Létezik, hogy pár éve futó középkorú nők 5:30/km tempóval futnak edzéseken, vagy valamit nem mondanak el?
Ezek mind 30 felettiek, nagyon sok esetben 40 körüliek.
Ez a tempó nekem nagy durva.
Valamikor szültek is, az 1,5 év kihagyás, kicsinálja a szervezetet a terhesség, kisgyerek mellett kialvatlanság, stressz, minden (tudom, tudom, örömforrás, de azért a gyerektelenek rendelkeznek kevesebb ránccal 😉) és mindezek mellett orron át légzéssel, 4-es ütemre kocognak úgy edzésen, ami egy Vivicittán első 50 helyezett lenne félmaratonon, de még 10 km-en is.
Mialatt én itt vagyok, hogy sok hónap után a 7 p/km mellett csak 3-as ütem megy szájon át (azaz bőven tempófutás, talán, sőt valószínűleg z4) és az edzőm, meg más edzők azt mondják ez a normális, ja és a Spar rendezvényen a 10 km-en így is valami első negyedben voltam.
Nagyon fura és érthetetlen ez nekem....
Biológiailag pláne, de másképp is.
Amúgy ez milyen átlagos edzettség? ÁTLAGOS edzettség, hogy simán nyered a Vivicittá-t vagy a Bp Félmaratont? (Mert aki 5-tel nyom le egy edzést, az gondolom 3:30-4-gyel a versenyt, ami már brutál erős, úgy tudom, elit...)
Az általános edzettség nem azt jelenti, hogy mindenki félmaraton körüli távokra edz. A környezetemben, akik futni járnak 40-50 körüli nők, heti 2-3 alkalommal, 5-10 km között futnak. 5,30-6 perc körüli idő nem egy rendkívüli eredmény. Egy versenyhelyzet nem fog ezen 1,5-2 percet javítani, főleg nem hosszabb távon.
Ha a sebességeden akarsz javítani, akkor csinálj néha rövidebb távon felváltva sprint/kocogás vagy domb/sík terep edzést.
Azért én versenyen nem beszélgetős tempóban tolom, pedig direkt nem tolom meg túlzottan.
2-3 alkalommal 5-10 km? Az baromi kevés, főleg azzal fenntartani olyan tempót, ami BSI versenyen is egynegyede, egyötöde.... Fura nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!