5km 28 perc alatt kezdő futónak milyen teljesítmény?
másfél hete futok, 5 kmmel kezdtem, az első az 29:41 lett.
nem kellett volna már kicsit többet fejlődnöm?
5-ször voltam eddig futni, mindig ugyanazt a távot.
17 f
összehasonlításnak írom én mit futok:
1 óra alatt 8-9 km-t futópadon, rendszeresen futok és imádom.
Soha nem szoktam ennél többet vagy gyorsabban, szval olyan mintha a szervezetem erre beállt volna, ez az én tempóm.
Futásban van ez a 10% szabály, hogy ha növelni akarod a teljesítményedet, akkor hetente max 10%-al emelheted a távot. Ha egy héten 25 km-t futottál összesen, akkor a következőn 10%-al emelheted a tétet.
Az tuti, hogy semmiképpen nem szabad túlvállalni magad, mert sérüléshez vezet.
Az is kérdés, hogy mi a célod a futással? Csak fitten tartani magad, vagy fogyni, vagy erőnlétet növelni, vagy kikapcsolódni?
Kérdésedre válaszul, én azt mondanám, ez az idő jónak/normálnak számít kezdő futóknál.
Van még itt egy olyan tényező is, hogy a pulzusodat bizonyos értékek között tartani, ami számodra megfelelő, erre is érdemes figyelni, nézz utána.
A fejlődés általában a pihenés függvényében jön, tehát, ha a szervezeted megfelelően kipihente magát, akkor képes túlkompenzálni, ergó jobban teljesít. Ha beállt az új szintre, akkor jöhet az újabb terhelés, fáradás, pihenés, kompenzálás, új szint.
Ez nagyon jó időnek hangzik!!
Persze férfiaknál és tizenévesen lehet, hogy másképp van, de 30 körüli nőnél én a 40 percet is jónak mondanám.
1 éve futok, edzővel, 2-3 havonta van kihagyás (betegség, esés, sajnos sérülés is, de gondolom ennyi időnként mindenkinél van valami), és kényelmes érzéssel 36-37 perc alatt menne az 5 km.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!