Hogyan fogjam vissza magam a futás tempóját illetően?
29 éves nő vagyok, sajnos I. fokú szívbillentyű-elégtelenséggel a mitralis illetve a jobb kamra és pitvar közötti billentyűk tekintetében is.
Miután idén valamiért hirtelen jobban megy a futás, rákaptam és félmaratonra készülök.
Viszont ahogy előre sejtettem, ahogy növekszik az edzettségem, úgy nem az történik, hogy alacsonyabb pulzussal megy ugyanaz a tempó, hanem a tempót emelem kvázi automatikusan. Sőt, egyre jobban bírom a magasabb pulzusokat, így nem is jelez a testem sehogysem.
Viszont a szívbetegségemmel nem biztos, hogy jó ilyen pulzussal dolgozni...
A kalkulátorok szerint nekem kb 150-170 az aerob zónám (a modernebbek szerint, ez NEM a 220-életkor 70-80%-a), sőt, orvos válaszolban is olvastam már, hogy 75-85%-ot javasoltak valakinek.
Viszont én ehhez képest a 150 alatt szeretnék maradni hosszú távon.
Alapból lassú futó vagyok, így mentálisan jól esik az ahhoz képest való begyorsulás. Plusz tényleg egyre inkább kívánja a szervezetem. Pl otthon van stepperem, azon, ha hajtom 130-as a pulzusom és az nekem semmi. Gyorsúszás közben is annyi kb és az is semmi nekem.
Szóval van valami trükk, hogy hogyan maradjak a 6:50-es tempó mellett 150-es pulzus alatt, amikor valahol kívánnám a 6:30-at, de magasabb pulzussal, ami hosszútávon árthat a szívbillentyűknek?
Illetve nektek ezzel a betegséggel van tapasztalatotok?
Nem értek az orvosi részéhez, csak a futásról írok.
Ha zavar, hogy még lassabban kellene futnod, akkor struktúráld az edzésedet. Mondjuk heti 2 alkalommal tényleg törekszel az alacsony pulzusra, a másik 2 alkalommal meg fartleket, vagy intervalt csinálsz, gyors és lassú szakaszokat váltogatva.
Egyébként ami a pulzustartományokat illeti, a képlet alapján becsült az nem szentírás, egyénenként teljesen el is térhet. Van egy ismerősöm, aki 20-30-al magasabb pulzustartományokban fut, félmaraton versenyen is, mégis kb. ugyanannyi idő alatt futjuk le.
De tényleg milyen 15 orvos???
Az Egészség kategóriában, amit mostanában látogatok, különben nem tudnám, van egy ember, akinek ingadozik a pulzusa és fél emiatt. Mondjuk ő tényleg sok kérdést tesz fel. Meg nyugalomban rosszul mér néha az órája, nekem ugyanilyenem van, én is tapasztalom, de ő szentírásnak veszi és megijed.
Mostantól mindenki kérdését vele fogod azonosítani?
Vagy milyen 15 orvos?
Az az illető valami harmincas férfi, én 29 éves nő. Ő nem sportol, én igen.
Nagyon kérlek, ne keverj vele.
Ha pedig nem vele keversz, akkor fogalmam sincs, hogy miről beszélsz, milyen 15 orvos???
Ez egy futástechnikai kérdés volt, a kiírása óta számtalanszor voltam futni és csak egyszer tudtam visszább fogni magam, akkor is csak 145-ös pulzusig, ami még mindig túl magas, mert a szervezet nem tud a zsírraktárhoz nyúlni, a többit nem értem és nem is érdekel, de szakembernek elhiszem, plusz a szívet is károsítja.
Ha valami úgy hápog, mint egy kacsak, úgy totyog mint egy kacsak, és olyan sárga, mint egy kacsa - nos az valószínűleg egy kacsa.
Ha ismered ezt a mondást... :)
Legalább egy kérdésemre válaszolj.
Milyen 15 orvos?
A meghazudtolásom fáj az egyik legjobban, így lefotózhatom a 3 különböző évben készült kardiológiai leletemet. 2 évente hivatalosan is el kell járnom. Mivel romlik, előbb-utóbb évente, aztán félévente. Így tényleg lesz 15 orvos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!