Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mitől jött így divatba a pace...

Mitől jött így divatba a pace (tempó) gyaloglásnál, futásnál meg ilyesmiknél?

Figyelt kérdés

Az SI mértékegységek nagy rajongója vagyok. Abba már beletörődtem, hogy hülye angolok, angol hülyék miatt nem szűnt még meg a mérföld, pint, uncia, yard, láb, fahrenheit és egyéb értelmetlen mértékegységek és hogyaz óra is a.m. meg p.m. számos helyen, nehogy egyértelmű legyen, még véletlenül sem.

Erre most a sporteszközöknél, appokban, mindenhol ezt a pace dolgot nyomják.

Mivel reprezentatívabb, hasznosabb 12:00-val mennem, mint 5km/h-val? Vagy 6:00-val futnom, mint 10 km/h-val?

A pontosság miatt nem lett volna logikusabb 1-2 tizedest beletenni, mondjuk 5.12-vel gyalogolsz, holnap 5.45-tel. Ma 10.46-tal futsz holnap 11.06-tal.

2022. máj. 18. 15:49
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Gyaloglásnál nem látom értelmét, főleg nem túrázásnál, mert azt eleve órákban mérjük elsősorban, így a km/h sokkal többet mond. De gyaloglásnál nem is terjedt el igazán.

Futásnál viszont ahol jellemzően az amatőrök 5-20 km-t edzenek, és 5-42 km-re készülnek, így km-ből van sok, nem órából, így jól lehet mutatni egy-egy km-es részidőt. Ebből pedig következik, hogy az aktuális sebességet is célszerű a perc/km-ben megadni.

Amúgy poén, hogy én futok, túrázok és bicajozok, előbbinél perc/km-ben gondolkodok, utóbbi kettőnél általaban meg km/h-ban (vagy van hogy túrázásnál szintepkedést nézek za idő függvényében, ha csúcstúra), és egyáltalan nem tudom fordítva.

2022. máj. 18. 16:48
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem átláthatóbb a fejlődés mert nagyobb a változás.

Pl 12km/h és 13km/h között nem látsz nagy különbséget egészen addig amíg látod hogy mennyi idő alatt teszel meg 1-1 km-t egyiknél 5 perc másiknál 4:37.

Persze mondhatod hogy 12.23km/H val futottam de sztem kevésbé átlátható mint maga az idő.

2022. máj. 18. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!