Milyen könyveket tudtok ajánlani sakkhoz?
Olyat, amiből tanulni lehet.
De komolyan foglalkozni a sakkal akkor lehet, ha már "ezt-azt" tudsz a sakkról.
Természetesen vannak kezdőknek is könyvek.
De amíg a chess.com-on vagy a lichessen el nem éred az 1400-1600-as szintet, addig felesleges ebbe pénzt rakni.
Addig az alábbi metódust javaslom: nézz youtube videókat!
Magyarul is vannak, igaz nem sokan.
De ott van pl. a SióSakk, a centrumyoutube és a sakkozda youtube csatornák amik magyarul vannak.
A siósakk csatornáért Haszon Dávid fide mester, a centrum youtube csatornáért Juhász Ármon nemzetközi mester, a sakkozda csatornáért pedig Horváth Attila felel, mind a három szakembert személyesen ismerem és bátran tudom ajánlani mind a hármat! Persze mind a harom perfekt angol, de a csatornájukra magyarul gyártanak tartalmakat.
Na azokat el is kezdheted nézni.
De ezek előtt is azt javaslom, hogy a lichess.org felületen csináld végig a sakkiskolát. Három csillagra minden feladatot! Aztán van egy gyakorlás fül, ott is minden feladatot csinálj meg 3 csillagra! Aztán a lichessen vannak feladványok, addig csináld amíg a feladvány élőd legalább 2000 nem lesz vagy még inkább 2200.
Ezt komolyan mondom és így a legkönnyebb és így érhetsz el látvanyos előrehaladást.
Ha ezeken túl vagy - ez kb 3-12 hónap, attól függ, hogy mennyi energiát fektetsz bele.
Ha ezek meg lesznek vagy már megvannak és ezért tetted fel a kérdésed, megveheted az alábbi könyveket: először is: Mirkovics Szlobodan sakkiskola könyvcsomagot, ez kb 5-6-7 könyv. (magyarra van lefordítva)
Persze ebben sok ismerős dolog lesz már, de ismétlés sosem árt.
Aztán az alabbi könyveket javaslom és ezen a ponton már szakember (edző) segítségét is igénybe lehet venni.
Pál Imre: a megbüntetett hiba
Nimzovics Áron: a blokád
GM Pintér József: Különleges végjátékok 1-2
Robert James Ficsher: 60 emlékezetes játszmám
Bán Jenő: a végjátékok taktikája
Dr. Kántor Sándor: a sakkbeli gondolkodás elsajátítása
M.V Kazsdan - I.M. Botvinnik: mesterképző sakkiskola haladóknak
Gál Tamás: a sakktaktika elmélete
L.M Szluckij - M.I Seresevszkij: a végjáték körvonalán
Vámos viktor: sakktaktika kezdőknek 1-2
Vámos Viktor: sakktaktika haladóknak 1-2
Magnus Carlsen 120 válogatott játszmája
Viktor Korcsnoj 110 válogatott játszmája
Pintér József: the great book of chess combinations
Btonznik - Terjohin: Stratégiai motívumok és módszerek
Lars Lajos Enterfeldt: végjátékok svédasztalon
Mészaros András: megnyitási hibák - sakkcsapdák
Mészaros András: megnyitások modern kézikönyve
Fogarasi Tibor: nagy mesterek, nagy elnézések
Mészaros Gyula: a motívum
Paul Keresz: gyakorlati végjátékok
És Mészáros András nemzetközi mester összes könyve, őt is ismerem személyesen, nagyon jó szakember.
Illetve facebook-on is vannak csoportok.
Hát ezeket a könyveket feldolgozni, azaz megtanulni kb 2-3 év. Kézség szinten eljsajátítani és a gyakorlatban is használni kb 8-10 év.
Ezeknek a könyveknek a nagy része ma már nem is elérhető.
Nekem a végjáték körvonalán könyvet úgy szereztem be, hogy minden követ megmozgattam.
A sakkvilag.hu forgalmazza őket illetve IM Mészáros András és FM Kosztolánczy Gyula is foglalkozik eladással, mind a három forrásból tudom, hogy amit ma már újonnan nem lehet beszerezni, már nem is lehet a jövőben mert már nem nyomtatnak újabb példányokat.
A facebook-on vannak csoportok, ott néha (használt) fel-fel bukkannak.
Ileltve még egy könyv amit ajánlanék, legutóbb 25 ezerért kínálták a sakkvilágon, az a: Aljechin 300 válogatott játszmája.
Sakkos körökben van egy téma, hogy nekem "Acapablanca veszít" könyve kell.
De valójában ez egy vicc, mert ilyen könyv nincs :) Capablanca ugyanis ritkán veszített játszmát.
Bizonyára amíg kezdő volt többször, de a világbajnoki címet követően igen ritkán.
Szóval nézelődj a sakkvilag.hu.
Az e4e5 sakkmezőn is nézelődhetsz.
Meg a vaterán, jófogason is.
Meg facebookon az eladó sakkos cuccok csoportban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!