Mitől tudok most hirtelen fejlődni a futásban?
Kb 12-13 éve kezdek minden évben kocogni, futni, ahogy jön a jobb idő. Rapszódikus, hogy mennyit, mert mellette néha a bicajt veszem komolyabban, néha többször túrázom, néha úszni járok rendszeresen, máskor otthoni edzésre van időm inkább csak.
Viszont többször is volt időszak, amikor hetekig, hónapokig lejártam heti 3-4-szer is futni. Jellemzően 5-6 kilométerig jutottam el hetek, hónapok alatt, de azt se tudtam stabilan. A sebességem 7-7:30 perc/km és ha magasabb pulzussal sikerült futni, akkor nagyon durván elfáradtam, olykor fájó has/lép vagy mi, enyhe legyengülés; néha félő volt, hogy rosszul is leszek. Volt, hogy jól esett utána leülni és vörös volt az egész fejem. Mondjuk én vörösödő fejű vagyok sportolásnál. Sokszor amúgy nem bírtam megközelíteni a 7 perc/km-t.
Idén is elkezdtem, a jó idő miatt már januárban, heti 1-2, max 3 alkalommal. Közbeszólt a COVID is, az óvatossággal együtt majdnem 1 hónapos kihagyással.
Már van 2 db 10 kilométerem, 1 db 8, néhány 7, néhány 6 és talán a legkevesebb az 5. Volt többször 7 perc/km-en belüli időm. Ha magas pulzussal sikerül futnom, akkor is teljesen jól vagyok!
Mi a hirtelen fejlődőképesség oka?
Igazából attól félek, hogy átmeneti illetve ha mégis én csinálok valamit jobban, nem találom, hogy mit!
Az utóbbi pár évben veszem komolyabban a rendszeres sportot, mondhatnánk, hogy az segített, de nem igazán, mert pl. fél éve ősszel is rendszeresen futottam (akkor futópadon is), és akkor nem igazán fejlődtem és nem igazán ment jól. Most meg igen. (???)
30N
Nekem 3,5 perc körül van a km tempóm, de ettől jobb csak akkor, ha versenyre megyek.
10-20 km szoktam futni.
Vörösvérsejtnövelőt,oxigéndúsítót nyomatok.
26F
Nagyon ajánlom Székely Éva (olimpikon): Sírni csak a győztesnek szabad! című könyvét. Rengeteget lehet belőle tanulni, és nagyon olvasmányos is.
Az, hogy belülről mi van benned, azt csak szakvizsgálattal lehet kideríteni. Ha beírod a Google-be, hogy "Terheléses vizsgálat, sportteljesítmény mérés", fogsz találni több lehetőséget is. Én a mitsporoljak-nál voltam, a vizsgálat a Déli pályaudvar környékén volt. 1 óra volt, kb. kiköptem a tüdőm :D, de bőven megérte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!