Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen könyveket tudtok...

Milyen könyveket tudtok ajánlani sakkhoz?

Figyelt kérdés

2023. okt. 5. 16:31
 1/6 anonim ***** válasza:
30%
Én a technika nagy enciklopédiáját szoktam a tábla alá tenni, hogy stabilan álljon.
2023. okt. 6. 07:54
 2/6 anonim ***** válasza:

Ha kezdő vagy, akkor Capablanca könyveit. Nagyon tiszta jatékos volt semmi bonyodalom.

[link]

2023. okt. 8. 05:26
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Olyat, amiből tanulni lehet.

De komolyan foglalkozni a sakkal akkor lehet, ha már "ezt-azt" tudsz a sakkról.

Természetesen vannak kezdőknek is könyvek.

De amíg a chess.com-on vagy a lichessen el nem éred az 1400-1600-as szintet, addig felesleges ebbe pénzt rakni.

Addig az alábbi metódust javaslom: nézz youtube videókat!

Magyarul is vannak, igaz nem sokan.

De ott van pl. a SióSakk, a centrumyoutube és a sakkozda youtube csatornák amik magyarul vannak.

A siósakk csatornáért Haszon Dávid fide mester, a centrum youtube csatornáért Juhász Ármon nemzetközi mester, a sakkozda csatornáért pedig Horváth Attila felel, mind a három szakembert személyesen ismerem és bátran tudom ajánlani mind a hármat! Persze mind a harom perfekt angol, de a csatornájukra magyarul gyártanak tartalmakat.

Na azokat el is kezdheted nézni.

De ezek előtt is azt javaslom, hogy a lichess.org felületen csináld végig a sakkiskolát. Három csillagra minden feladatot! Aztán van egy gyakorlás fül, ott is minden feladatot csinálj meg 3 csillagra! Aztán a lichessen vannak feladványok, addig csináld amíg a feladvány élőd legalább 2000 nem lesz vagy még inkább 2200.

Ezt komolyan mondom és így a legkönnyebb és így érhetsz el látvanyos előrehaladást.

Ha ezeken túl vagy - ez kb 3-12 hónap, attól függ, hogy mennyi energiát fektetsz bele.

Ha ezek meg lesznek vagy már megvannak és ezért tetted fel a kérdésed, megveheted az alábbi könyveket: először is: Mirkovics Szlobodan sakkiskola könyvcsomagot, ez kb 5-6-7 könyv. (magyarra van lefordítva)

Persze ebben sok ismerős dolog lesz már, de ismétlés sosem árt.

Aztán az alabbi könyveket javaslom és ezen a ponton már szakember (edző) segítségét is igénybe lehet venni.

Pál Imre: a megbüntetett hiba

Nimzovics Áron: a blokád

GM Pintér József: Különleges végjátékok 1-2

Robert James Ficsher: 60 emlékezetes játszmám

Bán Jenő: a végjátékok taktikája

Dr. Kántor Sándor: a sakkbeli gondolkodás elsajátítása

M.V Kazsdan - I.M. Botvinnik: mesterképző sakkiskola haladóknak

Gál Tamás: a sakktaktika elmélete

L.M Szluckij - M.I Seresevszkij: a végjáték körvonalán

Vámos viktor: sakktaktika kezdőknek 1-2

Vámos Viktor: sakktaktika haladóknak 1-2

Magnus Carlsen 120 válogatott játszmája

Viktor Korcsnoj 110 válogatott játszmája

Pintér József: the great book of chess combinations

Btonznik - Terjohin: Stratégiai motívumok és módszerek

Lars Lajos Enterfeldt: végjátékok svédasztalon

Mészaros András: megnyitási hibák - sakkcsapdák

Mészaros András: megnyitások modern kézikönyve

Fogarasi Tibor: nagy mesterek, nagy elnézések

Mészaros Gyula: a motívum

Paul Keresz: gyakorlati végjátékok

És Mészáros András nemzetközi mester összes könyve, őt is ismerem személyesen, nagyon jó szakember.

Illetve facebook-on is vannak csoportok.

2023. okt. 30. 11:16
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos választ! Lichessen a blitz kategóriát leszámítva meg van már az 1700-as szint, tehát a nagyon kezdő dolgokkal nagyjából tisztában vagyok. A feladványokat és a gyakorlatokat köszönöm szépen, csinálgatom őket. A könyvajánlóért meg le a kalappal, biztosan egészen magas szinten lehetsz a sakkozásban. :) Lesz egy kis olvasni való.
2023. nov. 5. 14:03
 5/6 anonim ***** válasza:

Hát ezeket a könyveket feldolgozni, azaz megtanulni kb 2-3 év. Kézség szinten eljsajátítani és a gyakorlatban is használni kb 8-10 év.

Ezeknek a könyveknek a nagy része ma már nem is elérhető.

Nekem a végjáték körvonalán könyvet úgy szereztem be, hogy minden követ megmozgattam.

A sakkvilag.hu forgalmazza őket illetve IM Mészáros András és FM Kosztolánczy Gyula is foglalkozik eladással, mind a három forrásból tudom, hogy amit ma már újonnan nem lehet beszerezni, már nem is lehet a jövőben mert már nem nyomtatnak újabb példányokat.

A facebook-on vannak csoportok, ott néha (használt) fel-fel bukkannak.

Ileltve még egy könyv amit ajánlanék, legutóbb 25 ezerért kínálták a sakkvilágon, az a: Aljechin 300 válogatott játszmája.

Sakkos körökben van egy téma, hogy nekem "Acapablanca veszít" könyve kell.

De valójában ez egy vicc, mert ilyen könyv nincs :) Capablanca ugyanis ritkán veszített játszmát.

Bizonyára amíg kezdő volt többször, de a világbajnoki címet követően igen ritkán.

Szóval nézelődj a sakkvilag.hu.

Az e4e5 sakkmezőn is nézelődhetsz.

Meg a vaterán, jófogason is.

Meg facebookon az eladó sakkos cuccok csoportban is.

2023. nov. 5. 17:53
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2023. nov. 5. 18:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!