Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Probléma, ha csak súlyzós...

Probléma, ha csak súlyzós edzést végzek?

Figyelt kérdés
Majdnem minden nap edzek, de kardiózni soha nem szoktam. Rendben van az étrendem, viszont a szervezetemnek jobb lenne gondolom, ha végeznék másfajta mozgást is. Vagy nem?
2023. szept. 15. 12:58
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A súlyzós edzéstől erősebb leszel, megfelelő program és táplálkozás esetén izmosabb és formásabb is. A kardiótól meg egészséges, mert fitten tartja a szív és keringési rendszered, anyagcseréd, stb. De döntened kell mi a célod? Nagy erő, nagy izom vagy inkább a jó állóképesség és annak megfelelően kell kompromisszumot hoznod. A túl sok kardió az erő/izom növelés rovására mehet. A nagy izom meg az állóképesség rovására. De heti két könnyebb kardió az edzés végén még beleférhet, akkor is ha az izom és erő maxolása a célod. Most súlyzós edzést végzek csak, de amikor kardiózom is rendszeresen, mindig határozottan egészségesebbnek és fittebnek érzem magam.
2023. szept. 15. 14:00
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Egy kicsit a tüdőt is meg kellene dolgozni.
2023. szept. 15. 14:32
 3/9 A kérdező kommentje:
Nincs különösebb célom, egészségesen étkezem és az irodai munkám mellett majdnem minden nap elmegyek kondiba súlyzós edzést végezni. Én így jól érzem magam, nem leszek soha testépítő. Csak a szív/érrendszernek meg a tüdőnek lehet jobb lenne a kardió is. Csak az a probléma, hogy rohadtul utálom
2023. szept. 15. 14:52
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha neked jól esik, akkor nincs gond. Csak az a baj, hogy mindennapos karedzés teljesen felesleges, mert kell regenálódnia az izomnak is..

Ezt csak példaként mondom.

2023. szept. 15. 14:54
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi 4-es, felváltva szoktam, egy izom heti 2x kerül sorra általában.
2023. szept. 15. 15:33
 6/9 anonim ***** válasza:

Egyszer régen egy profi futó oldalán olvastam valami ilyesmit, és van benne nagy igazság: "Sokan azért nem szeretnek futni, mert mindenki gyorsabban fut a kelleténél."

Én is utáltam mindig futni, aztán ezt olvasva lassítottam és megszerettem. Ugyan ez igaz bármilyen más kardió jellegű gyakorlatra ellipszis gép, bicikli, lépcsőzés, stb. Bármilyen kardiót is választasz, úgy állítsd be a sebességed, hogy jól essen és ne köpd ki a tüdődet, ne égjen az izmod, és mindig csak annyit, amennyi jól esik. Hagyd, hogy természetesen magától javuljon az állóképességed. Amikor javul, úgy is érzed majd, hogy most jól esne kicsit gyorsabban, kicsit nagyobb ellenállással vagy épp több ideig csinálni.

Heti 2-3 könnyebb 10-20 perces kardiótól már szépen lehet fejlődni. Több nem is kell, ha nincsenek komolyabb célkitűzéseid, versenyzés vagy ilyesmi.

Én személy szerint a kocogást vagy ellipszis gépet esetleg az evezőgépet javaslom, mert ott a karok is mozognak, egyszerűen jobb, hatékonyabb, összetettebb mozgás formák, mint mondjuk egy bicikli vagy taposógép.

2023. szept. 15. 15:43
 7/9 anonim ***** válasza:
A testépítők nem szoktak fél órákat-órákat folyamatosan futni, hanem 10-20 perc kocogás vagy szobabicikli, de van aki például csak gyalogol vagy lépcsőzik.
2023. szept. 15. 16:16
 8/9 anonim ***** válasza:

Elég jókat írtak a többiek. :)

Szerintem kevés az egészséghez.

A szívet is igazán a kardió edzi, illetve olvastam olyat, hogy csak az izmokat erősítő edzés, "gyúrás" nem jó neki.

A tüdőt is át kellene mozgatni, tágítani.

Állóképességet növelni.

Egyébként a súlyzós edzés nem túlzottan egy-egy izomcsoportra fókuszáló? Erősít az mindent?

Én egyébként az ellentéte vagyok, csak a kardiót szeretem, de attól meg le lehet sérülni, ez történt velem is. És most az erősítő edzésnél nagyon nagy hangsúlyt fektet arra az edzőm, hogy olyan gyakorlatok legyenek, amikkel egyszerre több izmot is megmozgatunk és a törzsizmok is "bekapcsolnak".

Egészség szempontjából iktass be szerintem egy kis kardiót is. De ha az séta padon, akkor azért egy 10-15%-os emelkedőt javaslok hozzá. ;) Vagy menj bicajjal a terembe, főleg a nem lábas napon, vagy kocogás kint vagy túra, ilyesmik.

2023. szept. 15. 20:33
 9/9 Hussaro Hungaricus válasza:

Elgondolkodhatnál azon is, hogy kevesebb kondiedzés mellett kipróbálsz más sportokat.

Természetben, erdei talajon -futás, valami küzdősport, úszás, labdajáték, kenu stb.

Ezek többek, mint sima kardioedzés. A keringés javításán kívül fokozzák az izmok robbanékonyságát, az összehangolt, harmonikus mozgást, az izületek erősítését. Ugyanis nem statikus és nem gépi mozdulatok megszokott irányokkal, hanem dinamikus, spontán mozdulatok sorozatai, vagyis természetesek. Az agynak is pozitív és tök más, mint a már megszokott.

Én így tennék, ha lenne rá lehetőségem. Sőt, íjászkodnék és sakkoznék is. :-)

2023. nov. 28. 11:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!