Rosszullét futás közben?
Nos, 18 éves fiú vagyok, 2 méter magas és 127Kg.
Régóta túlsúlyos vagyok, de most eljött az a pont (ez a pont már sokszor eljött, de most kicsit több elszántságot érzek), hogy ezen változtatni szeretnék.
Elég komoly cukorfüggőséggel is küzdök, de most ez csökkent, próbálom inkább gyümölccsel pótolni stb…
Kevesebb szénhidrátot eszek, számolom a kalóriákat…
Tudom, hogy mozgással hatásosabb, ezért ma rászántam egy kis időt a 80 érettségi tételt félretéve és elmentem futni.
Sosem voltam sportos alkat, utálok is sportolni. Lusta nem vagyok, meg dolgozni szeretek, nem kockulok, nem is szeretek játszani.
2km -t “futottam”…
Max 1 km volt ebből a futás, mert iszonyat rosszul lettem.
190 volt a pulzusom, ha egy kis levegőt is vettem körbe a tüdőm szúrt vagy nem is tudom, nyomott a mellkasom….
Lelassítottam, gyors séta, aztán megint elkezdtem futni, kb 100-200 méter után szintén rosszul lettem, csak még jobban.
Az első szakasz az megvolt 500 méter kb.
De a többi az… gatya. Inkább hazasétáltam.
Természetes ez így?
Hogyan kellene csinálnom?
Előre is köszönöm.
Ekkora súllyal TILOS futni, mert egyrészt tönkreteszed az izületeidet, másrészt még jóval kevesebb túlsúly esetén sem lehet egyböl belekezdeni a futásba, mert igencsak komoly bajod lehet belöle.
Nem tudom, milyen kalóriakeretet vettél célba, de valószínüleg az is túl alacsony, ez is okozhat rosszullétet.
Szerintem keress meg valaki hozzáértö embert, aki segít az étrended/kalóriakereted normál szintü kiszámításában is, meg a megfelelö mozgásforma kiválasztásában is. (A futás egyáltalán nem az)
A kalóriakeret 3000 kcal.
Ebbe általában bele is férek, van hogy kicsit túlmegy.
A kalóriakeret reálisnak tünik, kis ingadozás nem gond.
A 3-as tippje a jó, ne akarj futni, hanem gyalogolj, akkor jó a tempód, ha közben képes vagy beszélni akadozás nélkül. Ha úgy érzed, ez már nem megy, lassíts, amíg megint probléma nélkül tudod folytatni, viszont valamennyire maradj mozgásban, ne állj meg. Kezdetben fél órát tervezz, ha jól megy, esetleg egy órára emelheted, de nem szabad túlzásba vinni.
Ha egyszerre túlhajtod magad, akkor legközelebb nem fog menni és többre mégy minden nap fél órával, mint ha csak heti kétszer bírsz egy-egy órát.
Semmiképp ne hajtsd túl magad. Kezdésnek gyalogolj tempósan. Kövess edzésterveket. Szánj rá egy hónapot hogy csak gyalogolsz. Naplózd. Vagy tölts le alkalmazást én az adidas runningot használom elég jó.
Meglátod nagyot fogsz fejlődni gyaloglásban is, majd kezdj el futni de csakis felváltva futi/séta 1/1 perc vagy 5/5 perc ez mindenkinek egyéni, ahogy jólesik.
Érdemes -ahogy itt írták előttem-, többször kimenni futni keveset mint egyszer egy héten hosszabbat. El fog jönni az az idő is. A távok összeadódnak. Minden futás beépül. Hamar azt veszed észre hogy simán le tudsz futni 5km-t, és meg sem kottyan, sőt, azt fogod érezni hogy innen már bármennyit. Ha elérkezel egy stabil pontra pl simán megy az 5km el sem fáradsz, akkor érdemes még pár hétig ezt a távot belőni hogy atombiztos stabil legyen. Ezután jöhet a következő cél, a 7-10km.
Nagyon hamar belejössz.
Terv, megvalósítás, naplózás hogy lásd a fejlődést.
Ne ess kétségbe ha nem megy egy tervhét, ismételd meg. Akkor sincs semmi baj ha egy hétig pl beteg vagy, ne fuss. Ez is a fejlődés része lesz.
Ügyes vagy, menni fog.
Még valami. Egy alap orvosi kivizsgálás sosem árt. Vérkép,vizelet, kardiológia, csak a biztonság kedvéért hogy zöld utat kapj onnan is.
Nekem meg az az ötletem, hogy esetleg ne futással kezdj. :)
Én évekig sportolGATtam, néha futogattam.
Majd a covid alatt elkezdtem RENDSZERESEN sportolni, először otthon torna.
Majd stepper, néha túra, néha bicaj. Később futópadon emelkedőn gyaloglás.
Bő 1,5 év rendszeres sport után kezdtem rendszeresen futni, rögtön kényelmes volt az 5-7 km, nem volt fut-gyalogol (amit én nem is szeretek és személyesen nem is pártolom).
Meg még annyi, hogy ha futsz, lassan fuss. Nagyon lassan. Akkor is, ha belegyalogolgatsz.
Ha orron át lélegzel, az segít az intenzitás alacsonyan tartásában. Ha nem orron át veszed a levegőt, akkor rég túl intenzíven futsz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!