl, amit bármely futóedző elmond, amit leír pl a Legyél önmagad futóedzője c könyv, hogy közel 2 év rendszeres sport után elkezdtem futni, majd lett egy futóedzőm, aki csak futni engedett, a futás meg heti kb 3 órányi mozgás volt.
3/4 év alatt elértem nála, hogy a max pulzus kb 80%-án tudtam 6:50 p/km körül futni és 2:15:00-n belüli félmaraton, 1 órán belüli 10 km.
A pulzusalapú edzés elkezdésekor ez 8 p/km volt.
Erre volt egy foghúzás, visszatértem, izomhúzódás, visszatértem, vírusos felsőlégúti.
Más edzővel, illetve egy ideje egyedül újabb 3/4 év alatt kezdek ismét ott tartani, hogy a max pulzus 80%-a jobb napokon 6:50 és volt egy, a tavalyihoz hasonló 10 km-es versenyem.
A 3-szor kb 1 hét kihagyás alatt jelentősen növekedett a nyugalmi pulzusom is.
Az első edzőm előtt eljutottam addig, hogy zihálás nélkül lépcsőzzek (ez már gimiben se ment), jelenleg ismét zihálok, sziát nem tudok mondani, annyira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!